5 hihetetlen ok, amiért szerethető a lóverseny

A lóverseny, a galopp vagy az ügető a legszebb sportok közé tartoznak – legalábbis azok szerint, akik művelői vagy rajongói valamelyik ágazatnak. Aki ennyire nem lelkesedik a sport iránt, sokszor kritizálja a zsokék és hajtók világát, pedig a lóverseny haszna a lovas szakma szempontjából is nagyon fontos. Lássuk, hogyan maradhat ez a sportág szerethető!

1. A lóverseny anyagi hasznot termel

Lovat tartani drága dolog. Egy egészséges ló felnevelése, képzése, ellátása hatalmas összegeket követel a tulajdonosától. Ilyen szempontból meglepően kicsi a különbség a hobbi- és a versenylovak között. A táplálásuk, felszerelésük, mozgatásuk ugyanúgy rengeteg pénzt emészt fel, a tartás céljától függetlenül. A különbség abban áll, hogy a versenylovak pénzt is képesek termelni. Például a kaszinok.online oldalán listázott online bukmékerek áldásos tevékenységének köszönhetően.

Ebből pedig a többi ló is profitál:

● Az eredményes lovak “eltartják” az istállót, azokat a lovakat is, akik kiszorulnak a versenyzésből.
Munkát és gyakorlatot biztosítanak számos lovas szakembernek, akik aztán a tudásukat a lovas ágazat különböző területein, például a lórehabilitációban is kamatoztatni tudják.
Kutatásokat, új kezeléseket lehet finanszírozni a lóversenyen összegyűjtött pénzből.

A lóversenyből nem csak a résztvevő lovak profitálnak. Nem ritka, hogy ők teremtik meg az anyagi hátteret ahhoz, hogy a “nyugdíjas”, vagy kevésbé jó képességű lovak is elfogadható színvonalon, biztonságos gondoskodás mellett éljenek.

2. A lóverseny népszerűsíti a lovaglást

A lóverseny bajnokságok hagyományosan nagy közönséget vonzanak. Sokan így, a lelátóról kerülnek kapcsolatba először a lovakkal, ez az a bizonyos első lépcsőfok, amely később megannyi lórajongót szül. Az általuk nyújtott támogatás pedig ebben a nehéz és költséges tevékenységben elengedhetetlen.

A versenysport szélesebb rétegekkel ismerteti meg a lovak világát, így már egyszerűbb támogatást és társadalmi elfogadást nyerni a lovas tevékenységeknek. A lovakat és versenyzést ismerő ember nem fogja feljelenteni a zajos működésért a szomszédban működő lovardát, nem morog az építkezés miatt, vagy nem árt a hozzá közel álló lovasoknak.

Sok országban a versenyzés farvizén lehet olyan tevékenységekre is pénzt gyűjteni, mint az állatvédelem, a lovasterápia, vagy az alternatív módszerekkel végzett lórehabilitáció.
A lóverseny szerencsére hazánkban is nagyon népszerű.

3. A lóverseny célokat ad

A lovas élet mindig nagy öröm. Ahhoz azonban, hogy tényleg jó szórakozás és valódi boldogság legyen, arra van szükség, hogy lónak és lovasnak is céljai legyenek. Erre pedig a versenyre való felkészítés kiváló eszköz lehet.

Ma már egyre több a félprofi futam, ahol olyanok is összemérhetik az erejüket és a felkészültségüket, akik nem kizárólag versenyló-tenyésztéssel foglalkoznak, esetleg nem is élsportoló zsokék. Ezeken a futamokon szép számmal indulnak olyanok, akik lelkesen készülnek és készítik fel a lovaikat is. Nem szeretnének betörni az országos galopp viadalok világába, de örömmel gondozzák, készítik fel, nevelik a lovukat.

A lóverseny szórakozás és cél a fiatal és hobbi lovasoknak. A nagy versenyek az ő biztonságukat is garantálni tudják, hiszen terepet adnak a biztonsági eszközök, lovas technikák, edzésformák teszteléséhez.

4. A lóverseny a kultúránk része

A lótartásnak valamilyen módon mindig szerepe volt a magyar történelemben, hiszen már őseink is lóháton vonultak be a Kárpát-medencébe. A ló évszázadokig volt harcostárs és munkatárs egyaránt. Nem csoda, hogy a lóversenyzés hagyományai is korán meghonosodtak nálunk.

Az galopp és az ügető még a két világháború között is népszerű tevékenységnek számított. Legendák szólnak az egy lóra feltett, majd elbukott vagyonokról, Kincsem hatalmas eredményeiről, a magyar lovas szakemberek tudásáról. Az Alag és Kincsem park elődje csodás idők szemtanúi. A lóversenyzés egyik legnagyobb támogatója maga Széchenyi István volt.

5. A lóverseny komoly sport

A lóverseny lótól és lovastól is komoly állóképességet igényel. Nagyon fontos, hogy mind a ketten kiegyensúlyozottan és jól teljesítsenek. A ló speciális táplálása és a lovas fizikai felkészültsége egyaránt fontos része a folyamatnak, nem elválaszthatók egymástól.

Sokan vitatkoznak róla, sport-e a lóverseny? Nekik csak azt lehet javasolni, hogy ismerkedjenek meg a versenyzéshez szükséges, szinte egy életen át tartó felkészülés követelményeivel, nézzék meg, hogyan edzenek a zsokék, vagy hogy mi történik a nyugdíjas versenylovakkal. A lóverseny éppen úgy kitartásra, csapatjátékra és tiszteletre nevel, mint bármely más sportág.

+1. A lóverseny a COVID-19 ellenére is jól teljesít

“Az online fogadásoknak köszönhetően a lóverseny igazi COVID-barát sporttá fejlődött, ha szabad így fogalmazni” – mondja Deli Péter, a kaszinok.online oldal főszerkesztője. A szakember szerencsésnek tartja, hogy az online fogadások lehetővé tették, hogy a zárt kapus versenyek is termeljenek bevételt.

“A lovakat nem érdekli a válság. Ők akkor is a legjobb táplálást igénylik, ha a futamok egyáltalán nem hoznak bevételt.” – magyarázza a szakember. – “Az online fogadás pótolni tudja a kiesett jegyárakat, így az élet nem áll meg. A fogadásnak, a lovas- és lósportnak köszönhetően a vírus nem okozott nagyobb károkat a lovardák világában. A lovin online fogadni sem ördögtől való.”

Deli Péter szerint a lóverseny-fogadás nem csak szerencsejáték. Sokan komolyan felkészülnek, utána olvasnak és már-már tudományos alapon latolgatják az esélyeket. “Sok fogadó elképesztő lovas ismeretekkel rendelkezik, pedig néhányan közülük még soha nem is ültek lovon.”

Természetesen nem a versenyfogadás fogja megmenteni a magyar lovassport világát, de ezek a versenyek sokat segítenek abban, hogy a lovakkal történő foglalkozás továbbra is magas szinten folyhasson hazánk területén is. Megfelelő szakmai háttérrel és összefogással viszont ez a sport is szárnyakat kaphat.

2020.06.25. Képek: Image.freepik.com

Hozzászólások