keresés a lovardák között


Jag jött, látott és győzött, 2006

Ez a gyönyörű nagy termetű mén megállíthatatlan. De mielőtt rátérnénk a Prix d’Amerique-re, ismételjünk egy picit. Jagot a felvezető versenyek után sokan leírták, hiszen az elsőben, a Prix de Bretagne-ben 2850 méterre „csak” negyedik lett, 1.14-ben, majd a Prix du Bourbonnais 2850 méteres távján 1.13.6-os idejével ötödik lett. A harmadik kvalifikációs futamban indulónak volt adva, de idomárja úgy döntött, hogy nem indítja, helyette egy 150 ezer eurós összdíjazású ügetőlovaglásban indította egy héttel később, ahol diszkvalifikálták. Ezek után nem nagyon bíztak benne a szakemberek, mikor starthoz állt a 700 ezer eurós Prix de Cornulierben. Christophe Gallier pedig megviccelte szurkolóit, mert Jag de Bellouet erre a napra fantasztikus formában tündökölt. Állandó lovasával Mathieu Abrivarddal új rekorddal nyerték a versenyt. 
 
Nem hiába a legjobbaknak is kellenek felhozó versenyek. Jag ugyanis 2005. július másodikán egy 100 ezer összdíjazású verseny megnyerése után, nyolc győzelemmel a tarsolyában pihenőre vonult, és 2005. 10.21-én futott először 2200 méterre, ahol 1.14.4-es idejével harmadik helyezést szerzett. Viszont amikorra kellett formába lendült.

A Prix d’ Amerique az Elitlopp mellett a legnagyobb nemzetközi versenytalálkozó, és egyben a legmagasabb díjazású verseny. A helyezettek között 1 millió eurót osztanak szét, ami jóval több mint a mi éves díj keretünk. A nyertes 500 ezer euróval lesz gazdagabb a verseny után. Ezt a versenyt 1920-ban futották először az amerikai nemzet első világháborúban való részvételének emlékére. Ez az esemény a versenyző országok legjobb 4 és 10 év közötti ügető versenylovait hozza össze. Ebben az évben 85. alkalommal került megrendezésre a Prix d’ Amerique. A versenyt hatalmas reklám hadjárat előzi meg, ami most sem volt hiába való, mert a pályán telt ház nézte végig a futamot, ami több mint 31 ezer embert jelent. A nap összforgalma elérte a 40 millió eurót.
31 lovat neveztek a Prix d’Amerique-ra, amiből 18 ló indult.

Szám                                                          Nyeremény                Hajtó 

1.                     Nijinski Blue                            321.120,-                    Y. Dreux
2.                     Keed Tivoli                             476.448,-                    M. Bezier
3.                     Super Light                              576.697                      J.Westholm
4.                     Ni Ho Ped d’Ombrée              612.303                      J.R.Deshayes
5.                     Echo’ Dei Veltri (DA)             645.887                      E.Bellei
6.                     Ico Kiki                                   665.090                      J.Guelpa
7.                     Jalba du Pont                           726.722                      JY. Rayon
8.                     Java Darche                            815.446                      P.Lambert
9.                     Lazio du Bourg                        875.444                      J.Van Eeckhaute
10.                   Malabar Circle As                   983.185                      A. Guzzinati
11.                   Kazire de Guez                        1.105.426                   J.M. Bazire
12.                   Mara Borubon                         1.130.340                   Jp. Dubois
13.                   Jardy                                       1.193.140                   C. Bigeon
14.                   Naglo                                      1.395.650                   O. Kihlström
15.                   Joyau d’Amour                        1.415.513                   J. Verbeeck
16.                   Gigant Neo                              1.625.985                   D. Locqueneux
17.                   Scarlet Knight                          1.980.270                   B. Goop
18.                   Jag de Bellouet                        3.686.699                   C. Gallier

Jag a Prix de Cornulier megnyerése után abszolút favoritként érkezett a nagy versenyre. Az előfutamok alapján Mara Bourbont és Kazire de Guezt tartották esélyesnek arra, hogy legyőzze a gyönyörű küllemű Jagot. Helyesélyesnek Gigant Neo-t, Jardy-t és Super Light-ot tartották.

18 ló révén nem autóstartos indítás volt, hanem fordulóstartos. 18 ló fordult egyszerre, hogy megkezdjék a küzdelmet az 500 ezer eurós első díjért. A kicsit tömeg hatású startnak Ico Kiki lett az áldozata, ugyanis Junior Guelpa a ló hajtója,az egyik érvénytelen startnál neki ütközött egy másik fogatnak, aminek következtében ő kiesett a kocsiból, így lova, Ico Kiki szabadon távozott. Több kört tett meg szabadon, végül Stéphane Guelpa elfogta, és visszavitte az istállóba. Természetesen ezek után nem indult. 2002 óta nem történt hasonló baleset a Prix d’Amerique-n. A fiatalembert, Junior Guelpát 2000 euróra büntették az érvénytelen startért.

Végül elindult a verseny, természetesen a startnál hatalmas tülekedés, az első kanyarban még a negyedik, ötödik spurban is versenyeztek a jobb pozícióért. Végül Jag de Bellouet állt az élre. A táv közepénél Kazire de Guez csatlakozott Jag mellé, és a befutóra is fej-fejt érkeztek. A befutóegyenesre érkezve azonban Kazire de Guez hibázott, így Jean-Michel Bazire lemondhatott arról, hogy harmadszorra is elhódítsa a Díjat. Kazire de Guez ugrott, viszont Gigant Neo ( egy 2003-as sérülése miatt, majdnem befejezte a pályafutását) továbbra is veszélyeztette Jag győzelmét. De Jag könnyen kézből ügetett, igaz a befutóban kifelé jött, addig Gigant Neo csak erős biztatásra tudta tartani egy hosszas lemaradását. A cél előtt pár méterrel Gigant Neo hajtója irányt változtatott és megpróbálta belülről megelőzni az akkor már győztes Jag de Bellouet-et. A verseny lefutása után a Versenyintézőség ellenőrizte a futamot, de a szakértők döntése alapján annak ellenére, hogy a verseny végén Jag enyhén jobbra tört, és irány váltott, nem akadályozta Gigant Neo versenyét.
Jag de Bellouet 1.12.4-es idővel aratott győzelmet, így pont egy tizeddel maradt le Kesaco Phedo 1.12.3-as versenyrekordjától.

Jag de Bellouet-et gyakran hasonlítják Bellino II-höz, aki 1975 és 1976 között uralta a versenyeket. Vasárnap óta, ők ketten azok, akiknek sikerült két egymás utáni évben megnyerniük az Amerikai és a Cornulier díjat. (Nem mellékes, hogy Jag de Bellouet az első, akinek ez sikerült a Vincennes-i pálya felújítása után. 1993. június)
De halljuk, hogyan nyilatkozott a verseny után a győztes Cristophe Gallier!
A legjobb még hátravan, ugyanis még soha nem nyerte meg ló háromszor a Cornulier-Amerikai Díjat. – kezdte beszámolóját Christophe Gallier. A ló nem lehetett volna jobb. Sokkal jobb formában volt, mint tavaly. Nem zavarta meg az indításnál felmerülő probléma. Ez egy nagy győzelem, de a tavalyi számomra fontosabb, mert az volt az első. Ebben az évben nem kellett semmit bizonyítani. A Francia Díj még hiányzik a gyűjteményünkből, de két hét múlva megpróbáljuk ezt is megszerezni. Az viszont kizárt, hogy részt vegyünk a Párizsi Díjon, tavaly is hiba volt.

Dominik Locqueneux (Gigant Neo)
Egy hónappal ezelőtt megjósoltam, hogy, aki Gigant Neo előtt lesz, az lesz a Prix d’ Amerique győztese. A jóslatom bevált. A futam izgalmasan alakult, de egyszerűen nyert a jobb. A Francia Díj is nehéz futam lesz.
Christian Bigeon (Jardy)
A rajt csodásan sikerült. Szokásához híven az utolsó kanyart rosszul vette. Ennek ellenére meg vagyok elégedve a ló teljesítményével.
Philippe Lambert (Java Darche)
A ló készen állt a versenyre, a célegyenesben hűen újított, pillanatok alatt felgyorsult, ez volt karrierem legszebb napja.
Jörgen Westholm (Super Light)
Nagyon el vagyok keseredve, a rajtnál történtek megzavarták a lovat, de főleg a célegyesben nyújtott teljesítménye szomorít el.
Viszont ezen a napon egy fogadót is hihetetlen öröm ért, ugyanis egy 3 eurós szelvénynek köszönhetően 5.164.370,- eurót nyert, ami rekord nyereménynek is számít.

Eredmény:

1. Jag de Bellouet  2700  C. Gallier   1.12.4
2. Gigant Neo  2700 D. Locqueneux     1.12.5
3. Jardy  2700 C. Bigeon  1.12.9
4. Java Darche 2700 P. Lambert  1.13.0
5. Super Light  2700 J. Westholm  1.13.0
6. Lazio du Bourg 2700 J. Van Eeckhaute 1.13.0
7. Naglo  2700 O. Kihlström  1.13.0

Hajdu Bíborka


Prix d’ Amerique 2006

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés