Egyetemista olimpiai és világbajnokokat díjaztak

Olimpiai és világbajnok versenyzők teljesítményét ismerték el a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója díjátadó gáláján. A Testnevelési Egyetemen tartott csütörtöki eseményen esküt tett a decemberi téli Universiadéra utazó magyar csapat is.

Egyetemista olimpiai és világbajnokokat díjaztak

Idén a kajakos Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Tótka Sándor, Lucz Anna, a kenus Adolf Balázs, az úszó Milák Kristóf, a fogathajtó Hölle Martin, a paraúszó Illés Fanni és Konkoly Zsófia, a paraatléta Ekler Luca, a kerekesszékes vívó Veres Amarilla, valamint az uszonyosúszó Senánszky Petra, Varga Krisztina és Bukor Ádám érdemelte ki az Év Egyetemi Sportolója díjat. Az kaphatja az elismerést, aki felsőoktatási intézményben tanulva olimpiai érmes vagy világbajnok lesz.

A MEFS minden évben díjazza a Magyar Egyetemi, Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) intézményi eredményességét is. Idén első lett a Testnevelési Egyetem a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem előtt.

Életműdíjat vehetett át Kristonné dr. Bakos Magdolna (Esterházy Károly Katolikus Egyetem) és Hédi Csaba (Budapesti Gazdasági Egyetem és Miskolci Egyetem).

A gála keretében esküt tett a téli Universiadéra utazó magyar csapat is. A fogadalom szövegét Albert Viktória, a rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagja, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta. Az Universiadéra december 11. és 21. között kerül sor a svájci Luzernben, a magyar színeket hat versenyző, öt short trackes és egy snowboardos képviseli.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár videoüzenetben kiemelte: a legfontosabb, hogy ismét megrendezhették a gálát, mert tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt.
A mai élsport egyre komolyabb kihívásokat támaszt, de örömteli, hogy sok azon klasszisok száma, akik úgy döntöttek, hogy a sport mellett egyetemi-főiskolai tanulmányokat folytatnak, így kettős terhelés alatt állnak” – folytatta Szabó Tünde. Hozzátette, hogy a sportoló egyetemista eszménykép, a test és a szellem egységének megtestesítője. A kormányzat a felsőoktatási sportot is kiemelten támogatja.

A gálán azokat ünnepeljük, akik a felsőoktatásban is megállják helyüket, és a sportban is csúcsra jutottak” – mondta az államtitkár.

Merkely Béla, a MEFS alelnöke beszédében kiemelte, hogy a mai díjazottak “a sport szeretete mellett felsőfokú tanulmányokat is folytatnak, és mindkét területen kiválóan teljesítenek, és ezzel példát mutatnak hallgatótársaiknak“, majd személyes példáját említette: ma is vízilabdázik a masters korosztályban, így tapasztalatból mondja, hogy a sport és a tanulás nem zárja ki egymást, sőt, a sport mellett jobban lehet tanulni, dolgozni.

A Magyar Olimpiai Bizottság is kiemelten támogatja a kettős életpályát, vagyis a tanuló sportolókat. Örömteli, hogy olimpiáról olimpiára egyre több diplomás kap helyet a magyar ötkarikás csapatban” – emelte ki Schmidt Gábor, a MOB alelnöke.

Kiosztották a Hajós Alfréd Aranyplakettet és a Csík Ferenc Ezüstplakettet, valamint a Halassy Olivér Hallgatói díjat, a Németh Angéla díjat, a Gedényi Mihály Elnöki elismerő oklevelet és az Elek Ilona Emlékérmet is.

2021. 11. 25.
Forrás: MTI
Kép: lovasok.hu

Hozzászólások