keresés a lovardák között


A ló takarmányozásának gazdasági jelentősége

Noha a takarmány jelenti a legnagyobb önálló költséget a ló üzleten belül, relatív gazdasági jelentősége, más haszonállatainkhoz hasonlóan, nagymértékben változik. Azért van ez így, mert sok lovat rekreáció, sport, vagy hobby célból tartanak, ugyanakkor más fajok nagy többségét szigorúan üzleti okokból – pénzszerzés céljára tarják. Ebből következik, hogy a föld, épületek és berendezések, valamint a lovak munkájának költségei a takarmányköltségekhez viszonyítva lényegesen magasabbak, mint más fajok esetében.

Ahol nincs legelő, 1000 font* ló átlagosan 25 font takarmányt (széna, abrak) fogyaszt naponta, azaz 4.6 tonnát évente. A ló takarmányköltsége az uralkodó takarmányárak, a takarmányadag minősége valamint a koncentrátum és tömegtakarmány arányának függvénye. A gondozók sok jó kiegészítőt is javasolnak, amely szintén pénzbe kerül. Összességében az amerikai lótartók évente 9 milliárd dollárt költenek lovaik takarmányozására, gyógyszerekre és egyéb szolgáltatásokra.

A lótakarmányozás költsége mellett nagy gazdasági jelentőségűek a takarmányozási hibák által okozott rejtett költségek. A lótartók dollár milliókat vesztenek a szakszerűtlenség miatt. Átlagosan 50%-os csikózást érnek el – ami azt jelenti, hogy két kancát tartanak egész éven át egy csikó létrehozása érdekében. Óriási mennyiségű lovat tartanak távol a versenypályáktól, bemutatóktól és egyéb hasznosítástól, betegségeknek köszönhetően. A csontbetegségek nagy része, ami a tenyésztőket és trénereket gyötri – rándulás, csontkinövés, szilánk, ciszta – a csontrendszer magzati és fiatal kori tökéletlen fejlődésének az eredménye.

*1 font (lb) = 0.45 kg
forrás: Feeding horses, ford. Bartos Ádám


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés