keresés a lovardák között


Királyok, hercegek, grófok…

Windsori Királyi Lovas Bemutató

Talán, ha nincs az egyik grófnak az az engedetlen vadászkutyája, akkor még ma is "Windsor Horse and Dog Show" lenne a neve Anglia egyik legnevezetesebb sporteseményének. A ravasz jószág vétke az volt, hogy ellopott egy csirkelábat, míg a gazdik a megnyitó ünnepségre figyeltek. A hibát ott követte el, hogy történetesen a király tányérját szemelte ki erre.   

VI. György haragja így már a legelső rendezvényről száműzte az ebeket, ezért 1943 óta csak lovak szerepelnek a Windsori Királyi Lovas Bemutatón.

Pedig az alapítókat, Robert Orssich grófot (a vétkes kutya gazdáját), és Geoffry Crosst igazán nemes szándék vezérelte. A háború sújtotta Anglián szerettek volna segíteni a "Szárnyalás a győzelembe" kampány részeként egy olyan látványos bemutatóval, amire az emberek szívesen adnak pénzt, s ezt aztán a hadiipar kaphatja meg.

A királyi család már az elejétől fogva példamutatóan vett részt a programokon: VI. György, Erzsébet királynő, az akkor még hercegkisasszony Erzsébet és Margit, mind jelenlétükkel emelték a színvonalat. A királynő, aki rendszeresen lovagolt, indult az első versenyen, és megnyerte a "Póni és Kutyafogat" számot.

Őfelsége azóta sok hazai tenyésztésű lóval és pónival képviselte a családot a versenyeken. A brit királyi család többi tagja szintén kitüntető figyelmet szentel az eseménynek: nem csak nagyvonalú támogatók, hanem többük, így pl. Edinburgh hercege vagy Fülöp és Edward hercegek versenyzőként is harcba szállnak a győzelemért. 

Maga a helyszín sem hétköznapi: őfelsége a királynő kastélyának a parkja ad otthont minden év májusában  Nagy Britannia legnagyobb szabadtéri lovas rendezvényének, a "Royal Windsor Horse Show"-nak.

Mind az öt napon, átlagosan hat helyszínen folyamatosan zajlanak a programok reggel 9 és este 6 óra között. Egy helyszínen több mint tíz műsorszám pereg naponta, de jócskán akad esti látványosság is.

A Castle Arena fekszik a legközelebb a királynő lakhelyéhez. Ez a központi helyszín. Itt zajlik a "Foltos Pónik Bemutatója", különböző gyorsasági versenyek, a "Nehézsúlyú Lovak Díszfogatos Felvonulása", de ez néhány díjlovagló és a díjugrató szám színhelye is.

Itt lép fel a Kanadai Királyi Hegyi Rendőrség. Bemutatójuk mindig nagy tömegeket vonz, hiszen ki ne nézné ámulattal, amint a felzászlózott lándzsákkal vágtázó férfi és női lovasok juharlevél alakzatot formálnak, vagy éppen zenére táncoltatják lovaikat díszes egyenruhájukban. Nem csoda, hogy tavaly egy napot a tiszteletükre Hegyi Napnak neveztek el. Ezen a napon a látogatók betekinthettek a kanadai szervezet belső életébe. Megnézhették a lókiképzést, a lóápolást, és nem utolsó sorban a trükköket, melyek segítségével juharlevél alakokat fésültek a lovak szőrébe, de megszemlélhették a lándzsagyakorlatokat is. 

A "Shetlandi Pónik Nagy Nemzeti Bajnoksága" is itt zajlik. Érdekessége, hogy a pónik nem lehetnek 40 inchnél (kb. 102 cm) magasabbak, a selyemruhába öltözött lovasok pedig 13 évesnél idősebbek. A verseny a military terepszakaszához hasonlóan rögzített akadályokon folyik.

Az Eton Ring hagyományosan a felvonulások, bemutatók helyszíne: kis lovak több kategóriában, haflingiek, nehéz lovak, hunterek, appaloosák, spanyol lovak, még felsorolni is hosszú lenne minden osztályt. A világnak azon a felén természetes, hogy mozgássérülteknek is írnak ki számokat, amelyeket Windsorban - többek között - ezen a pályán láthatunk.

Külön érdekesség, hogy szamarakat is felvezetnek itt. Általában a harmadik nap derekán rendezik meg a dámanyeregben lovagló hölgyek versenyét. A szombati nap délelőttjén pedig az először lovagló gyermekeké a főszerep.

Este viszont, a műsor záró számaként - fél tizenegy tájban -, már sokkal komolyabb lovasok tartanak izgalmas előadást: a Lovas Tüzérség tart ágyúlövésekkel tarkított bemutatót. Az egység a királyi család udvartartásának állandó része. Feladatuk a díszágyúzás az állami és a királyi évfordulókon, de az ő kötelességük az állami és a királyi temetésekhez használatos fekete lovak tartása, gondozása is. Bemutatójuk gyors, pergő. Mivel egy ágyús egység a lovakkal, ágyútalppal együtt majdnem húsz méter hosszú (hivatalosan húsz yard), a vágtában előadott alakzatok, keresztbelovaglások hibátlan lovaglást követelnek meg a fék nélküli vontatmányokkal.

A Vidéki Vásárok Arénája a színhelye - egyebek között - a régi stílusú, nagy sörösfogatok felvonulásának. De itt láthatjuk a mozgássérültek fogathajtó versenyét és az előkelőséget díjazó concour számokat, vagy a fogatolt szamarak versenyét. A Királyi Lovas Tüzérség már említett egysége, nevezetesen a Király Serege itt tart bemutatót egy számunkra idegen sportból, a Tent Pegging Demonstration keretén belül. A játék lényege, hogy a sorban levert sátorcölöpöket egy hosszú ütővel, minél rövidebb idő alatt kell kiütni a földből, természetesen vágta közben.

A vadászathoz tartozó egyéb látványosságok, például a vadászgörények, terrierek versenye, valamint solymászbemutató is rendkívül népszerűek.
Természetesen külön pályán zajlanak még a nagy díjugrató, a díjlovagló és a fogathajtó versenyek.

Vasárnap este, az ötnapos rendezvény nagyszabású záróműsora tűzijátékkal ér véget.


Cziglányi Béla
(A cikk megjelent a Nemzetközi Lovas Magazin 2001.áprlisi számában.)
Frissítve: 2012.01.01.
Címkék: Windsori Királyi Lovas Bemutató, Royal Windsor Horse Show, Castle Arena

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés