keresés a lovardák között


Véresen komoly –
a Nemzetközi Lovas Szövetség új szabálya


 Nem született döntés Rioban


A Rio de Janeiro-i FEI-közgyűlésen nem döntöttek a vitatott „Blood Rule”-ról. Az FEI-Büro gyűlésén egyhangúan határoztak a javaslat visszavonásáról. Viszont továbbra is várható, hogy szabály születik arról, hogy a vérző lovakat kizárják a versenyekről.

A novemberi közgyűlést az FEI Díjlovagló Bizottság tanácskozása előzte meg, ahol arra a döntésre jutottak, hogy nem a hagyományos módon bocsátják szavazásra a hevesen vitatott szabálymódosítás javaslatát. A Díjlovagló Bizottság javasolta az indítvány visszavonását, amelyet az FEI-Büro el is fogadott. Az ügyet átadták az FEI Állatorvosi Bizottságnak, akik mégegyszer felülvizsgálják és tisztázzák a tényállást, hogy mennyire egyeztethető össze a javaslat a lovak jólétével. Ezenkívül felkérték az Állatorvosi Bizottságot, hogy állítsanak össze egy általános szabályozást, amely minden szakágra érvényesíthető és alkalmazható lehet.  Az új szabályjavaslatot a 2012. évi áprilisi FEI Sportfórumon vitatják meg, majd ismét előterjesztik az FEI-közgyűlésnek. Ha ekkor elfogadják, leghamarabb 2013. január 1-től léphet életbe az új szabály.

A vitatott szabály és előzményei


Hogyan reagáljunk, ha vért fedezünk fel egy díjló szájában? A közeledő FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) közgyűlésen döntenek az új szabályról, hogy egyértelműsítse a tennivalókat az ilyen esetekben. Két ellentétes álláspont ütközik, a tárgyalások eredményére még várni kell.

A közeledő Rio de Janeiro-i FEI-közgyűlés (november 11-14.) megváltoztathatja a díjlovagló sportot. Mit tegyünk, ha egy díjlovagló versenyen vérzik egy ló szája, vagy más testrésze? Zárják ki azzonal a párost a versenyből vagy döntsön egy állatorvosi vizsgálat a verseny folytatásáról? A kérdés az, hogy a vér a díjlovaglásban egyértelműen elfogadhatatlannak minősüljön, vagy hogy állatorvos dönthessen az egyes esetekben a verseny további folytatásáról.

Parzival véresen

Az egyik vezető európai díjlovas portál, az Eurodressage hozta fel a kérdést, amikor az FEI szemére vetette, hogy az tétlenül nézi, hogyan válik a díjlovaglás szó szerint „véres sporttá”. A vitát kirobbantó eset a holland Adelinde Cornelissen lovaglása volt a Kentucky-ban lezajló World Equestrian Games-en, melynek a csengő vetett véget idő előtt, amikor Stephen Clarke bíró  vérnyomokat fedezett fel Parzival száján. A hollandok edzője, Sjef Janssen, kifogásolta a bíró döntését, hiszen az akkor aktuális FEI-szabályzat nem írta elő, hogy ilyenkor ki kellene zárni a versenyzőt. Stephen Clarks azzal a cikkellyel támasztotta alá döntését, amely szerint okot ad a kizárásra, ha a programlovaglás folytatása a ló jóléte ellen van.

A Nemzetközi Díjlovasedző Klub (IDTC) a kentucky-i esemény után egy indítvánnyal lépett a közönség elé, amelyet az FEI Díjlovagló Bizottság szó szerint átvett, majd továbította a nemzeti szövetségeknek. A javaslat a következő: ha nemzetközi top-versenyeken (például olimpiai játékok, nemzetközi championátusok) vérzést tapasztalnak a lovak szájában, akkor ezeket a lovakat a jelenlevő FEI állatorvos vizsgálja meg a bemelegítőpályán. A lovak folytathatják a versenyt, ha a vérzés csekély sérülésből származik és elállítható. Ha a vérzés nem csillapítható, a lovat ki kell zárni. Amennyiben a versenyen nincsenek jelen FEI állatorovsok, a vérző száj azzonali kizárást von maga után.

E javaslatot a Nemzetközi Díjlovas Klub (IDRC), a Nemzetközi Díjlovas Bírók Egyesülete (IDOC) és a Nemzetközi Díjlovas Versenyszervezők Egyesülete (AIDEO) is bírálta és együttesen fellebeztek a tervezett ellen a FEI-nél. Számukra a ló jóléte élvezi az abszolút elsőbbséget és mindenek felett áll. A javaslatuk: ha a programlovaglás közben vérzés fedezhető fel a ló bármely testrészén, akkor a C-bíró csengetéssal azonnal zárja ki a lovast, s járjanak utána a sérülés okának.

Időközben egy weblap is létrejött , egy online petícióval a vér-szabály enyhítése ellen. Az Eurodressage is harcol a szigorú „No-blood”-gyakorlat megtartásáért és támogatja az IDRC javaslatát. Novemberben meglátjuk, hogyan döntött az FEI....


Eredeti cikk: http://www.pferdplus.com/
Fordította: Deák Anette Stefanie
 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés