keresés a lovardák között


 

Gerendási póni

 

Charlie érkezésekor
Charlie a híradásokban

2011.09.06. Gerendási happy end,
avagy Charlie, a színváltós póni

Örömmel számoltunk be arról a múlt hét folyamán, hogy egy állatvédő szervezethez került Charlie, aki gerendási gyilkos póniként vált ismertté.

Tanácstalanul szemléltük ugyanakkor a híradásokat, amelyekben a korábbi sárga-tarka helyett már egy kis pej póni szerepelt.

Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a tulajdonos a kis pej mént adta ki nekik.

A foltos póni, aki az összes korábbi híradásban szerepelt, a mén melletti karámban tartott vemhes kanca.

A helyszínen tett látogatása után Abonyi Mónika kijelentette, szerinte kizárható, hogy a mén okozta volna a balesetet, mert őt 120 cm magas ajtó védte, a kanca karámja mellett azonban megtörténhetett a baj. A Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány ezért további vizsgálatot kért az ügyben.

A fejleményekről természetesen beszámolunk.
 

2011.08.31 Mégiscsak happy end:
Egy állatvédő szervezeté lett Charlie

A Csillagszem Alapítvány vásárolta meg Charliet, a gerendási pónit. A mai nap folyamán vitték  budapesti telepükre, ahol nem gyilkos póniként emlegetik majd, hanem gyeremekbarát lóként. A BEOL.hu beszámolója:

- Ez az állat nem tehet a történtekről, de a körülményeiről sem. Nekem ne mondja senki, még a gazdája se, hogy a 6 négyzetméteres karám, amiben él a póni, az egy ilyen, mozgékony csődörnek elég. Megmentettünk mi már a vágóhídról szamarat, más lovat is, Csárlinak is jobb helye lesz nálunk - sorolta elhatározásukat Abonyi Mónika, az alapítvány elnöke.

Az alapítványnak van lovas szakembere, a problémás állatokhoz is ért, garantáltan nem lesz semmi gond a gerendási pónival sem - állítják az állatvédők, akik az ivartalanítás után vagy nyerget tesznek a hátára, vagy befogják kiskocsi elé, hogy gyerekeknek szerezzen mókás perceket.

- Igazi lóként élhet majd nálunk Csárli, nem gyilkosként - summázta döntésüket az alapítvány vezetője, aki azt is elárulta, minden költséget fedeznek (chip, útlevél, szállítás, ivartalanítás), ami a pónival kapcsolatos.

Forrás: http://www.beol.hu

2011.08.11. Elindult a licit

A mai napon Lipták Péter úr, Gerendás jegyzője arról tájékoztatott minket, hogy egyelőre még mindig nem lehet tudni, ki lesz Charlie új gazdája.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tulajdonos nem elajándékozza, hanem eladja a pónit, mégpedig a legmagasabb árat ajánló érdeklődőnek. Ez az eljárás lovas szakmai szempontból erősen kifogásolható. Így ugyanis nem biztosított, hogy Charlie olyan hozzértő gazdához kerüljön, akire valóben szüksége van, annak érdekében, hogy a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A tulajdonos egy állatvédő szervezet ajánlatát már visszautasította a magasabb ár reményében.

2011.08.05. Nem altatják el Charlie-t

Életben maradhat Charlie, az a póniló, amelyik itatás közben torkon harapta gondozóját a Békés megyei Gerendáson. A póniló gazdája úgy döntött, mégsem altatja el az állatot, de nem is ajándékozza el a lovat, hanem inkább eladja.

A két hetes karantén pénteken járt le, a pónilovat a helyi jegyző veszélyessé minősítette.

"Mindenképpen egyéni jelöléssel kell ellátni, legyen az chip, vagy sütés, meg kell jelölni azt a karámot, ahol ez a ló tartózkodni fog” – sorolja a póni tartásának új feltételeit Lengyel Zsolt, Gerendás polgármestere.

A ló gazdája pénteken sem akart kamerák elé állni, de a polgármesternek elmondta, úgy döntött mégsem altatja el az állatot. Inkább eladja.

