keresés a lovardák között


Építsd fel a borjút a munkalóban!

Írta: Martin Black, fordította: Horseman
  
Amikor a lovunk megtanul néhány alapelvet, nem szükségszerű, hogy mindössze egy módon vezessük rá a marhákkal való foglalkozáshoz. Miképpen az ember többféle labdajátékot megtanulhat mindössze egy labdával, a ló is megtanulhat többféle játékot egy marhával.

Mint egy „all-around” munkaló, (sokoldalú – egyszerűen fogalmazva, de itt főképpen a különböző munkafolyamatokat értjük a szerk.) az okos és intelligens, atlétikus ember is lehet sztár focista, kosárlabdás, vagy éppen baseball játékos, illetve általánosságban ügyes egyéb labdajátékokban. Mindössze egy kevés tapasztalat kell a lónak ahhoz, hogy felismerje a helyszíneket, vagy ahogy tetszik a különböző pályákat, és megérti a helyszínekhez kapcsolódó különböző szabályokat is. Mint egy felkészült atléta a ló is megtanulja mikor legyen támadó, illetve védekező, vagy gyors és agresszív jellem, esetleg finom és visszafogott megtartva az érzést és a könnyed folyamatosságot a munkában.

A marha cselekedetei határozzák meg a ló reakcióit, mintha labdát hordozó játékos lenne, illetve az ellenfél meghatározhatja a labdát hordozó játékos helyzetét cselekedetét, ahogyan a ló a marháét. Éppen ezért a játékos (vagyis a ló), hatással van a marha cselekedeteire, a pozíciójával és cselekedeteivel. Az egész a figyelmességről, a kikövetkeztetésről és a ló reakciókjáról szól, amit a labda hordozója (vagyis a marha) is befolyásol.
 
Hiszem, hogy az a ló, aki esélyt kap, könnyen és jobban megtanulja kiszámítani a marhák mozgását, mint manapság egyes lovasok. A lovak és a marhák közös nyelvet beszélnek: mint a gyerekek, amikor egymással versenyeznek, védekezően vagy agresszívan, és ahogy idősödnek, a hormonok, illetve egyéb természetbeni tulajdonságok miatt, egymás alá illetve fölé próbálják rendelni magukat.Tapasztalat nélkül nincs ítélkezés. Minél több és minél jobb tapasztalatot szerez a ló annál, jobb lesz az ítélőképessége. A mindössze egy játék sulykolása veszélyezteti a jó ítélőképességet és a fejlődés útját.

Amennyiben a ló leengedi a fejét magabiztosságból, vagy agresszivitásból a marha szemmagasságába, a marha egyből tudja természetszerűleg, hogy párbajra hívják. Amennyiben a ló viszont magasan hordja a fejé, mint egy szobor, a legtöbb marha behódol majd neki. Amennyiben a fiatal lónak megengedjük, hogy eleinte mindössze kontrollálja a marhát és élvezze a játékot, és nincs összezavarva „pozíciókkal”, akkor jó alapot adunk a további lépésekhez. mint a labdajtáékos aki követi a labda útját, a lónak is követnie kell a marháét, így a sarkantyúzás és a szár húzogatás itt nem segít még.

A gyorsítás a marha utolérésére engedélyezett, de a pozíciós korrigálásokkal finoman bánjunk, nehogy a ló érdektelenségét előrehozzuk az összezavarodottság miatt. Hagyjuk, csakúgy, mint a gyerekeknél a labda pattogásának vonzását és annak kontrollálásának örömét kifejlődni és dolgozzunk azon, hogy meg is maradjon, mint a lovaknál, így a marhák iránt igazán érdeklődő ló, sokkal jobb lesz az út végén, mint gondolnánk.


 

 

Kocsis Kata
Titkárságvezető
k.k.lovas@freemail.hu
Mobil: +36 70 556-5383

Török Gergely
gtorok@roping.hu

Waldez
Mobil: +36 70 290-6079

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés