keresés a lovardák között


LOVASTERÁPIA

A Suttogó című film óta tudjuk, hogy a lovak és Robert Redford közelsége jó hatással van az emberekre. Utánajártunk, hogy miért.  

A lovak a civilizáció kezdete óta hűséges társai az embernek. Az élet számos területén hasznos segítséget jelentenek - így a gyógyításban is. A lovasterápiát neurológiai betegségek, ortopédiai problémák, érzelmi és mentális zavarok, érzékszervi fogyatékosságok esetén alkalmazzák.

A lovasterápia a ló, a lovaglás és a lóval való foglalkozást használja fel gyógyításra. Első látásra nagyon egyszerűnek tűnik, csupán "sétálgatás a lóval".

Mégis nagy hozzáértést igényel, ugyanis a terápia során minden mozgásban van, ezért nagyon fontos a szakértő (hippoterapeuta) gyakorlata, hogy a mozgásváltozásokat észrevéve korrigálni tudjon a ló járásával. A lovasterápiának több ágát különböztetjük meg, a kezelendő probléma eredetétől függően.

A hippoterápia

Mozgásszervi rendellenességek, tartás és mozgási funkciók hibája (agyvérzés utáni féloldali bénulás, gerincferdülés) esetén használatos terápiás eljárás. A hippoterápia (neurofiziológiai gyógytornakezelés) során a ló egy "élő gyógyászati segédeszköz", mely a ló és az ember hasonló mozgását használja ki. A ló hátán ülő ember testére közvetlenül átvitt, háromdimenziós mozgásimpulzusok olyan tartási és egyensúlyreakciókat váltanak ki, mint amilyenek az egészséges járásra jellemzőek. Ezek az impulzusok segítik a megfelelő izomtónus kialakulását, az egyenes testtartás és az optimális mozgásminták létrejöttét. A gyógyító munkát hippoterápiás végzettségű gyógytornász vagy szomatopedagógus (mozgásszervi betegekkel foglalkozó gyógypedagógus) végezheti.

Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna

Elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, tanulási és/vagy viselkedészavarok, valamint értelmi fogyatékosság, autizmus esetén javasolt fejlesztő, nevelő célzatú terápiás eljárás. A kezelés során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, az állat testének melege, járásának ringatása, melyek segítenek kikapcsolni a stesszokozó külső és belső ingereket. Azonban a terápia szerves részét képezi a ló gondozása, ápolása is, mely növeli a gyermek (felnőtt) felelősségtudatát és fejleszti szociális érzékét.

Mozgáskorlátozottak sportlovaglása

A lovasterápia ezen ága a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését, valamint egy új sportág létrejöttét célozza - segítve a fogyatékosok és sérültek társadalmi integrációját. Aki képes (vagy terápiás kezelés során képessé válik) valamely lovassport űzésére, akár egészséges társaival is összemérheti tudását. Mindebből nemcsak szabadidősport, hanem akár versenysport is válhat.

A gyógylovaglásról bővebb információ található:

www.lovasok.hu
www.hippoterapia.hu
www.euuzlet.hu/termeszet/lovas.html
suttogo@metacortex.hu


Szerző/Forrás: Háziállat Magazin
 

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés