keresés a lovardák között

Minden hely elkelt az UNIQA Nemzeti Gyermek Lovasnapra




Az UNIQA IX. Lovas Világkupa első napja (november 27., péntek) a gyerekeké. Az érdeklődés, mint minden évben, idén is óriási volt: az ország minden részéből érkeznek az iskolás és óvodás gyermekek.

Programok | Nyereményjáték | UNIQA Nemzeti Gyermek Lovasnap
Díjugrató versenyszámok | Fogathajtás | Gladiátor giga musical


Ingyenes belépés pénteken gyerekcsoportok részére - minden hely elkelt

Az Aréna egyik legnagyobb érdeklődéssel várt rendezvénye, az UNIQA Lovas Világkupa a gyermekekhez szól, ingyenes belépéssel. A jelentkezések alapján már minden hely elkelt, a szervezők mintegy 6 800 gyermeket regisztráltak és várnak szeretettel. Több gyermeket viszont sajnos már nem tudnak fogadni.

Belépés csoportosan, tanári-, illetve szülői felügyelettel pénteken reggel 7.30 órától Szövetség visszaigazolást bizonyító értesítőjével lehetséges.

Patai Gergő: Muki vagyok

Közel négy évtizede történt: Id. Lázár Vilmos fiainak, Zolinak és Vilinek pónilovat vett, Mukit. A fiúk akkor lovagolni tanultak. Ma tizenkilencszeres fogathajtó világbajnokok. Lehet, hogy Muki indította káprázatos fogathajtó pályájukat? Akár hogy is volt, Muki már a Lovas Világkupa népszerű kabalafigurája.

Ki „lovagolja”, ki van Muki mögött?

Muki megszemélyesítője Patai Gergő, aki 2009-ben a kecskeméti négyesfogathajtó világbajnokságon került kapcsolatba a verseny kabalafigurájával, az ottani  Mukival.  Nagyapja, Patai István a fogathajtás szerelmese, sokak jóbarátja, évtizedeken keresztül a fogatversenyeken népszerű műsorközlője. Édesanyja Patai Sarolta bíróként működött közre lovas eseményeken.

A bemutatkozás a 2009-es Lovas Világkupán is jól sikerült. Ezt követően járták az országot Mukival, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a lovassportot, és megismertessék a lovasbarátokkal a Lovas Világkupát. Muki az Arénában hamar a Nemzeti Lovas Gyermeknapok egyik sztárjává vált, és DJ Smash remek zenéire rendszeresen megtáncoltatja a gyereksereget.

2012-ben az elfáradt, öreg Mukitól búcsút kellett venni.  Egy új Muki lépett a porondra, akinek ráadásul kiscsikója is „született”, így már ketten szórakoztathatják a közönséget.

Azt gondolom, hogy ha minden évben csak csupán egy gyerek szereti meg Muki révén a lovakat és megy el lovagolni, már megérte ezt az egészet csinálni.” – nyilatkozta Gergő.

Gyermeknapi programok: Ló-Board

A püspökladányi Új Lovas Színház Arénában látható Ló-Board száma részlet a Nóniusz Históriák előadásukból.  A lovas a technikai tudását, lóval való kapcsolatát és a és a táncművészetet együtt mutatják be – a  képek szerint látványosan. Programon:  november 27. péntek 9.30 órakor.

Gyermeknapi programok: Fríz lovakkal érkezik a Mikulás

Sztár fríz mének és fríz kancák bűvöletében a Papp László Sport Aréna, november 27-én a Gyermek Lovasnapon. Gyertek el és nézzétek meg őket a Világkupán!

A Mikulás kíséretében mesehősök. Miért mesehősök? Mert a frízek meseszépek és a lovasaik mesehősöket idéznek meg. Találkozhattok egyebek közt Miki egérrel, Csipkerózsikával, Pokémonnal, Pán Péterrel.

A mesehősöket alakító lovasok:

 • Vandert fan Veldbos (Vándor) nyergében Gusztos Angéla, Hófehérke
 • Mentoval Ádám Szilvia ördöglovas
 • Doede út de Rippen (Döde) nyergében Kozák Attila, Darth Vader
 • Aisoval Kiss Bianka, cicanő
 • Wilivel Csala Alexandra, Maja a méhecske
 • Nikoval Csala József, Robin Hood
 • Penelope nyergében Mitring Eszter, Miki Egér
 • Maximusz nyergében Bálint Tamás, Gyűrűk Ura
 • Amigóval Nébel Viktória Pocahontas
 • Björjen fan Olterterp nyergében Viniczai Janka, Piroska
 • a Mikulás szánt húzza – Zeusz. Zeusz hajtója Dobos József, troll

A meseszép frízek mindenkit nagy szeretettel várnak, kicsiket és nagyokat egyaránt!

Gyermeknapi programok: Füzesgyarmati fogat - lovastorna bemutató 

November 27-én az Uniqa Nemzeti Gyermek Lovasnapon színvonalas program várja a csillogó szemű gyerekeket. A Füzesgyarmati Gyermek Lovas Alapítvány Arénában fellépő csapatának tagjai:

 • G. Nagy Dóra, Varjas Dorina, Bak Ibolya, Kontra Ildikó, Kontra Bettina, Bálint Ditta 
 • A fogat hajtója: Papp János, edző: Németi Judit
 • Lovak: Zorro, 8 éves, fekete fríz, herélt  és Wili, 8 éves fekete, fríz mén

A bemutató a fogathajtás és a lovastorna szeretetéből és ötvözetéből jött létre, amit 7 éve Németi István lovastorna edző álmodott meg és váltott valóra. Füzesgyarmaton több évtizede működik a lovastorna csapat. Számtalan versenyen sikeresen vettek részt. Többszörös magyar bajnokok. Mivel a csapattagok hamar felnőttek és kicserélődtek, így nehéz volt a versenysporttal lépést tartaniuk. Ezért a csapat a bemutatókat választotta.

Szerettek volna valami újat is létre hozni, olyat, amit még nem láthattak a nézők. Innen indult el a fogat-lovastorna ötlete. Lényege, hogy a lovastorna elemeit nem egy, hanem egyszerre két lovon, szinkronban mutatják be. A kört – melyen eddig a voltizs ló vágtázott – felcserélték egy képzeletbeli négyszöggel ahol a fogat halad. Ehhez egy speciális felszerelés társul, ahol a maraton hám hátszíját voltizs hevederre cserélték.

A gyerekek pedig megtanultak egyszerre 2 lovon szinkronban dolgozni.A gyökeres változás nem okozott számukra problémát, mivel minden egyes gyakorlatot előbb körön, a klasszikus voltizsálás módszereivel tanulnak meg.

A program rendkívül látványos. A bemutatott gyakorlatoknak csak a fantázia és a biztonsági szempontok szabnak határt. Először a környékbeli lovas rendezvényeken mutatkoztak be a közönség előtt, majd jött az első igazán átütő siker a debreceni Farmer Expón. Aztán határon túli felkérések sora, Szlovákia és Erdély következett. A Gyergyói Lovas Napokon a 6-8000 fős közönségét ejtették ámulatba.

Az új felállású csapat bemutatóinak zúgott a vastaps a Szilvásváradi éjszakai show-n is. A siker azóta is töretlen, hiszen már a Hortobágyi Lovasnapokon, Lipicán, Szlovákiában, Izsákon a Négyesfogathajtó Európa-bajnokság éjszakai gálaműsorán, Lovas Világkupán, 2015-ben a Kettesfogathajtó Világbajnokság esti műsorán, és a Nemzeti Vágtán is sikerrel mutatkoztak be. Bízhatunk benne, hogy a siker az Arénában is folytatódik.

Gyermeknapi programok: Hamza Viki, ló és kutya szabadidomítása

Öt éve Békésszentandráson egy törékeny kislány, Hamza Viktória elkápráztatta a közönséget. Két lovával bemutatott produkciója után bevallotta, nem tanulta a kiképzést, csak az érzéseire hagyatkozott. Hagyományos eszközökkel, de nagy szeretettel tanította lovait a különböző mutatványokra. 

2009-benaz Arénában látta Jean Francois Pignon: Ló és ember tökéletes kapcsolata című világszámát. Megragadta és elbűvölte a látvány. Ekkor határozta el, hogy ezt az utat szeretné követni, s lovainál alkalmazni a módszert. Tavaly módja volt találkozni és beszélgetni példaképével, Pignonnal. A találkozás egy különleges, nagy hatású élmény volt számára.

Manapság már népesebb csapattal – hat lóval és egy szamárral – gyakorolja nap, mint nap a szabadidomítás művészetét. Az erőszakmentes lókiképzésen alapuló módszerrel – közte és lovai között a bizalom és tisztelet kialakulását követően – különböző nehézségű, látványos elemek (pl. spanyollépés, ágaskodás, fekvés, ülés, stb.) végrehajtását kéri lovaitól. A lovak teljes bizalmat kapnak. Döntésüktől függ, hogy – e kapcsolat nyomán – végrehajtják-e a feladatot vagy sem. A bemutatón a lovakon nincs semmilyen felszerelés, sem kényszerítő eszköz. Viki kezében egy kontakt-pálca jelenti a kommunikációt, a jelek erősítését. Fenyítésre sohasem alkalmazza.

Az elmúlt években Viki műsorával nagy sikert ért el hazai és külföldi lovaspályákon egyaránt. Több alkalommal szerepelt a Lovas Világkupán, de járt Bábolnán, Budapesten, Fábiánsebestyénben, Gyergyószentmiklóson, Trencsénben is. Most ismét láthatjuk a Világkupa műsorában. Társai különböző fajtájú, életkorú és mentalitású lovak. Újdonság, hogy egy border collie is szerepel a műsorban.

Arra törekszik, hogy bemutassa hogyan lehet különféle élőlényekkel harmonikus és együttműködésre alapozott kommunikációt kialakítani; hogyan – és persze rengetek közös munka árán – jöhet létre a végtelen bizalom, a béke, összhang a lovas – és most már – a kutyabarátok között.

Programon: november 27-én pénteken péntek, 8.00 órától

Gyermeknapi programok: Harc és Játék a lovasnomád hagyományban

A „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület bemutatója

Lovas harci bemutatójukban ízelítőt adnak a honfoglalás korának lovas harcászatából: 8 lovassal, gyalogos segédekkel, korhű lószerszámmal, fegyverekkel, lelkülettel és viseletben. A bemutató elején a korra jellemző harci fegyverek (íj, szablya, kelevéz, fokos, kopja, karikás) használatát mutatják be, majd a harc után jöhet a játék: a látványos nomád lovas játékokból adnak ízelítőt (trükklovaglás /dzsigit, köböre, lovasbirkózás, leányrablás). A bemutatót „hangulatkeltő” zene és szakmai kísérőszöveg teszi teljessé.

A bemutató elemei:

 • Hunor és Magor (vadászat),
 • honfoglalás (alaki lovaglás),
 • kalandozások, (lovasíjászat, kelevézhajítás, gyűrűszúrás, lovasroham, párbaj, karikásostor),
 • harci játékok (trükklovaglás, köböre, leányrablás, lovasbirkózás).

Pénteki programok az UNIQA Lovas Világkupán

 • 08:00 Díjugratás 1. versenyszám, kétfázisos
 • 09:30 Lovasbemutatók:
  - Hamza Viktória ló és kutya szabadidomítás
  - Győri trükklovasok kaszkadőrshowja
  - Füzesgyarmati fogat lovastornászok bemutatója
  - Püspökladányi Új Lovas Színház ló-board showja
  Pusztai Róka Hagyományőrző Egyesület honfoglalás kori bemutatója
  - Fríz Lótenyésztő Egyesület lovas Mikulása
 • 11:00 Kettesfogatok szimultán versenye és kombinált hajtása
 • 11:30 Díjugratás 2. versenyszám, hibaidős
 • 15:00 Díjugratás 3. versenyszám, Világkupa kvalifikáció
 • 17:00 Csarnokzárás

Gyerekek, akik átélhetik a csodát

Honi lovassportunk elismertségét, presztizsét, népszerűségét többek között rangos nemzetközi versenyek rendezésével és a társadalmi- és tömegbázis bővítésével lehet erősíteni. Az UNIQA Lovas Világkupa megrendezése mindkét cél elérését szolgálja. 

Az UNIQA Lovas Világkupa pénteki napja  a gyermekeké.  Kis lovasbarátaink csúcstalálkozójának programját egyben kedvcsinálónak és a társadalmi- és tömegbázis erősítésének is szánják a szervezők. A törekvések középpontjában álló fiatalok szellemi, szakmai, erkölcsi és anyagi támogatása a legjobb befektetés. Az UNIQA Lovas Világkupa szeretne lendületet adni az iskolai lovasoktatásnak, hogy minél többen megtanuljanak lovagolni.

A fellépő tehetséges fiatal lovasok példájával az UNIQA Lovas Világkupa bemutatje és egyben hangsúlyozza, hogy kellő motiváltsággal, önkontrollal, sok-sok munkával, a lovak iránti alázattal, az anyagi terheket vállaló szülők, a tanítómesterek, az edzők iránti tisztelettel a gyermekek messzire juthatnak a lovak csodálatos világában.

Forrás: UNIQA Lovas Világkupa Médiaközpont
Lovasvilagkupa.hu és Facebook.com/uniqalovasvilagkupa
2015.11.23.

2015. november 27-29. Papp László Budapest Sportaréna
 








UNIQA Nemzeti Gyermek Lovasnap

Cikkajánló:

























   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés