Az aranyra hajt Dobrovitz a VK-döntőben

Dobrovitz József az egyedüli magyar a négyesfogatok fedeles világkupa-sorozatának hétvégi döntőjében. A világbajnok fogathajtó nem titkolt célja a győzelem, de dobogós helynek is örülne, hiszen itt már valóban a legjobb fogatok küzdenek. 

Dobrovitz József összesítésben a negyedik helyen zárta a négyesfogathajtó fedeles világkupa-sorozat versenyeit, így már biztos, hogy ott lesz fogatával a február végi, göteborgi döntőben

Az M4 Sport Sportreggeli című műsorában a világkupa finálé egyedüli magyar résztvevője elmondta, lovai a szerdai indulásig napi edzésben vannak, hogy tartsák a formájukat: "A nyolc versenyből álló sorozatban eleve a legjobb tíz hajtó vehet részt, mindenki négy versenyen indulhat, és az ezeken elért eredmények alapján alakul ki a hatos döntő mezőnye" – mondta Dobrovitz József, akinek a fia hetedikként, hajszállal maradt le a végső összecsapásról.

Egyedüliként, a szabad ég alatt készül a döntőre

A magyar hajtó számára decemberben zárult a sorozat, és akkor már látható volt, hogy teljesítményével ott lehet a döntőben. Rövid pihenő után lovaival megkezdte a felkészülést, amit nehezített, hogy míg a külföldi vetélytársak fedeles lovardában gyakorolhatnak, ő egyedüliként a mezőnyből a szabadban edz. Éppen ezért választotta azt a taktikát a sorozatban, hogy négy egymást követő világkupa-fordulóban indult, így a versenyek is edzésnek számítottak.

"Két hete Hollandiában elindultam egy versenyen, amely jó alkalom volt a tesztelésre, megbizonyosodtam arról, hogy jó kondícióban vannak a lovak" – mondta. Hozzátette, hogy a göteborgi pályát az a holland szakember építi, aki a londoni aréna pályáját is tervezte, ahol Dobrovitz dobogós helyen végzett. "Jó pályaépítő, bízom benne, hogy technikás, döntőhöz méltó pályát épít Göteborgban" – fogalmazott.

Gyorsabb fogattal a győzelem a cél

A döntőről azt mondta, a cél minden versenyen a győzelem, de mivel a világkupa-fináléban valóban a legjobbak vesznek részt, dobogós helyezésnek is örülne.

A legnagyobb ellenfél a sorozatban három versenyen is nyerni tudó ausztrál Boyd Exell lesz. Az idényben kétszer együtt szerepeltek, és Dobrovitz József mindössze két-három másodperccel maradt el tőle úgy, hogy nem volt tökéletes a fogata. Azóta egy pozícióban lovat cserélt, így gyorsabb lett a fogat.

Ifj. Dobrovitz József a titkos fegyver

A döntő pályáját a versenyzők csak húsz perccel a viadal előtt ismerhetik meg, mert hiába kapják meg előző este a pályarajzot, azon csak akadályok láthatók, a pályaív nem érzékelhető. Éppen ezért hajtónknak nagy segítségére lesz a fia, aki nézi majd a vetélytársakat, és ha édesapja előtt valaki nagyot hibázik, Dobrovitz József ennek tudatában választhat taktikát, sebességet.

Dobrovitz József bronzérmet érő hajtása Londonban

2017.02.21. Forrás: MTI
Fotók: FEI, Videó: Youtube

Hozzászólások