Március 15. a lovasok ünnepe is volt

A március 15-e alkalmából három lovas vonatkozású kitüntetést ünnepelhetett a hazai lovas élet.


 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Konkoly Thege Sándor Díjat, a Földművelésügyi Minisztérium elismerését idén a hazai lovas élet két meghatározó személyisége vehette át:

Szladek Róbert, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ménesvezetője az őshonos nóniusz lófajta egyedi tulajdonságainak fennmaradásában, a tenyésztésszervezésében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként.

Szladek Róbert átveszi a Konkoly Thege Sándor Díjat dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől 

Dr. Pataki Balázs, a Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete ügyvezető elnöke a lótenyésztési szakigazgatás újkori megszervezése, a lovas hagyományőrzés és kultúra ápolása terén kifejtett elévülhetetlen eredményei elismeréseként vehette át a kitüntetést.

Richter József cirkuszművész, Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész, a magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló munkája elismeréseként most Kossuth-díjat vehetett át. "A Kossuth-díj nemcsak az én munkásságom, hanem az egész magyar cirkuszművészet elismerésének is tekinthető" – mondta.

Richter József 1974-ben az első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat nyert a feleségével közösen előadott lovasakrobata produkciójával. A díjat harminc évvel később, 2004-ben nagyobbik fia, Richter Flórián is elhozta, akinek négy évvel később a fesztivál fődíját, "a cirkuszvilág Oscar-díjának" számító Arany Bohóc-díjat is sikerült megszereznie, első és eddig egyetlen magyar cirkuszművészként, szintén egy lovasakrobata számmal.

"Én 30 éven át 10 méteres magyar zászlóval magyar csárdást táncoltam a vágtázó lovak hátán, és a világ legnagyobb színpadain mutattuk be lovasakrobata produkcióinkat. Többek közt New Yorkban, a Madison Square Gardenben egy hónapon át több mint tízezer ember látta az előadásainkat" – emlékezett vissza Richter József.

2017.03.16. Forrás: MTI, Március15.

Hozzászólások