„Ő mindenféleképpen úgy szeretne a lótól megválni, hogy az új tulajdonos teljes mértékben tisztában legyen azzal, hogy a lónak milyen előélete volt, hogy váratlanul ilyen esemény még egyszer ne következzen be” – tette hozzá a polgármester.

Forrás: rtlklub.hu

A BEOL.hu beszámolója >>>

2011.08.04.

Az egyik bulvárlap weboldalán ma megjelent cikk kapcsán ismételten felvettük a kapcsolatot Lipták Péter úrral, aki ismételten megnyugtatott bennünket, hogy Charlie nem lesz elaltatva, hanem új gazdához kerül.

Ezúton is nagyon szépen köszönjük a tájékoztatást!

2011.08.03.

Lipták Péter úr, Gerendás jegyzője a mai nap folyamán megkeresésünkre elmondta, hogy a póni tulajdonosa hajlik arra,  hogy ne elaltassa, hanem eladja pónit, hogy az új életet kezdhessen.

A jegyző az állategészségügyi hatóság kérésére veszélyessé nyilvánította az állatot, így tartására új gazdájánál speciális szabályok vonatkoznak majd. Veszélyességét az új tartási hely szerint illetékes állategészségügyi hatóság, illetve jegyző vizsgálhatja felül.

A póni hivatalosan kerül értékesítésre, olyan szerződéssel, mely egyértelműen rögzíti az előzményeket, valamint a veszélyessé nyilvánítás tényét. A jelenlegi tulajdonos 10-15 jelentkező közül választhatja ki a póni új gazdáját, erre a karantén letelte után, augusztus 5-e után kerülhet sor.

Azt is megtudtuk, hogy az eddig csak „gerendási póniként” emlegetett jószág egy mén, becsületes neve pedig Charlie. 

A baleset körülményeit feltáró vizsgálat mára kiderítette, hogy az áldozat ittas volt, mikor a lovakhoz közeledett és Charlie csak a területét, vagy a vele egy karámban elhelyezett vemhes kancát akarta védeni a kéretlen látogatótól.

Biztosat persze csak akkor mondhatunk, ha Charlie már új gazdájához került, de nagyon reméljük, hogy valódi happy endről számolhatunk be jövő héten. Mi hiszünk benne, hogy Charlie megérdemli.

 


 

2011.08.02.

Számtalan lájk és hozzászólás érkezett korábbi cikkünkhöz, és joggal kérdezhetik olvasóink, hogy mi is történt az elmúlt egy hét folyamán? Hiszen rohamosan közeledik a határidő (egyes források szerint augusztus 5., mások szerint 6.), amikor véget ér a két hetes karantén, ezáltal a „gerendási gyilkos póni” védettsége is. Ekkortól a gazdája dönt sorsáról.

Sajnos nem szolgálhatunk jó hírekkel. Sem állatvédő partnereink, sem mi nem jutottunk közelebb a póni tulajdonosához, egyedül a jegyző az, aki elérhető a külvilág számára.
Adott tehát egy póni, aki miatt meghalt egy ember. Egy póni, akiről semmi mást nem tudunk. Nincs neme, nincs neve, nincs kora. Annyit láthattunk a híradásokban, hogy egyedül van egy zsebkendőnyi karámban, melyet gazdája a biztonság kedvéért szögesdróttal is megerősített.

Adott egy póni, aki megérdemelne még egy esélyt. Egy esélyt arra, hogy megfelelő bánásmód és tartási körülmények mellett, egy szakértő gazda kezei között új életet kezdhessen.

Előfordulhat, hogy nem sikerülne, de – és ezt úgy érzem egyetlen lóbarát sem vonhatja kétségbe – ez az esély neki is jár.

Mi itt a Lovasok.hu szerkesztőségében őszintén bízunk benne, hogy tulajdonosa hajlandó lesz megadni neki ezt az esélyt, mert a történteken sajnos változtatni már nem lehet, de egy értelmetlen altatással senkinek nem lesz jobb.


 

Korábbi hírek a gerendási póniról

Az elmúlt hét folyamán talán már minden lovas találkozott azokkal a híradásokkal, melyek arról számoltak be, hogy egy póni megharapta gondozóját, aki belehalt sérüléseibe. A napokban pedig az a hír borzolta a kedélyeket, hogy a „gyilkos” pónit el akarják altatni.

Itt a Lovasok.hu-n minden bizonnyal felesleges azt hangsúlyoznunk, hogy:

  • ez a szomorú eset mindössze egy szerencsétlen véletlennek köszönhető
  • a pónik döntő többsége kedves, megbízható, szeretni való jószág
  • ez a bizonyos póni sem előre megfontolt gyilkolási szándékkal vetette magát gondozójára
  • vagy hogy az emberi tényezőt a legtöbben figyelmen kívül hagyják.

Szerencsére kibontakozóban van egy határozott összefogás annak érdekében, hogy ezt a pónit ne altassák el értelmetlenül, reméljük, hogy kálváriája majd happy enddel zárul.

Addigis szeretnénk megosztani olvasóinkkal két, szerkesztőségünkhöz érkezett felhívást. Emellett a tényszerűség és azon olvasóink kedvéért, akik kimaradtak az eseményekből, összegeztük a történteket.

A fejleményekről természetesen igyekszünk beszámolni.


 

 

Felhívás:

 

Kedves Lovasok!

Megdöbbenve hallom a híradásokban, hogy a Gerendáson történt szerencsétlen póniharapás miatt az állatot elaltatja a tulajdonosa.
Én lovak rehabilitációjával foglalkozom és messzemenően elítélem, hogy ilyen fatális véletlenek sorozata miatt ezt a kis állatot elaltassák. Nagyon sajnálom, és részvétem az elhunyt gondozó hozzátartozóinak, de nekem is vannak lovaim, lovakat gyógyítok, mentek meg vágóhídtól, értelmetlen haláltól.
A ló nem ragadozó állat, menekülő, zsákmányállat, ez a viselkedés tipikus két ló között, valószínűleg a gondozó megjelenése váratlanul érhette a pónit, hirtelen nem tudta kivel van dolga, és védekezett.

A lovat szeretném megmenteni az elaltatástól, szívesen elhozom magamhoz két lovam mellé, akik szintén utolsó lehetőségként kerültek hozzám.

Segítségüket előre megköszönve, üdvözlettel:
Vajky Andrea
Ló-fizioterapeuta
Veszprém

06-70/345-3375

Tisztelt Lovasok!

Mint már bizonyára többen értesültek róla, Gerendáson történt egy baleset, aminek következtében, az embert megharapó pónit a gazdája el kívánja altattatni!

Azonban ezt nem gondolom megoldásnak, mivel a lófélék viselkedésmintái között a konkrét támadás nem szerepel, ők csak "menekülő" (szerintem pontosabb megfogalmazás a "reagáló") állatok, akik a környezetükből érkező behatásokra leginkább kitéréssel, de mint jelen példa is mutatja, ha a menekülésre nincs lehetőségük, védekezéssel válaszolnak!

A történetet én is csak a médiából ismerem, azonban biztos vagyok benne, hogy a balesetet szenvedett személy nagymértékben felelős a baleset bekövetkezéséért, több mint valószínű, hogy vagy a múltban, vagy a konkrét időpontban viselkedésével, oda nem figyelésével, esetleg hozzá nem értésével közvetlen oka a baleset bekövetkeztének!

Kérem ezért, a lókiképzőket, állatvédőket, a médiában dolgozó lószerető embereket, és mindazokat, akik lovasok, vagy csak szeretik a lovakat, hogy fogjunk össze, és akadályozzuk meg ennek a lónak az értelmetlen legyilkolását!

Abban is biztos vagyok, hogy, ha a balesetet szenvedett személy szerette a lovakat, ő sem akarná, hogy elpusztítsák!

Tudom, sokakkal voltak-vannak vitáink a módszereket illetően, azonban abban biztos vagyok, hogy egy dologban, mégpedig a lovak és az állatok feltétlen szeretetében egyetértünk, és nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy egy kiszolgáltatott élőlény szenvedjen, vagy nem hagyhatjuk, hogy feleslegesen és értelmetlenül elvegyék az életét!Kevesebb, mint két hetünk van erre!

Köszönettel, baráti üdvözlettel,
Csigás Zoltán
állatpszichológus
kutya-ló-lovasoktató
arab telivér, cseh-szlovák farkaskutya, maine coon macska tenyésztő
elérhetőségeim: e-mail:
zumsecu@fibermail.hu  tel:06304296928


 

 

Összefoglaló:

Póni harapta meg gondozóját

Egy póniló nyakon harapott egy férfit kedd délután a Békés megyei Gerendáson. Mentőhelikopterrel szállítottak kórházba a klinikai halál állapotában.
A férfi behajolt a karámba, hogy megitassa a lovakat, amikor az egyik póni váratlanul megharapta. Az áldozat nyakát érte a harapás, a légúti roncsolódás és a nyaki lágyrészsérülések miatt beállt nála a klinikai halál. A mentők helyszínre érkezéséig a segítséget kérő személy a diszpécser utasításait követve megkezdte az újraélesztést a sérült férfinél, akit a szegedi klinika traumatológiájára szállítottak.

A Békés Megyei Lovas Szövetség póni szakágának a vezetője, Szabó István az eset kapcsán arról mesélt, hogy ilyen szélsőséges megnyilvánulásra még nem hallott példát ennél a fajtánál. 12 éve tenyészt pónikat, ezeket gyerekek lovagolják, náluk senkit se haraptak meg még. A pónik békés természetű állatok, igaz, ismerni kell őket és úgy kell megközelíteni az állatokat, hogy bennük riadalmat ne keltsen az ember.
A balesetet okozó póniról nem tudják, hogy mén, vagy kanca volt-e, mert az tény, hogy a mének durvábbak, gorombábbak, csipkelődőbbek. A velük való bánás, gondoskodás még nagyobb körültekintést igényel.

A szakember hangsúlyozta, a lótartás körülményei is befolyásolják az állatok viselkedését, reakcióit. Vannak kivételes esetek, a genetikai háttér kiválthat váratlan és szélsőséges magatartást az állatokból, de ez nem jellemző.
Index, 2011. július 20

Meghalt a férfi, akit póniló harapott meg

A Békés megyei Gerendás külterületén lévő tanyán, a karámban harapta meg a póni a 47 éves férfit, aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett - közölte Vargáné Szombati Andrea, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője még szerdán, hozzátéve, hogy közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a történteket.

A Békés Megyei Hírlap szerdai beszámolója szerint a férfi az állatokat itatta, amikor a nyakánál megharapta a póni. Légúti roncsolódás és a nyaki lágyrész sérülései miatt beállt nála a klinikai halál. A mentők kiérkezéséig egy segítséget kérő a diszpécser utasításait követve kezdte meg az újraélesztést. A mentőknek akkor sikerült stabil légzéssel és vérkeringéssel átadni a sérültet a szegedi klinikának, a  férfi szombaton vesztette életét a kórházban.
Index, 2011. július 23.

Elaltatják a gyilkos pónit

Elaltatják azt a pónilovat, amelyik halálra harapta gondozóját a Békés megyei Gerendáson – közölte Lipták Péter, a település jegyzője.
A póniló gazdája lelkiismereti okokra hivatkozva kérte az állat elaltatását, amelyre akkor kerülhet sor, ha befejeződik az eljárás. A község jegyzőjének becslése szerint erre leghamarabb augusztus 6-án lesz lehetőség.
Index, 2011. július 25.

Az RTL Klub videói:

Beszámoló a balesetről a Híradóban >>>
Hanga Zoltán beszél az esetről a Reggeliben >>>
Bejelentés a Híradóban a póni elaltatásáról >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés