keresés a lovardák között


Beszélgetés Csordás Emillel
Út a 300. győzelemig

Szombaton a nyeretlenek versenyében Heti-hetest megverve vesztette el Hitelező a nyeretlenségét, Csordás Emil pedig 300. győzelmét aratta. Sok esztendő, és megpróbáltatás telt el azóta, hogy Csordás Emil betette a lábát a lóversenypályára. ő is a galoppon kezdett 1981-ben. Mackó János istállójában ismerkedett, dolgozott a lovakkal először. A sok gyakorlás után versenyben is lovagolhatott, és első versenyét Bachia hátán aratta. Az évek múlásával, ő is kezdett elnehezedni és feladva a harcot a kilókkal átigazolt az ügetőpályára. Innentől halljuk Csordás Emilt mi is történt vele a 300. győzelméig.

- 1988-89-ben jöttem át a galoppról, és Büki Gábornál kezdtem. Első versenyemet 1990-ben nyertem Oázissal. 1992-ben lettem segédhajtchampion. Hatvanadik győzelmem után, 1995 elejétől lettem idomár. Büki Gábortól megkaptam a Rádiházi ménes lovait, és velük kezdtem idomári pályafutásomat. 1996-ban Kumor Pétertől is átkerültek hozzám a rádiházi lovak, köztük a csodálatos, kitűnő képességű Rendfőnök, akivel rengeteg nagy versenyben arattam dicsőséget. 2700 méterre pályarekordot futott, de a legbüszkébb a Bécsben elért eredményére vagyok, mikor a Preis der Stadt Wien-ben negyedik helyezetként 1.15.1-et ügetett. Ez akkor hihetetlenül jó időnek számított. Ez a nagyszerű mén azóta tenyésztésben is bizonyította a képességeit, hiszen adott egy Derby nyerőt Grál-lovagot, egy Kanca Díj nyerőt, Gésát. Rendfőnök után Védelemmel arattam számos győzelmet, és vele 3000 méterre hajtottam pályarekordot. Védelem családja különösen a szívem csücske, hiszen teljes testvérével Zsörtölődővel nyertem 100. és 200. győzelmemet. Zsörtölődő a mai napig is hűséges versenyzője az istállómnak

- 2000 év végén nagy szerencsében volt részem, hiszen egy extra képességű ügetőt bíztak a gondjaimra Butterfly személyében, és a következő évben Necz István a többi lovát is az idomításomba állította. Amikor Butterfly hozzám került nem is sejtettem, hogy az ügetőversenyzés történetében korszakalkotót fogunk teljesíteni. Hosszú lenne felsorolni a sikerekkel és dicsőségekkel körülövezett három esztendőt. Úgy érzem a 15 millió feletti életnyeremény, szinte valamennyi távra futott, valamint az abszolút 1.14.3-as pályarekordja, a velem aratott 28 futam győzelme, kétszeres év lova címe magáért beszél. Sajnos a jövőbeli közös szereplésünk még mindig hatalmas kérdőjel.

- Butterfly sikerei után úgy éreztem, ezt már nem lehet tovább fokozni, amikor Rendfőnök fiával, Grál lovaggal megnyertem a 2003-as Ügető Derby-t. Grál lovag yearlingként került hozzám, és mikor először megláttam, azonnal megtetszett, és az egyik tulajdonosommal Soós Lászlóval meg is vásároltattam. Grál lovag téli pihenőjét tölti, de hamarosan visszatér, remélem ez az esztendő is tartogat számunkra sikereket. Érdekeségként megemlítem, hogy az anyai testvérével Hitelezővel nyertem a 300. győzelmemet.

- A jövőben is a Rádiházi ménes lovait idomítom a több magántulajdonosom lovai mellett. Van két nagy reményű háromévesem, akik még nem álltak starthoz idén. A négyévesek közül Grál lovag a legnagyobb támaszom, de az idősebb lovaim is nagyon hasznosak. Tenyésztésben áll több olyan anyakanca, akikben tulajdon részesedésem van. Nagy vágyam, hogy egyszer klasszisom szülessen, de remélem, a magyar lóverseny egyszer eljut arra a szintre, hogy Európában is megállja a helyét.

Hajdu Bíborka
 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés