Visszatérnek a vadlovak az orosz pusztákra

Jól érzik magukat és jól tűrik a kemény telet azok a Przewalski lovak, amelyeket egy dél-franciaországi rezervátumból telepítettek át tavaly az oroszországi Orenburg körüli sztyeppékre a veszélyeztetett faj visszatelepítési programja keretében.

Még 3 képünk van a Przewalski lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az egykoron az Uráltól Mongóliáig élt ázsiai vadló (Equus ferus przewalskii), amely a vadló egyetlen máig élő alfaja, az ember által történt befogása és kiirtása miatt az 1950-es évek végére szinte teljesen kihalt természetes élőhelyén. Mindössze tizenkét egyede maradt fenn.

A fajmegőrzési programoknak köszönhetőn mostanra már kétezer egyedet számlál a populáció, valamennyien e 12 példány utódai. Többségük amerikai, európai rezervátumokban, állatkertekben él. A prágai állatkert, a ritka állat első számú tenyésztője a világon, 2015-ig már 19 ázsiai vadlovat telepített vissza természetes élőhelyére, a mongóliai Góbi-sivatagba.

Még 3 képünk van a Przewalski lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az orosz-kazah határ közelében elterülő 16.500 hektáros orenburgi rezervátum vadló-visszatelepítési programja keretében 100 przewalski ló fogadására készül. "Ez a legnagyobb szigorúan őrzött, érintetlen sztyeppe Oroszországban" – mondta el Tatyana Zsarkik, a program felelőse.

A térséget uraló zord időjárás, a januári rendkívüli havazás ellenére a hat ló boldog. "Ezek vadon élő állatok, amelyeknek természetes környezetükben kell élni" – tette hozzá.

Az orosz program eredeti célja az volt, hogy teljesen szabadon engedjék a sztyeppéken a visszatelepített vadlovakat. A tudósok azonban elálltak az elképzeléstől, túlságosan kockázatosnak tartva azt más visszatelepítési központok tapasztalatai alapján. A fiatal kancák ugyanis ha elkóborolnak a védett vadvédelmi területekről, a közeli falvakban tartott lóállományok ménjeivel párosodhatnak, és akkor hibrid egyedek jönnek a világra. És már néhány csikó megszületése is alááshatja a fajmegőrzési erőfeszítéseket, magyarázta Zsarkik.

A cél hosszú távon az, hogy genetikailag tiszta állatokat őrizzenek meg a rezervátumban. Az az elsődleges cél pedig az, hogy túléljék a kemény telet – fűzte hozzá Rafilija Bakirova, a rezervátum igazgatója.

Még 3 képünk van a Przewalski lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

"Messze vagyunk még attól, hogy a przewalski lovat megmentettnek tekinthetjük a kihalástól. Még az érintetlennek tartott orosz és mongol sztyeppék sem mentesek teljesen az emberi tevékenységtől" – mondta Frederic Joly, a francia Przewalski Ló Társaság (TAKH) elnöke. A szervezet biztosította az állatokat az oroszországi program megvalósításához.

2016.03.10. Forrás: Híradó.hu
Fotó: NewsYahoo

Hozzászólások