Lovas rendezvényeken és állatvásárokon betartandó állategészségügyi szabályok

    A lovas rendezvények és állatvásárok alkalmával fokozottan ügyelni kell az állategészségügyi feltételek betartására, hogy biztosítható legyen a különféle lóbetegségek megelőzése. A NÉBIH tájékoztatója:

    • Állatvásár, -piac, -kiállítás, -verseny esetében 41/1997. (V. 28.) FM rendelet 1. számú melléklet (Állategészségügyi Szabályzat) 61–67. § szerint kell eljárni. A rendezvényeken a hatóság felügyeletét minden esetben biztosítani kell.
       
    • Állatvásárba, -piacra, -kiállításra, -versenyre érkező lovat lóútlevél alapján azonosítani kell, a diagram, a jegyek, bélyegek, és nem utolsósorban a lóútlevélben szereplő elektronikus azonosító jel száma és a lóban található leolvasott chip számának összeegyeztetésével. Elengedhetetlen leolvasó készülék használata. A leolvasó készülékkel kb. 1-2 cm-es távolságból, a nyak mindkét oldalát, a lapocka-, és a szügytájékot is meg kell vizsgálni.
       
    • A következő feladat a lóútlevél minden egyes oldalának, beleértve az UELN szám feltüntetésének ellenőrzése, hamisításra, jogtalan bejegyzésre utaló legkisebb gyanú esetén a lovat forgalmi korlátozás alá kell helyezni és vizsgálatot kell elrendelni.

    • Élőállat vásárra lovat bevinni, behajtani, lerakni, csak 30 napon belül elvégzett és negatív eredményű szerológiai vizsgálat birtokában lehet. Alapvető követelmény a szállítást megelőző 30 napon belüli, negatív Coggins-teszt meglétének ellenőrzése. Itt is nagyon fontos az intézeti eredményközlő alapján vizsgálni a vérvizsgálati eredmény és a ló közötti kapcsolatot.
    • Lóversenyre, kiállításra, tenyészszemlére lovat csak 1 éven belül elvégzett és negatív eredményű szerológiai vizsgálat birtokában lehet. Ezen lovak esetében a lóútlevél VII. szakaszának kell tartalmazni a vizsgálat adatait. A vizsgálatok igazolása eredményközlővel csak kivételes esetekben fogadható el, és ebben az esetben az ellenőrzést végző hatósági (jogosult) állatorvos a lóútlevélbe köteles bevezetni a vizsgálatra vonatkozó adatokat.

    2015.06.30. Forrás: NÉBIH

    Hozzászólások