A víz nem akadály többé!

Hasznos tippek a vízen való átkeléshez

 

Itt a nyár, ebben a hőségben lónak és lovasnak egyaránt felüdülést jelenthet egy-egy hűs patakon való átkelés, de ilyenkor sem árt az óvatosság. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy lovaddal biztonságban élvezhesd a hűsítő habokat.

Amikor számodra ismeretlen helyen jársz, mindig körültekintőnek kell lenned. Egy patak mindig tartogathat nem várt meglepetéseket, ráadásul lovadnak is újdonságot jelenthet. Ideális esetben más lovasok nyomait követve könnyen fel tudod mérni, hogy hol lehet a legbiztonságosabban átkelni, ennek hiányában azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanod alábbi tippjeinket:

Célszerű egészen a víz széléhez lovagolni, mert így fel tudod mérni, hogy mennyire tiszta az átkelő. A veszélyes, mocsaras vizet már a part elárulja, illetve a víz felszínén is felfedezhetsz zavaros foltokat. Egy meredek, köves partszakasz szintén azt jelzi, hogy nem ez számodra a megfelelő hely az átkeléshez.

Hasznos lehet, ha megkeresed azt a partszakaszt, ahol már más állatok is átkeltek a vízen. A szarvas például megtalálja a szilárd, lankás részeket a vízben, biztonságos ösvényt kialakítva ezzel. Viszont a szarvasmarhák nyomainak követésétől óvakodj, mert összekavarják a patak vizét és mocsaras részeket alakítanak ki.

Először tehát lovagolj a parthoz, hogy felmérhesd a helyzetet és észrevedd a keskeny átkelőket, valamint a szélesebb, elkerülendő, saras és iszapos sekély vizeket. Figyeld a túlpartot is: a mocsaras részeket, csúszós, anyagos talajt és a sziklás szakaszokat ott is jobb elkerülni.

Hallgass a lovadra, ne becsüld alá a megérzéseit! Ha egyébként nincs problémája a vízzel, de ezúttal feltűnően vonakodik attól, hogy belépjen a vízbe, valószínűleg úgy érzi, nem biztonságos az adott ponton való átkelés.

Még ha körültekintően választottad is meg az átkelés helyét, a patak közepén előfordulhat, hogy az átkelő bizonytalanná válik. Számíts erre, mert ilyenkor másodpercek töredéke alatt kell döntést hoznod, merre lépjen a lovad tovább. Megriadt lovadat ráadásul meg kell tudnod nyugtatni és továbbhaladásra bírni, ami csak úgy sikerülhet, ha Te higgadt maradsz.

Ha a vízfolyás közepét elhagytátok, lovadat is megnyugvással tölti majd el, hogy közeledik a parthoz. Ha valamiért nem tudsz továbbmenni, fordulj vissza és pontosan a korábbi útvonalon lovagolj vissza a partra.

Használjátok ki a nyarat és élvezzétek a tereplovaglást – a vízen át is biztonságosan!

 

2012.07.07. Olvasztó Dóra, Lovasok.hu
Forrás: MyHorse.com
Frissítve: 2023.06.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások