keresés a lovardák között


Lovas nemzet a magyar! - 1. rész

A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. A nomád pásztorélet, a hosszú vándorlások és a honfoglalás utáni lovas életmód általánossá tette a ló sokoldalú használatát - az évszázadok során lovas nemzetté vált a magyar.

Érdekességek a magyar lovaskultúrából

A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. A nomád pásztorélet, a hosszú vándorlások és a honfoglalás utáni lovas életmód általánossá tette a ló sokoldalú használatát - az évszázadok során lovas nemzetté vált a magyar. Igazolja ezt a lovak iránti hűség, a mélyen gyökerező lószeretet és a lovassportok iránti érdeklődés. A magyar lovastradíció kétségkívül jelentősen hozzájárult az egyetemes lovaskultúra gazdagításához. A magyarság lovai, hagyományos lovaseszközei és alkalmazott módszerei sok esetben az újítások élvonalába tartoztak.

Tudta-e, Ön?

..., hogy az ősi magyar favázas nyereg kései utódai a ma már az egész világon elterjedt és használt túranyereg, ami a hagyományos és történelmileg kialakult magyar baknyeregből alakult ki?

..., hogy "A magyarok nyilaitól ments meg, uram!" Ezer éve egész Európa fejet hajtott az ősmagyarok kiismerhetetlen lovas harcmodora előtt, és félelemmel csodálta lovon használt fegyvereit: az íjat, a szablyát, a fokost és a gerelyt?

..., hogy a könnyűlovas fegyvernem évezredes tradíciójában gyökerezik a messze földön híres és világszerte elterjedt magyar történelmi lovasság, a huszárság (18. század). Virtuóz harcmodora és szellemisége máig fogalom. Jellemző lovasfelszerelése, fegyverzete és díszes öltözete szerte a világban megtalálható?


Egykor a magyarok nyilaitól rettegett Európa

..., hogy kocsit a világon először, a 13-14. században Magyarországon készítettek, a Bécs-Budapest útvonalon fekvő Kocs nevű kis faluban, ahonnan elterjedve, idegen nyelvekben is megtartotta eredetére utaló elnevezését (kiejtése megegyezik az angol coach szóval)?

..., hogy a fogatolási szerszámok használatának, valamint a fogatolási és hajtásmódok kialakulásának fejlődésére szintén nagy hatással voltak a jellegzetes magyar találmányok és módszerek?

..., hogy a magyarok lószeretetét bizonyítja a lóval kapcsolatos szókincsének egyedülálló gazdagsága; csupán a lovak színét háromszáz kifejezéssel képes megkülönböztetni?

..., hogy az 1878-as, majd az 1900-as Párizsi Világkiállításon a legnagyobb elismerést a gyors magyar kocsiló, a magyar jukker és a könnyű nemes magyar huszárló aratta?

..., hogy messze földön híresek a Magyarországon tenyésztett lófajták?

..., hogy a klasszikus megjelenésű Lipicai lovak a fogathajtósportban bizonyítják kivételes képességüket?

..., hogy a 160 éves mezőhegyesi Nóniusz impozáns megjelenésével kuriózum a világ lófajtáinak sorában, ugyanakkor eredményes sportló a fogathajtásban?

..., hogy a bábolnai Shagya-arab lófajta nemes arab ló, mely hátaslóként és fogatban is megállja helyét?

..., hogy a két alapító angol telivérről nevezték el a Furioso-North Star fajtát, amely a lovassportok kedvelőinek és szabadidős lovaglás híveinek kedvence?

..., hogy a múlt század katonai hátasait idézi az elegáns megjelenésű, erős fizikumú, mégis könnyed mozgású és jól lovagolható fajta, a Kisbéri félvér, amely a lovassport valamennyi szakágában, a hobbilótartók és túralovasok körében egyaránt népszerű?

..., hogy a magyarok a világ legeredményesebb fogathajtó versenyzői. Eddig összesen nyolc egyéni és öt csapat-világbajnoki címmel rendelkeznek. Az egyéni világbajnokok Abonyi Imre, Bárdos György (2-szer), Fülöp Sándor, Juhász László, Kecskeméti László, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán?

..., hogy az angol telivér fajta csaknem kétszáz éves magyarországi tenyésztése olyan híres versenylovakat adott a világnak, mint Kincsem, a verhetetlen csodakanca, az Epsom-derbyt nyerő Kisbér, valamint a bábolnai tenyésztésű Imperiál, századunk nevezetes versenyparipája?

..., hogy a lovasíjászat elsősorban a magyar hagyományokon alapuló harci művészet. Napjainkban érlelődő egységes szabályai alapján immár bemutató versenyeket is tartanak Magyarországon?

..., hogy Gróf Széchenyi Dénes: Adalékok a lovaglás tanításához című, 1871-ben megjelent szakkönyve adta az eszmei indíttatást a díjugratás korszerűsítéséhez, s ezáltal hozzájárult az ugratás megreformálásához és az ugróstílust megfogalmazó világhírű olasz díjugrató lovasiskola létrejöttéhez?

..., hogy a 20. századi magyar lovasszakemberek tudása messze földön híressé és elismertté vált. A II. világháború után közismerten nagy szerepet játszottak az USA lovassportjának fejlesztésében. Közülük is kiemelkedik Némethy Bertalan, aki az USA ugrólovasait a háttérből a világ élvonalába emelte, kivívta a világ legjobb lovasedzője címet, és új utat jelölt ki a világ díjugratósportja számára?

..., hogy Endrődy Ágoston Angliában, Badmintonban, a military sport központjában telepedett le, és vált a military szakág meghatározó alakjává. Az ötvenes években írt szakkönyve ma is a military alapkönyvének számít szerte a világban?

..., hogy a hagyományos magyar puszta jellegzetes alakjai a csikósok; virtuóz lovasmutatványuk a lóhátról irányított egyedülálló ötösfogat, a Puszta-ötös (Koch-ötös) méltán világszenzáció, sőt ma már a tizenkét lóból álló puszta-fogat a világrekord. A csikósok által használt jellegzetes felszerelése a karikás ostor és a heveder nélküli nyereg, a patrac?

..., hogy a perzsa sah nagybecsű lovainak megörökítésére a fényképezést nem engedélyezvén a világ legjobb ló-festőművészét kereste, s végül a magyar Csergezán Pál (1924-1996) személyében találta meg?

..., hogy Pintér Miklós magyar lovasember 1999-ben megdöntötte Buffalo Bill 1861-ben felállított, 24 órás, váltott lovakkal végrehajtott 483 kilométeres távlovaglási rekordját. A rendkívüli magyar sportember 23 óra 55 perc alatt 486 kilométert lovagolt?

Hasznos tudnivalók lovasoknak

Magyarország természeti adottságai, domborzati, vízrajzi és időjárási viszonyai rendkívül kedvezőek a lótartás és a lovaglás hívei számára, a Kárpát-medence ugyanis mentes a szélsőséges, váratlan veszélyeket magában hordozó természeti körülményektől. Ezzel együtt érdemes megjegyezni: a tereplovaglás és a lovastúrázás mindenkor rejt veszélyeket, ezért alapos felkészültséget kíván a lovasprogramok szervezőitől, házigazdáitól és résztvevőitől is.

A lovak alkalmassága, a lovasoktatók, túravezetők és lovászok felkészültsége megalapozza a lovasprogramok sikerét. A vendégtől elvárható a szükséges összpontosítás és fegyelmezettség, a lószeretet és a programhoz alkalmazkodó lovaglási ismeret, megfelelő egészségi állapot és erőnlét.

A legnagyobb elővigyázatosság esetén is előfordulhat azonban véletlen baleset. Ezért a lovastáborokban és a túrák alkalmával sohasem szabad megfeledkezni a baleset-biztosításról! A magyarországi lovasfogadók és lovasbázisok mindegyike kiváló környezeti adottságokkal rendelkezik. A lovastúrázás alkalmával a természet, a ló és az ember harmóniája újfajta élményekkel szolgál a résztvevők számára. Magyarország sok száz kilométernyi, lovastúrázásra használtható útvonala erdőn és mezőn, pusztán és réteken, tóparton és folyók mentén vezet. Mindig aszfaltmentes, jó talajon lovagolhat, távol a közutaktól és a sűrűn lakott területektől. A nagy választék változatosságot is kínál, ki-ki megtalálhatja a kedvére való helyszínt és lovat.


A magyarság történetében ősidőktől fogva kulcsszerepet játszott a ló

A lovasok tudásszintjét minden esetben felmérik a lovaslétesítmények szakemberei. A túrák hossza és nehézségi foka felső testsúlyhatár meghatározását is eredményezheti: 90 kg-os testsúly felett gyakran nem fogadnak vendéget. Sok helyen állnak rendelkezésre fogatok, melyeken követheti társait a terepen, vagy önálló sétakocsikázást tehet a természetben.

A szálláshelyek is rendkívül változatosak: sátortáborok, jurták, kis fogadók, szállodák és kastélyszállók között válogathat. Az ellátás tipikusan magyaros és bőséges, de a nemzetközi konyha étrendje is megtalálható a palettán.

Országjárás lóháton és fogaton

Nem helyettesítheti semmi más azt az egészen különleges élményt, amit a magyarországi lovasturisztika kínál. Izgalmas felfedezéseket tehet, ha lóháton vagy fogaton indul országjáró felfedezésre, ha kalandvágyból kel útra, és száll nyeregbe, de akkor is ha egyszerűen csak szép lovak közelében nyugalomra vágyik. Csipetnyi egzotikum - Európa közepén. Ismerős tájakon, valami egészen más.

Érdemes tehát lóháton vagy fogaton felfedezőútra indulni Magyarországon. A gazdag lovashagyományok, a sokfelé kiépült színvonalas lovasbázisok, a megfelelő lóállomány, a képzett szakemberek, valamint a tereplovaglás és túrázás kitűnő környezeti feltételei páratlan lehetőséget és maradandó élményt kínálnak.Európa-szerte elenyésző az olyan területek száma, ahol szabadon lovagolhat a természetben, nem állják útját kerítések és tiltó táblák. Magyarország üdítő kivétel, hiszen változatos, kalandozásra csábító tájain hosszú lovastúrákra indulhat, nagy területeket bejárhat, lóhátról és fogatról is megcsodálhatja a természeti szépségeket, az állat- és növényvilágot.

Látnivaló akad bőségesen Magyarország sokszínű, romantikus és vadregényes tájain. A messze földön híres magyar puszta, a szelíd hegyek és erdőhátú dombok, a kanyargó folyók környezete, a tópartok és termálvizek közelsége, a történelmi emlékhelyek és borvidékek bármelyike lehet lovaskalandozás állomása.


A magyarok a világ legeredményesebb fogathajtó versenyzői.

Az ország valamennyi nevezetes tájegységén, turisztikai szempontból kiemelkedő körzetében találhatók lovas vendégek fogadására felkészült létesítmények. Országszerte kétszáznál is több lovasfogadó kínálja szolgáltatásait változatos programokkal és magyaros vendégszeretettel.

A gazdag kínálatból mindenki megtalálhatja a kedvére való programot: a kiválóan lovagló sportember, a hobbilovas, az oktatásra szoruló kezdő és a csupán a lovak és a lovaglás látványáért rajongó vendég is. A szabadidős lovaglásra, lovasoktatásra és túrázásra egyaránt alkalmas minőségi lóállomány szolgálja a vendégek színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A szabadban, jó levegőn töltött változatos lovasprogramok után jólesik megkóstolni a magyar konyha remekeit, a hagyományos ételeket és italokat.

( forrás: itthon)
Forráslink: Gondola 2004-12-28

2. rész, 3. rész>>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés