Gyermekkorunk szélsebes paripája, a hintaló

Kevés olyan ikonikus gyermekjáték létezik manapság, mint a hintaló. A klasszikus darabok mellett igen változatos formák is előfordulnak, mint például a plüssel borított csikók, vagy éppen a modern dizájnú paripák. Ha az embernek gyermeke születik, jó ürügy lehet arra, hogy előszedje régi kedvencét a padlásról, vagy beszerezzen egyet, és e szép hagyomány szellemében tegye hangulatosabbá otthonát.

Még 26 képünk van, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A hintalovak története négyszáz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az első hintázásra képes példány az 1600-as évek elején született meg. Ez a történelmi állat hajdanán I. Károly angol király, majd később fia, II. Károly hintalova volt.

Az évszázadok során a ló szerepe egyre inkább a sport- és szabadidős tevékenységekhez kapcsolódott, népszerűvé téve a különféle lovagi játékokat, lóversenyeket és a lovas vadászatot. A gyermekek már akkoriban is imádták az olyan játékokat, melyekben utánozhatták a felnőtteket, s erre a hintalovak kiváló eszköznek bizonyultak. Paripájukra pattanva, előre-hátra dőlve "vágtázva", képzeletükben versenyeket nyerhettek, lóról vadászhattak. Ez a játék nem utolsó sorban a gyermekek egyensúlyérzékét, fizikai állóképességét is remekül fejleszti.

A legendás hintalovak reinkarnációi

Az utóbbi időkben bukkantak fel a modern dizájnú hintalovak, melyek készítői leginkább az egyszerűségre és a funkcionalistásra törekedtek. A Marc Newson által tervezett gyermekjátékok megjelenésükben roppant elegánsak, és a középkori lovagi tornák hangulatát hozzák vissza.

Akárcsak az élet más területein, a hintaló faragásban is tanúi lehetünk a méretek harcának. A világ legmagasabb, kézzel faragott hintalova akkora, mint egy két emeletes ház. A monumentális állaton több mint egy évig dolgozott alkotója, Tony Dew, mintájául pedig a szomszédban legelésző, veterán katonaló szolgált.

Tony Dew kézzel faragott hintalova. Még 26 képünk van, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Téved az, aki úgy gondolja, hogy csak fából készülhetnek hintalovak. A japán királyi poronty, Hisahito herceg tiszteletére készült paripa alapanyagául a mitikus fém, az arany szolgált. A 24 karátos aranyból készült hintaló értéke 1,28 millió dollár (245 millió forint).

Lovas témában a magyarok sem maradhatnak említés nélkül, legnagyobb hintalovunk 11 méter hosszú, 6 méter magas és 3,5 tonnát nyom. Az interaktív szobor Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös alkotása. A gigantikus méretű hintaló egyszerre 70 főt képes befogadni, és csak lovasai együttműködésével hozható mozgásba.

A legnagyobb magyar hintaló.  Még 26 képünk van, kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Végezetül pedig tekintsd meg virtuális istállónkat, melyben összegyűjtöttük neked a legkülönlegesebb darabokat! Nos, kedvet kaptál egy kis hintalovagláshoz?

2013.12.15. Balogh Bori, Lovasok.hu

Hozzászólások