Overdose-film: érzelmi vihar, a győzelem eufóriája és a bukás tragédiája

Száraz György filmkritikája

Start, kezdődik a film, egy óriás 2007-es évszám jelenik meg a vásznon, aztán csattogó startgépekből kirobbanó versenylovak küzdelme kezdődik a zöld gyepen. Majd később mindig OVERDOSE győz. Ez még kevés ahhoz, hogy egy dokumentumfilm éberen tartsa a néző figyelmét a film végéig.

A következő percekben a lóversenyzés sajátos világának szereplői, a ló tulajdonosa, a zsoké, a lovásza, a közönsége lép színre különböző helyeken és helyzetekben. Így tesz kísérletet a rendező arra, hogy mindazt az érzelmi vihart, a győzelem eufóriáját, a bukás tragédiáját megmutassa a nézőknek. 

172 órát forgattunk, mondta Ferenczi Gábor, az Idrányi Flóra ötletéből készített dokumentumfilm rendezője, aki másik munkatársával, a kreatív producer, Gül Togay-jal együtt úgy gondolta, hogy bár a film csak 72 perces, a történet legmeggyőzőbb elmeséléséhez, lényegének megértéséhez és átéléséhez ennyi nyersanyagra feltétlenül szükségük volt. 

2007-ben nyitottak be az alkotók a Turf világába, Alagra, a Kincsem Parkba, Baden-Baden-be, Chantilly-be… a trágyadombok által bekerített istállóudvarokba, a pókhálós boxokba, a lepattant pályaszéli kocsmákba, és a versenypályák excluzív tulajdonosi páholyaiba. Közel 5 itt eltöltött év kellett ahhoz, hogy megérezzék e világ belső életét és hogy sikeres filmet alkossanak, köszönhetően észrevétlen, csendes, alázatos ittlétüknek.

Megismerkedhetünk a lóversenyzés világának nem mindennapi szereplőivel, úgymond csodabogaraival, a Turf varázslatos színterével és egy, megjelenésében és viselkedésében arisztokratikus versenyló (jól áll neki, hogy nem tud beszélni!) csodálatos pályafutásával. Talán nem is egyértelműen dokumentumfilm, ez a játékfilmek sajátosságát is magán viselő mozi, a Vágta egy álomért. Talán ennek bizonyítéka, hogy a mozik is műsorukra tűzik.

Nézzék meg a filmet és hogy tetszeni fog, azt onnan tudják, hogy vágyuk támad majd kimenni a lóversenyre.

A film a Filmteam Kft produkciójában, az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

2013.12.04.,
Írta: Száraz György, a Lovaregylet elnöke


KapcsoLÓdó cikkek:

Mikor és melyik moziban láthatod az Overdose-filmet? >>

Videóriport az Overdose-film bemutatójáról >>

Vágta egy álomért >>

A moziban is teltház várta Overdose-t >>

A Lovasok.hu-val az Overdose-film premier előtti vetítésére >>

 

Hozzászólások