Díjlovas Világbajnokság – megérkeztek az első nevek

Az 1990 óta, négyévente megrendezett FEI Lovas Világjátékok idén új köntösben, Lovas Világbajnokság néven kerül megrendezésre. A lovassport egyik legmagasabb presztízsű versenye ez, ahol a Föld legjobb ló-lovas kombinációi mérik össze tudásukat. A nagyszabású eseményt idén három különböző helyszínen rendezik, a dániai Herningben, valamint az olasz Pratoni Del Vivaroban és Isola della Scababan. A 2022-es ECCO FEI Lovas Világbajnokságot augusztus 6.-tól 14.-éig Dániában, szeptember 15.-től 25.-éig, és október 22.-én pedig Olaszországban élvezhetjük. Az esemény során először díjugratás, díjlovaglás, para díjlovaglás és voltizs versenyszámok fognak szerepelni, második körben sor kerül a lovastusára és fogathajtásra, végül pedig a távlovaglásra is.

A díjlovaglás indulói már kiválasztva

Ugyan a résztvevő országok nagy része még csak jelöltjeinek listáját közölte, a napokban több nemzet is lerántotta a leplet a Díjlovas Világbajnokságra benevezett párosairól. A versenyszámok augusztus 6.-ától 10.-éig tartanak majd, a csapatversenynek 7.-én lesz eredményhirdetése, míg az egyéni számok, mint a Grand Prix Special és a Grand Prix Freestyle 8.-án és 10.-én kerülnek majd megrendezésre. Ugyan az indulók teljes, végleges listája még nem ismert, mindenképpen egy erős mezőnynek, valamint izgalmas versenynek nézhetünk elébe.

Az eddig ismert indulók a következők:

Lengyelország színeiben Anna Mierzwińska és Dean Martin, Katarzyna Milczarek és Guapo, Żaneta Skowrońska Kozubik és Romantic P, Aleksandra Szulc és Breakdance versenyeznek majd.

Ausztria Florian Bachert és Fidertraumot, Victoria Max-Theurert és Topast, Christian Schumach-ot és Donna Karachot, Renate Voglsangot és Fürst Ferdinandot, valamint Stefan Lehfellnert és Roberto Carlos MT-t indítja.

Új-Zéland és Kanada két-két egyéni lovast küld majd a versenyre, csapatot nem indítanak. A szigetország versenyzői Melissa Galloway és lova, Windermere J’Obei, valamint John Thompson és Chemistry lesznek. Kanadából csupán Ryan Torkelli és Sternenwanderer, valamint Naima Moreira Laliberté és Statesman szereztek jogot az indulásra. Az ország április óta tartó szelekciója során döntött úgy, hogy csapatot végül nem fog Dániába küldeni.

Két olimpiai bajnok is távol marad

Jessica von Bredow-Werndl már az idén tavasszal zajló FEI Díjlovas Világkupán aratott győzelmekor bejelentette, hogy várandóssága miatt egy időre szünetelteti a versenysportot. Az Európa- és világbajnok, valamint kétszeres olimpiai aranyérmes (2020 Tokió; egyéni és csapat) sportoló így nem lép négyszögbe Dániában, hogy egy újabb világbajnoki címmel bővíthesse repertoárját. A világranglistán jelenleg 20. helyen álló, szintén olimpiai aranyérmes (2012 London; csapat) Carl Hester az angliai Országos Bajnokság előtt nem sokkal jelentette be, hogy idén nem fog indulni sem a nemzeti címért, sem pedig a Világbajnokságon.

Út Párizsba

A FEI Lovas Világbajnokság egyike a Párizsi Olimpiára való kvalifikációs versenyeknek, így nem csak a világbajnoki cím, de az ötkarikás játékokon való indulás is kockán forog majd Herningben. A csapatverseny hat legjobb helyezést elérő nemzete kap esélyt, hogy részt vehessen majd a francia fővárosban tartott világversenyen. Ez a hat kvóta összesen maximum 18 díjlovas indulási lehetőségét biztosítja.

2022.07.04.
Merényi Kincső
Képek: Canva

Hozzászólások