Plüss pónival és lovastusával küzdött a rák ellen

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer Angliában egy Hannah Francis nevű 17 éves lány, akinek élete a lovaglás, azon belül is a military volt. Legnagyobb álma pedig, mint talán minden versenyzőnek az, hogy egyszer részt vegyen az olimpián. Álma és lovai adtak erőt ahhoz, hogy szembeszálljon a rákkal.

Hannah és Chesney egy terepversenyen

Hannah 2015 januárjában érzett először enyhe fájdalmat, aminek akkor nem is tulajdonított nagyobb jelentőséget, kitartóan folytatta az edzéseket. Egy áprilisi verseny azonban mindent megváltoztatott: a terepszakasz egyik akadályán éles fájdalom hasított a lábába, könnyeivel küszködve fejezte be a pályát.

Az orvosa a fájdalom okát nem találva MRI vizsgálatra küldte a lányt. Az eredmény sokként érte Hannah-t és családját is: a fiatal lovas medencéjében rosszindulatú daganatot találtak, ami már átterjedt a combnyakára, a gerince egy részére, és áttétet képezett a tüdején is.

Hannah, Mavis, Willberry és Hannah edzője

Hannah nem csak a családjától és a barátaitól kapott rengeteg támogatást, hanem az edzőjétől is, egy egészen különleges ajándék formájában. Willberry, a plüss póni a híres badmintoni military versenyről érkezett a lányhoz, hogy elkísérje első kezelésére. A kedves kis ajándékból lelki támasz lett és mindenhová elkísérte beteg gazdáját.

Hannah a versenyzésről természetesen nem mondott le, a kezelések között amennyi időt csak lehetett, a lovaival töltött.

Hannah edzője, Ben Hobday és Willberry Badmintonban

A történet futótűzként terjedt a médiában is, a lovasok pedig adománygyűjtésbe kezdtek egész Angliában. Hannah annyi adományt kapott, ami bőven túlszárnyalta a saját kezelésének költségeit, így másokra is gondolhatott. Az összefogás olyan méretűvé vált, hogy Hannah családja alapítványt hozott létre, hogy segítse a beteg lovasokat és támogassa az oszteoszarkóma gyógyításának kutatásait, így jött létre a „Hannah’s Willberry Wonder Pony Charity” 2016 márciusában. Az alapítvány védnöke pedig nem más, mint Ben Hobday, brit military lovas, aki már maga is szembenézett már a rákkal.

Willberry gyorsan saját rajongó táborra tett szert és számos lovas versenyre és rendezvényre is meghívást kapott. Mivel ő maga túl elfoglalt volt Hannah támogatásával, így egy társa Wanderberry kezdte képviselni őket és az alapítványt.

Hannah számára egy különleges ajándékkal indult az új év: egy támogatójától két nézői jegyet kapott az olimpia lovastusa versenyének terepszakaszára. Az egész család izgatottan várta az utazást, de mivel Hannah állapota júniusban sokat romlott, orvosai nem javasolták az utazást.

Hannah nem szomorkodott sokáig: a jegyeknek jótékonysági licit keretein belül keresett új gazdát. Wanderberry viszont nem maradt ki az utazásból, a jegyek nyerteseivel utazott Dél-Amerikába.

Wanderberry lóútlevele

Lóútlevél nélkül azonban egy ló sem utazhat, még Wanderberry sem, így hát a FEI segítségével a világjáró plüsslovacska saját lóútlevelet kapott, amelyet az olimpiára megérkezve versenyzőtársaihoz hasonlóan ellenőriztek, és mivel mindent rendben találtak, így beléphetett a verseny területére.

Sajnos Hannah már nem láthatta, hogyan szurkol Wanderberry a versenyzőknek. A júliusban még Írországban versenyző lányt augusztus elsején legyőzte a betegség. A „Hannah’s Willberry Wonder Pony Charity” azonban tovább folytatja a megkezdett munkát Hannah emlékére.

2016.08.11. Stier Adrienn, Lovasok.hu
Forrás: willberrywonderpony.org
Fotók: Facebook

Hozzászólások