keresés a lovardák között


Vasárnap menjünk a lovira!

A legendás lovi utódjakként nyílt meg Budapest felújított lóversenypályája, a Kincsem park. A tulajdonosok nem titkolt szándéka, hogy a felturbózott épülettel újjáélednek a tradíciók és vasárnaponként az úri közönség megint a lovira jár majd szórakozni. 
 
 A lepattant, korábban szilveszteri és egyéb bulik helyszíneként is funkcionáló Kincsem parkot hat évvel ezelőtt kezdték el felújítani. A régi sárga épület új festést kapott, a pálya mellé viszont egy új, 3500 férőhelyes lelátó és egy 1000 főt befogadására alkalmas modern fogadóterem épült. Bár már 2005. júliusára elkészült az Albertirsai úton található épület, a Kerepesi úti lovi lebontásáig csak félig hivatalosan működött. Kerepesi úti lovi viszont már nincs, így minden készen áll arra, hogy színvonalas körülmények között újra társasági eseménnyé váljon a lóverseny.
 
Ordnung muss sein 
 "Rend a lelke mindennek" - saját bevallásuk szerint ebből a fontos alaptételből indultak ki a Nemzeti Lóverseny Kft-nél, ezért pöpecre kicsinosították a pályát és környékét. "A felújítás előtt a versenyek idején úgy nézett ki az istállók környéke, mintha az Ecseri úti piac volna" - hangzott el a Farkasházy Tivadarral reklámozott sajtótájékoztatón. (A lovi- és Wagner-rajongó parodista valóban ott volt kirakatban, de ez mellékszál). Korábban állítólag boldog-boldogtalan megközelíthette ekkor a lovakat, amiről már csak filmélményeink alapján sem gondoljuk, hogy túl jót tehetett nekik. Ennek most vége, a renddel együtt Európa is megérkezett: a Lovi Kelet-Európa egyik csúcspályája lett.
 
Minden wunderbar
Az üvegablakos felső termek bőrfoteljeibe süppedve azonnal húszas évekbeli dámáknak képzeltük magunkat, akik apró kis gukkerjeikkel követik nyomon a pej lovak száguldását, de még inkább a zsokék vádlijának izmos vonalait. Amikor meghallottuk, hogy az új Lovi szolgáltatásainak keretében sms-en, sőt pár százalék ügynöki díjért cserébe akár francia futamokra is lehet majd fogadni, vizualizáltuk, ahogy kis erőbefektetéssel nagyon meggazdagszunk a lóversenyfogadáson és már láttuk is előre jet-set életünket Nizza és Hong Kong közt. Pár perccel később a légkondi halk búgására magunkhoz tértünk, körbetekintettünk az újságírókban gazdag termen és rájöttünk, semmit sem értünk a lóversenyhez.
 
Nincs lefutott verseny
Ennek ellenére jól éreztük magunkat. Egy forró nyári napon ugyanis legalább annyira idegnyugtató dolog tét nélkül galoppirozó lovakat nézegetni, mint egy rezzenéstelen tó nádasába révedni. De a líra itt nagyjából véget is ér, a hét végére ismét a lósport és a hazardírozás híveinek helyszíne lesz a Lovi. Vasárnap kettőtől rendezik ugyanis az év legjelentősebb galopp versenyét, délután fél ötkor pedig a Magyar Derby lesz, mely a szervezők szerint kiemelkedik majd a 11 vasárnapi futam közül. "Egészen biztos, hogy nagyon izgalmas futamban lesz majd részünk, mert ugyan lehet, hogy önök nem, de a szakma tudja, hogy nincs olyan kimagasló képességű ló, aki miatt lefutottnak lehetne tekinteni egy versenyt"- mondták el a pálya igazgatói.
 
 
Majd amikor megtudtuk, hogy az újjáélesztés része az is, hogy doppingmentessé varázsolják a lóversenysportot, mi eldöntöttük, hogy minél hamarabb a lóversenyes-szubkultúra részei leszünk, a Lovi pedig, ha rajtunk múlik, a vasárnapi családi eseményeink szerves részévé válik. Mert mint ahogy Rózsahegyi Kálmán annak idején megmondta - a színésznő színből, észből és nőből tevődik össze, úgy a lóversenynek lóból és versenyből kell állnia. Ámen.
 
 
Forrás:  Velvet  2006-06-28

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés