keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok   »   Fogathajtás


Lázár Zoltán sikere Genfben

A hatszoros világbajnok Lázár Zoltán megnyerte vasárnap az úgynevezett jokerhajtást a négyesfogathajtók genfi Világkupa-fordulóján.

A magyar sportoló helyszíni beszámolója szerint ebben a versenyszámban ugyanolyan, a maraton- és akadályhajtás kombinációjából álló pályán kell végigmenni, mint a hagyományos versenyeken, de a kapuk - nehézségüktől függően - pontokat érnek.

"A Vk-versenyen óriási pechem volt, mert négyen végeztünk egy másodpercen belül, de éppen én maradtam le a hármas összevetésről. Ennek ellenére jelenleg ötödik vagyok a pontversenyben. Hatban kell végeznem, hogy a döntőbe jussak, és még egy állomáson, január második hétvégéjén Lipcsében hajtok" - mondta az MTI-nek Lázár, aki Budapesten is negyedik lett.

Hozzátette, most két lovat kicserélt, így sokkal jobb volt a fogata, még akkor is, ha helyezésben ez végül nem mutatkozott meg.

MTI


Exkluzív interjú Lázár Zoltánnal

Lázár Zoltánt a 2011/2012-es fedeles verseny szezonról kérdeztem:

Hány versenyen fog részt venni ebben az idényben?

Összesen négy versenyen, mivel sikerült újra bekerülnöm a világ öt legjobb fogathajtója közé. Stuttgartban kezdek ezen a hétvégén, aztán december elején Budapesten az OTP Bank Lovas Világkupán fogok hajtani, azt követően egy héttel pedig Genf következik. Január közepén Lipcse lesz a negyedik verseny helyszínem. Amennyiben sikeresen szerepelek ezeken a versenyeken, akkor februárban részt vehetek a Bordeauxban megrendezésre kerülő Világkupa Döntőn is.

Milyen esélyekkel vág neki a szezonnak?

Hogy milyen esélyekkel indulok? Erre nagyon nehéz válaszolni. Mert a fogathajtáson belül a fedeles verseny egy nagyon-nagyon nehéz és érdekes versenyág. Én személy szerint rettentően élvezem ezt a fajta versenyzést. Itt aztán nem lehet esélyt latolgatni, mert egy apró hiba miatt a legesélyesebb versenyző is könnyen végezhet akár az utolsó helyen is. A verseny nehézségét az adja igazán, hogy két nap alatt csupán tíz percet vagyunk a pályán. Ez nagyon rövid idő és ha valaki hibázik, itt nincs lehetősége a javításra.

Jelen pillanatban nagyon optimista vagyok, mert egész évben sokat dolgoztam a fogatommal. Sikerült a megfelelő lovakat beépítenem, így jelentősen erősödtünk. A két első lovam nagyon rutinosnak számít, ők sok fedeles versenyen vettek már részt, nagyon bízom bennük. A hátsó két lovam szintén tapasztalt versenyző, de a fedeles versenyeken még nincs nagy rutinjuk. Azt gondolom, Stuttgart után már okosabbak leszünk. Remélem, hogy - a tavalyi suttgarti verseny utáni időszakkal ellentétben - idén nem kell egy másik összeállítású fogattal elmenni gyakorolni.

Mennyire fontos, hogy az első lovak rutinosak legyenek?

Ez borzasztóan fontos, ezeket a lovakat nem fogják már meglepni az extrém verseny körülmények. Az óriási hangerő, a fény effektusok, a nézők tombolása az arénákban, hiszen ezeket a helyszíneket ismerik és már többször jártak ott. A hátsó lovak kérdésesek, hiszen nekik még nincs akkora rutinjuk, mint az elsőknek. De bízom abban, hogy ők is megállják majd a helyüket. Az előző évben, amikor a fedeles versenyekre készültem úgy éreztem, hogy összeállt egy ütőképes fogat. Elindultam itthon egy-két versenyen és szenzációsan szerepeltünk. Kimentem velük Stuttgartba, és mintha nem is ugyanazt a fogatot hajtottam volna. Az egyik kitűnő, de rutintalan első lovam gyakorlatilag „összedöntötte a fogatot", alig tudtam irányítani őket, pedig itthon ez a ló teljesített a legjobban. Ezért nagyon fontos, hogy nagy rutinnal rendelkező lovak legyenek a fogat elején.

Természetesen az sem árt, ha a versenyző mellé a szerencse is mellé áll, mert arra ugyanolyan nagy szükség van, mint a kitűnően szereplő lovakra. Remélem, ebben a verseny szezonban a lovaim is jól fognak szerepelni és a szerencse is mellém fog szegődni.

Szerző: Tóth István, LovasPlaza.hu (2011.11.16.)


A hír megjelenését a LovasPláza támogatta.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés