Vihar Mezőhegyesen

Mén-Kanca verseny helyett vihar Mezőhegyesen

 

A 2010. június 18-20-i hétvégén rendezték volna a Békés megyei Mezőhegyesen a XVI. Mén-Kanca versenyt és díjugrató országos minősítőt. Az esemény legfontosabb versenyszáma évről-évre a vasárnapi Szuperdöntő 145 centiméteres magasságon, amelybe a mének és kancák közül a három nap eredményei alapján a legjobb 5-5 páros kerül be.

Az elmúlt évben Sándor Balázs győzött Karolina nevű kancájával (Koppány x Lupus). 2008-ban Grózner Szilárd és Thália (Karthago x Ulft), 2007-ben Kovács Kaarlo és Amazon (Légiós x Kemecse-671), 2006-ban Stróbl Dorottya és Príma (Justboy x Goliath), 2005-ben Tóth László és Piruett (Justboy x Merano-1) nyerték a Szuperdöntőt.

Idén azonban a pénteki napon, nem sokkal a verseny kezdete után óriási vihar csapott le az amúgy is „Viharsarok” névre keresztelt tájegységen. A vihar a mintegy 10-15 percig tartott, miközben diónyi jég hullott az égből, ezzel holdbéli tájjá alakítva a lovaspályát.

A lovakat a többnapos lovas rendezvényeken általában mobilbokszokban szállásolják el. A vihar ezeket a mobil építményeket kártyavárként döntötte össze, vitte el a lovasok és lovak feje felől, ezzel komoly baleseteket okozva. Egy lovast egy mobilboksz-elemmel együtt egy négy méter magas fára fújt fel a szél. Tizenkét ember sérült meg, közülük négyen súlyosabban. Többeknek eltörte a kezét a jég.

A versenyre érkezett több mint 140 ló egy része elszabadult, mások a mobil építmények darabjai közé szorultak. Egy ló a helyszínen elpusztult, mert menekülés közben olyan súlyosan megsérült. Információink szerint hét lovat szállítottak az üllői Nagyállat Klinikára péntek este 7 óráig, és még néhány ló került Dunaföldvárra. A lovasok próbálták minél gyorsabban elhagyni a helyszínt, így a kisebb sérüléseket már otthon látták el.

A sérülések mellett komoly probléma, hogy a lovasok és a lovak közül is sokan sokkot kaptak. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy nem csak a versenyre érkező lovak szabadultak el, hanem a mezőhegyesi ménesből is mintegy 60 ló elszabadult a városban.

Egy versenyző így mesélte a történteket: „De talán a legnehezebb az volt, hogy összeszorított foggal kibírd, hogy ne sírj a tulajdonosok előtt, amikor viszed oda hozzájuk a lovaikat, ők pedig a többit keresik. Nem is kell mondanom, úgy fájt a szívem mikor könyörögve arra kér, segíts a lovamon. Én csak álltam, és a könnyeimmel küszködtem, miközben tudtam, hogy a családtagja megsérült, és a lovait se találja. Azt látta az ember, hogy 100 lóra 20 ember van, mert a többiek az embereket mentették. Valaki egyszerre 2 lovat is vitt egy kötéllel a ló nyakában. Szörnyű volt.”

Ezt a vihart valószínűleg semmilyen mobilboksz nem bírta volna ki, bár nem ez volt az első eset, hogy elvitte a szél a bokszokat. A lovasoknak és lovaknak jobbulást és kitartást kívánunk!

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu

Képek és videók a viharról:

– Videó: Pusztító vihar, jégeső Mezőhegyesen
Képek Mezőhegyesről a vihar után (forrás:origo)

 

Frissítve: 2023.03.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások