Lóvásárlás – Hogyan találd meg az igazit?

Elhatároztad, hogy saját lovat veszel. Most jön azonban a neheze, hiszen azonnal felmerül néhány kérdés: hogyan, honnan és milyet válassz?

Ha nyitott szemmel jársz, bizonyára megtalálod a neked való hátast. Arra azonban jó előre fel kell készülnöd, hogy az álomlovat nem találod meg azonnal. Valószínűleg órákat böngészed majd a hirdetéseket, és hosszú kilométereket töltesz majd autózással, hogy megnézd és kipróbáld a kiszemelt jószágokat.

Persze van rá esély, hogy már az első helyen megtalálod azt a lovat, aki passzol hozzád – de ez nem túl gyakori. Érdemes már csak azért is több lovat megnézned, hogy viszonylag objektíven ítélhesd meg az egyes állatokat. Nézzük, hol lehet és hol érdemes lovat vásárolni:

Tenyésztőnél

Megfelelő kiindulási pont lehet egy jó hírű tenyésztő.tenyésztők elérhetőségeit, valamint a tenyészetekről további információkat a lótenyésztő egyesületeknél kaphatsz.

A tenyésztőnek a jó híre forog kockán, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb lovat válassza ki számodra. Nézz körül nála alaposan. Ellenőrizd a bokszokat és a legelőt, kérdezd meg, hogy hogyan nevelkednek nála a csikók és hogyan eteti az állatokat. Ezek a körülmények mind befolyásolhatják az eladásra szánt ló állapotát. Például a bokszban tartott fiatal lovak nem fejlődnek olyan jól, nem annyira ellenállóak és nem annyira jó a mozgáskoordinációjuk, mint szabadon tartott társaiké.

A tenyésztők általában nyers csikókat árulnak, de gyakran akár kiképzett lóra is szert tehetsz náluk. Ez ideális kombináció, hiszen az ilyen lovak megfelelő körülmények között nőttek fel, nem lettek túl korán belovagolva és jó alapkiképzést kaptak.

Megyer, 1 éves eladó fjord herélt – Kattints a képre Megyer adatlapjának megtekintéséhez.

Hirdetések alapján

Újságokban, valamint az interneten rengeteg lovat kínálnak eladásra apróhirdetéseken keresztül. Ezek szövegezése azonban gyakran semmitmondó, vagy éppen nehezen értelmezhető.

A hirdetésekben hemzsegnek az olyan fogalmak, mint "tőkeszelíd", "kivételes adottságú ló extra mozgással", "egyedi megjelenésű", "díjnyertes", "gyerekló", "mén várományos" vagy "prémium tenyészkancának javasolt". Sok esetben olvashatod például, hogy "kezdők számára nem ajánlott". Ez vajon azt jelenti, hogy a ló túl magasan képzett egy kezdő számára, vagy azt, hogy olyan nehéz lovaglású, hogy csak tapasztalt lovas bír vele? Gyakran nem egyértelmű, mit ért a hirdető az alatt, hogy a ló versenytapasztalattal rendelkezik. Azt, hogy a ló versenyen is bizonyította képességeit, vagy csak annyit, hogy szerepelt már néhányszor versenyeken, azonban helyezést nem ért el?

Ha tudni szeretnéd, hogy mi rejlik ezek mögött, akkor azt magadnak kell kiderítened.

A legtöbb hirdetési portálon a hirdetéseket lovas szakmai szemmel nem ellenőrzik, így az is előfordulhat, hogy sovány, jól láthatóan beteg, vagy éppen már egy-két évesen lovas alatt, vagy kocsi elé fogott lovak kerülnek meghirdetésre. Mind a lovak, mind az oldalt látogató jóérzésű lovasok érdekében a Lovasok.hu az ilyen hirdetéseknek nem ad teret.

Miért épp a Lovasok.hu?

  • Nálunk képekkel, videókkal és versenyeredményekkel tarkított minőségi hirdetések közül válogathatsz egy szakmai közegben.
     
  • Rengeteg kategória és szűrő segít, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb lovat. 
     
  • A Lovasok.hu-n 2015.05.27. óta nem lehet lóútlevél nélküli lovat meghirdetni. A korábban feladott hirdetéseket fokozatosan vezetjük ki a rendszerből. Ha hirdetéseink között olyan lovat találsz, amiről hirdetője állítja, hogy van lóútlevele, te viszont biztosan tudod, hogy nincs, kérjük kattints a ló hirdetése melletti "Jelentem" gombra és írj egy rövid üzenetet nekünk.

Diabolo, 5 éves eladó arab telivér herélt – kattints a képre Diabolo adatlapjának megtekintéséhez

Aukciókon

Bár hazánkban a lóárveréseknek nincs hagyománya, aki magasan képzett lovat keres és viszonylag sok pénzt tud szánni a ló vásárlásra, annak érdemes lehet ellátogatni akár egy-két külföldi aukcióra is. Az ilyen rendezvények fémjelzik az adott egyesületet, ezért ott csak a legkiválóbb lovakat mutatják be, melyeket előzőleg beható állatorvosi vizsgálatnak is alávetnek. A felkínált lovakat a licitálás előtt természetesen ki is lehet próbálni, a ló tenyésztője, illetve a tenyésztő egyesület munkatársai pedig minden kérdésedre szívesen válaszolnak.

Gyakran előfordul, hogy az adott ló iránt érdeklődők magasra tornásszák fel az árat, így végül sokkal drágábban vesszed meg a kiszemelt példányt, mint amennyit eredetileg kiadtál volna érte. De ezeknek a rendezvényeknek – a tenyésztők oldaláról – pont ez a lényege.

Az oktatón keresztül

Ha rendszeresen jársz lovagolni, akkor az oktatódtól is kérhetsz tanácsot a lóvásárláshoz. Ő ugyanis ismeri személyiségedet, a lovaglási stílusodat, és tudja, milyen ló illene hozzád. Emellett bizonyára ismer megbízható tenyésztőket vagy kereskedőket.

Lehet, hogy a közvetítésért jutalékot fog kérni, de érdemes nemcsak a tanácsát kérni, hanem a megkérni arra is, hogy menjen el veled megnézni és kipróbálni a kiszemelt lovat.

Quadriga, 1 éves eladó oldenburgi kanca – kattints a képre Quadriga adatlapjának megtekintéséhez

Lókereskedőknél, kupeceknél

A "lókereskedő" kifejezésnek lovas körökben gyakran rossz felhangja van. Sok rémhír terjeng olyan kupecekről, akik nyugtatókkal kezelik a lovakat, vagy éppen a megtekintés előtt annyira kifárasztják őket, hogy a kipróbálás során nagyon nyugodtnak tűnnek, az újdonsült gazda pedig csak otthon döbben rá, mit is vett valójában. Ezért indulás előtt mindenképpen érdemes tanulmányoznod Lovas Átverések rovatunkat.

Bizonyára valóban van olyan kereskedő, akit csak a gyors pénzszerzés lehetősége motivál, de szerencsére bőven akad olyan is, akinek tényleg a vásárló elégedettsége fontos. Végtére is az ilyen vevők visszajöhetnek, ha el akarják adni a lovukat, vagy egy másikat is szeretnének vásárolni. 

Lóvásáron

Napjainkban letűnőben van a lovak adásvételének ezen módja, már vidéken is csak elvétve bukkanhatsz lóvásárra. Sajnos a legtöbb vásáron szomorú látvány fogad, hiszen általában nem túl jó állapotban levő állatokat kínálnak áron alul, lóútlevél nélkül, vagy akár hamis papírokkal. Persze csábító lehet, hogy egy ilyen lóhoz nagyon olcsón hozzájuthatsz, de gondold csak át: egy rosszul képzett, beteges lóra valószínűleg még többet is fogsz költeni az évek során, mint egy egészséges, jól belovagolt hátasra.

Fessúr de Bognár, 3 éves eladó magyar sportló herélt – kattints a képre Fessúr adatlapjának megtekintéséhez.

2013.10.25. Veszelka Réka, Lovasok.hu
Frissítve: 2015.07.24.
Fotók: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások