XX. Hintók Versenye – megyéink legjobbjai csatáztak

Ötvenhárom induló izgalmas futamait láthatta a közönség a jubileumi XX. Hintók Versenyén. Az április 25-i “C” kategóriás kettesfogatható viadal a 2015. évi Fejér Megyei Kettesfogathajtó Bajnokság 2. bajnoki fordulója is volt egyben, melyre a legerősebb amatőr mezőny érkezett.

Kovács Zoltán és Taligás Menyhért fogata

Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a tavalyi Fejér, Somogy, Komárom-Esztergom, Baranya és Pest megyei bajnok is elindult a megmérettetésen, ahogy a tavalyi B kategóriás döntő győztese is, aki nem mellesleg egyben a vándorserleg védőjeként érkezett.

A korábban Üllőn történtek miatt, az állategészségügy egy komolyabb vizsgálatnak vetette alá a nevezőket, ám ezt az első megmérettetést mindenki sikerrel vette. A verseny előtti technikai értekezleten Paudits Béla, a Fejér Megyei Lovassport Szövetség elnöke, Gosztola József a Sárbogárdi Lovas Egyesület elnöke és a verseny házigazdája köszöntötték a versenyzőket és egyben kihangsúlyozták hálájukat, amiért ilyen sokan elfogadták a meghívást.

Akadályhajtás

A 20 akadályból álló akadályhajtó pálya első ránézésre és bejárásra két nehezebb elemet tartalmazott csak, és a fogatosok kissé talán alábecsülték a pálya egyéb rejtett „csalafintaságait”. A 12-es akadályon elhelyezett kék labdák jelölték az 5 centiméterrel szűkített selybaközt, s erre komoly figyelmet is fordítottak a versenyzők. Azonban az olyan elemek, ahol hosszú vágta után a ló „felvételének” képességét kell megmutatni, vagy éppen a pálya harmadik harmadában elhelyezett nagy kör és összetett kombinációkat a pálya elejéhez hasonló higgadtsággal kellett volna teljesíteni, már sok hajtót próbára tettek.

Az első fordulóban még 9 hibátlan pályát láthatott a közönség, köztük sárbogárdi és további fejér megyeieket is. Bizakodhattak tehát a jó folytatásban a szurkolók, de az olyan versenyzők, akinek becsúszott egy-két verőhiba már-már reményüket vesztették egy jó helyezés elérésére. A folytatásban azonban fordult a kocka. Több, az első körben hibázó hajtó tudta nullázni a második körét, amíg olyan remek versenyzők, mint Tóth Roxána (Sárbogárdi LE), Kiss Sándor (Vecsés SE) vagy az első körben legjobb Csuti Péter (Vihar LE) nem tudták megőrizni hibátlanságukat. A második fordulóban Besze Károly (Jakabszállási LE), Semjén Attila (Mezőszilasi LSE) és Kiss Olga (Nagylóki LE) remekeltek, de végül a könnyített és egyben gyorsított pályán az összevetésnek mindössze négy résztvevője volt.

A bekerülés sorrendjében a tavalyi Somogy megyei bajnok Magyar Zoltán (Marcali VSzSE), a fiatal, remek kezű Vida Filus Szabolcs (Orgoványi LK), a tavalyi Pest megyei bajnok Zólyomi László (Vecsés SE) végül a szezont remek formában kezdő tavalyi Zala megyei bajnok Lebics István (Zalalövő és Környéke LE) indulhattak. Az izgalmas végjátékban kisebb meglepetésre, de összeszedett, harmadszor is hibátlan hajtással bravúrt bemutató Vida Filus Szabolcs gyűjthette be a legékesebb serleget és egy évre a 2007-ben alapított vándorkupát – nem kis elismerést begyűjtve a többi hajtótól és a műsorközlő Kurdics Mihálytól.

A kérdésre, hogy Hartmann Zsoltnak (Balatonlelle Kishegyi LK) sikerül-e harmadszor is elhódítani a vándorserleget megkaptuk a választ. Zsolt ugyan ismét nagy eséllyel indult ugyan, de végül a 12. helyen zárt, és a vadászhajtás elmaradása miatt Ő is serleggel vigasztalódhatott.

A legjobb 10 helyezett:

  • Vida Filus Szabolcs (Orgoványi LK)
  • Magyar Zoltán (Marcali VSzSE)
  • Zólyomi László (Vecsési SE LSZ)
  • Lebics István (Zalalövő és Körny. LE)
  • Csuti Péter (Vihar LE)
  • Besze Károly (Jakabszállási LE)
  • Tóth Roxána (Sárbogárdi LE)
  • Kiss Sándor (Vecsési SE LSZ)
  • Semjén Attila (Mezőszilasi LSE)
  • Kiss Olga (Nagylóki LE)

Vida Filus Szabolcs és győztes fogata

Akadályhajtás eredmények

Az összevetést követően bemutató jellegű négyfogat köröket láthatott a nagyérdemű. Kovács Zoltán (Vihar LE) és Taligás Menyhért (Sárbogárdi LE), Magyar Zoltán és Schmid Antal (Lovasakadémia SC), valamint Kiss Sándor fogtak össze egy-egy pálya erejéig.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen minden induló – az egyesületi tagok felajánlásában – egy-egy üveg egyedi címkével ellátott móri bort, illetve emlékérmet vehettek át. Különdíjban részesült Gasparovics László, aki a szlovákiai Feketenyékről, a Felvidékről érkezett a versenyre és végül a 18. helyet tudta megszerezni.

A Kettesfogathajtó Bajnokság

A Fejér Megyei Kettesfogathajtó Bajnokságot tekintve változás történt az élen. Csuti Péter ezzel az első helyével jól folytatta a Mezőszilason elkezdett szezont, és két forduló alatt megszerzett 37 pontjával vezeti a tabellát a 32 pontos ráckevei Bodnár Csaba (Sárbogárdi LE) és a 28 pontos tavalyi bajnok Semjén Attila (Mezőszilasi LSE) előtt.

A következő megmérettetés Seregélyesen lesz május 9-én majd még 8 fordulót követően a zárófordulónak Szabadhidvég ad otthont szeptember 12-én.

Gasparovics László a felvidékről érkezett a versenyre

A Sárbogárdi Lovas Egyesület ezúton is szeretné megköszönni a támogatók, segítők és természetesen a médiatámogatók hozzájárulását a rendezvény életre hívásában.

2015.05.04. Gosztola Gábor József
Fotók: Udvardi László
Kép: Canva
Frissítve: 2022.09.20.

Hozzászólások