keresés a lovardák között


Miért kellenek lovastúra útvonalak Magyarországra?

A lovasturizmus a magas fajlagos költésű turizmuságak egyike. A konferencia- és gyógyturizmust követő csoportba tartozik.
Szakértői becslések alapján a turisták túralovaglás során 160 euró/nap körüli összeget is kiadnak, átlagos tartózkodási idejük 6-10 nap. Többcsillagos szállodák, főúri kastélyok, középnemesi kúriák, hangulatos nádfedeles parasztházak közül választhatnak ízlésviláguk szerint a vendégek. Ahhoz hogy a lovaglóközönség figyelmét elnyerjük akár belföldi akár külföldi vonatkozásban, szükség van lovastúra útvonalak kialakítására. Ennek fokozatos kiterjesztésével hozzácsatlakozhatna szomszédos országaink lovas útvonalaihoz, ezzel létrehozva egy integrált nemzetközi lovastúra útvonalat. Nézzük meg a brit példán keresztül ennek fontosságát.

Ride-UK Országos Lovaglóútvonal Hálózat

A lovaglás jelentős és egyre növekvő létszámot vonzó sport. Mintegy 2,4 millió ember lovagol rendszeresen, és még többen hétvégi vagy üdülési tevékenységként. A lovaglás sport és hobbi, mely rendelkezésre áll kortól és nemtől függetlenül egyenlő feltételekkel.
A lovaglóutak, ösvények fontos, de alábecsült nemzeti értékek. Kevés ország versenyezhet a brit ösvényhálózattal vagy tereplehetőségeinek változatosságával. Annak ellenére, hogy a kis- és nagyvárosok közelében fekvő területeket sok kis darabra szelték a háború utáni beruházások, úgymint főútvonalak, autópályák, lakótelepek, ipartelepek és kiskereskedelmi egységek építése, a Brit Lószövetség mégis kész létrehozni az Országos Lovaglóút Hálózatot. Ez alapvetően tartalmazza a már meglévő stratégiai országos útvonalakat (pl. The Ridgeway és a Pennine Bridleway), területi utakat (Swan’s Way, the Icknield Way) és a támogatott körbefutó lovaglóutakat. Idővel, egy átfogó közösségi útvonal hálózattá fog kiépülni, amelyeket párhuzamos utak kötnek majd össze.

Az Országos Lovaglóút Hálózat első fázisa már elindult. A Társaság:
• összegyűjtötte az adatokat a már meglévő hosszú távú stratégiai utakról és körbefutó lovaglóutakról,
• megbeszélést folytatott a DETR-el (Department  for Environment, Transport and the Regions) egy országos jelzőrendszerről, beleértve az útszámozás használatát is,
• elkezdte az új stratégiai és körutak előterjesztésének elkészítését, hogy betöltse a hálózatban lévő réseket,
• továbbá elkezdte keresni az adományok és pénzügyi támogatások forrásait.
 
A közösségi körutak biztosítják a hozzáférést a lovasok számára a járműforgalom mentes utakhoz. A Régióbeli Utak csatlakozni fognak a Közösségi utakhoz, így lehetővé teszik a hosszabb lovaglásokat és megszüntetik annak szükségességét, hogy lószállítóval vagy tréleren közelítsék meg a népszerű lovaglóhelyeket. Az Országos Hálózat az országon keresztülhaladó stratégiai utakból áll. Összeköti a régiókat és összeköti Nagy-Britanniát Európával.
A Hálózat támogatni fogja az aktív sportolást és az egészséges szabadidő-eltöltést. Továbbá biztosítani fogja a csendes szabadtéri tevékenységek lehetőségét, harmóniában a természettel. 1998/99-es országos felmérésből kiderült, hogy az emberek 53%-a azért tart lovat, hogy sétalovaglásokat végezzenek.

A Hálózat nyitva lesz lovasok, biciklisek és gyalogosok részére is. A pénz, amelyet a kapcsolódó utakra költenek az egész társadalom jólétét szolgálja, nemcsak a lovasokét.
A Közösségi körúthálózat fejlesztése biztosítani fogja a gépjárműforgalomtól mentes utakat, ezzel megnyugtatva a szülők aggodalmát.

A gazdasági sokféleség a vidék javát szolgálhatja. Míg a legtöbb lovas kis és nagyvárosok közelében él, az Országos hálózat lehetővé teszi majd, hogy távolabbi vidékekre is ellovagoljanak. A jelölésekkel jól ellátott, a vidéken keresztülfutó utak pénzt hoznak a helyi gazdaságba. Például a biciklisek naponta 35 Fontot költenek fejenként a biciklis túrák alkalmával. Ezek a költések leginkább a helyi kocsmákban, boltokban, reggelit biztosító szálláshelyeken jelennek meg. Ez lényegesen több, mint amit az egynapos kirándulók szoktak elkölteni. A lovasok ugyanennyit költenek magukra és még többet lovaikra.


 A 2007-2013 közötti Európai Uniós tervezési időszakban a magyarországi régiók fejlesztési elképzelései között várhatóan jelentős szerepet kap a turizmus. Ennek eredményeképpen a régiós turizmusfejlesztési elképzelések fontos részét képezik majd a készülő regionális operatív programoknak.
A stratégia a termékfejlesztési feladatokat két szinten fogalmazza meg, így definiálja a kiemelt, nemzeti, valamint a regionális termékfejlesztés feladatait. A kiemelt termékek körébe tartozik a lovasturizmus  is.
A rurális térségek hatékony turisztikai fejlesztésének is alapja a térségi szakmai szervezeti háttér, az egyes jellemző termékelemek hálózatba szervezésének lehetősége.
A lovas turizmus fejlesztésének egy önálló magyar lovas ágazati fejlesztési program keretében kell megvalósulnia, amelynek alapja a hagyományok megőrzése és turisztikai hasznosítása.

Bokor Linda
Hallgató

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés