Lovardabarát, villámgyors megoldás melléképületekre

Arról, hogy a fedett vagy a részben nyitott homlokzattal rendelkező lovardák, valamint az istállók kialakítására kiválóan alkalmasak az előregyártott, a helyszínen rövid időn belül felszerelhető acélcsarnokok, már több cikket is írtunk. Az akár több tucat lovat befogadni képes istállók és az időjárástól független lovaglásélményre lehetőséget nyújtó lovardák gyorsan és költséghatékonyan valósulnak meg a Frisomat szakembereinek profi közreműködésével.

Nem mellékes melléképületek

Méltatlanul kevés figyelem esett azonban eddig a lovardák egyéb melléképületeire, befogadó tereire, egy lovas farm ugyanis – tudjuk jól – a legritkább esetben áll pusztán egy-két épületből. A lótartás óhatatlanul is a takarmány megfelelő tárolását követeli meg, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű, milyen állapotú tápot, terményt helyez a gazda a nemes állat elé – a nem megfelelő tárolás pedig romboló hatású: a takarmány dohos lehet, vagy éppen megpenészedhet, egerek verhetnek tanyát közte és ürülékükkel beszennyezhetik; ugye mi sem szívesen találkoznánk hasonló fogással az ebédlőasztalon?

Ugyancsak helyet kell biztosítani a felszerelésnek, a lovardában használt járműveknek lovaglásszervezéshez az irodának. Aki lógazdaság-felújítást tervez, vagy éppen a nulláról szeretne minél költséghatékonyabb módon, minél rövidebb idő alatt felépíteni egy komplex, fenntartható lovasfarmot, annak érdemes terveznie a Frisomat által gyártott és telepített könnyűszerkezetes acélcsarnokokkal.

Gyors, sokoldalú és költséghatékony megoldások

A hazánkban negyedszázada jelen lévő belga cég által gyártott könnyűszerkezetes acélépületeknek már a legegyszerűbb alaptípusai is sokoldalú felhasználásra adnak lehetőséget. A gyorsan, rendszerint 4 héten belül kulcsrakészre szerelt épületek tágas belső terükkel ideális tároló helyiségek: a sima acél falak könnyen tisztíthatók, adott esetben akár fertőtleníthetők is. A falak nem penészednek és nem rozsdásodnak, ellenállnak az időjárásnak – szigetelés nélkül, vagy különböző vastagságú szendvicspanel burkolattal is kérhetők –, ezáltal a bennük tárolt tárgyak, termények szárazon és biztonságban vannak, kiváltképp, ha páralecsapódást gátló bevonat is kerül a tetőburkolatra.

A Frisomat kifejezetten mezőgazdasági célokra gyártott acélcsarnokai felszerelhetők praktikus, csendesen nyíló tolókapukkal akár XL méretben is: kényelmesen átfér rajta szinte minden olyan jármű, ami egy lovardában előfordulhat, legyen az terepjáró, traktor, szekér vagy hintó. A komfortérzetet tető bevilágítással, szellőzőrendszerrel növelhetjük, de van lehetőség integrált irodarész vagy galéria kialakítására is. Hab a tortán, hogy mindehhez nem szükséges külön tervezéssel, kivitelezéssel számolnunk, mert a Frisomat szakemberei a teljes folyamat szakszerű megvalósítását vállalják a tervezéstől a megrendelő igényeire való optimalizáláson át egészen az utolsó csavar eltakarításáig.

Harmóniában a környezettel

Tévhit, hogy a természetes, rusztikus környezetben idegenül mutatna egy modern megjelenésű acélszerkezetes épület: a Frisomat kisebb-nagyobb méretű és rendeltetésű, mezőgazdasági célú csarnokai meglepően jól „megtalálják a hangot” a környezettel. Már a megépülésük is környezet-, sőt háziállatbarátnak mondható, hiszen az előregyártott elemekből éppen a szükséges mennyiséget – sem többet, sem kevesebbet – szállítanak a helyszínre, így az építkezést követően nem maradnak törmelékkupacok a terepen. Az építési területen csavarozással rögzítik egymáshoz a szerkezeti elemeket, ami nem jár ijesztő hangélménnyel a jószágok számára.

Az épületek a kulcsátadást követően már nem szorulnak különösebb karbantartásra, a tartós acélcsarnokok hosszú évtizedekig éppúgy szolgálnak, mint új korukban: nem véletlenül vállal értük ötven évre garanciát a gyártó.

Néhány referencia:

  • A dunakeszi Xenophon Lovas Klub immár húszéves Omega típusú csarnoka egyszerre fedeles lovarda, szükség esetén széna- és szalmatároló helység, melegedő, de használták kutyás agility pályának, sőt partihelyszínnek is.
  • A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja 43 méter széles és 72 méter hosszú, belső alátámasztás nélküli, részben fedett lovaspályája minden időben sikerrel szolgálja a terápiás lovaglást. A lovak és lovasok egyaránt jól érzik magukat az egyszerűségükben nagyszerű acélcsarnokokban, melyek a takarmánynak, terményeknek, felszerelésnek vagy a járműveknek is költséghatékony, fenntartható otthonául szolgálnak.

Bővebb információ és ajánlatkérés:
>>Ajánlatkéréshez kattints ide<<

2019.03.19. Frisomat

Hozzászólások