Megmenekültek a nullás lovak!

Részt vehetnek a lovas szolgáltatásokban az ismeretlen származású lovak, megszűnik a minimimum 5 lovas szabály, de marad az iskolalovak kötelező minősítése – már elérhető és február 19-ig véleményezhető a lovardarendelet új tervezete. 

A lovas szolgáltatáshoz használt lónak legalább négyévesnek, de ha a szolgáltatást fogyatékosok veszik igénybe, illetve ha a szolgáltatás lovas terápia, akkor minimum ötévesnek kell lennie – egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amelyet a kormány honlapján tettek közzé.

A lovas szolgáltatás feltételeiről 2008-ban született 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet tavaly szeptembertől úgy módosult, hogy az ismeretlen származású lovakat a rendelet kizárta a szolgáltatás nyújtására alkalmas állatok közül. Ezt a szabályozást szakma túl szigorúnak tartotta.

Fotó: Szépalma Hotel és Lovarda

A nullás lovak védelmében 2013. november 11-én kezdődött aláírásgyűjtés, majd 2013. november 19-én Kucsák László országgyűlési képviselő kezdeményezte a rendelet módosítását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi rendeletét a szakmai kifogások alapján már a múlt év végén módosíttatni kívánta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Az erről szóló levelet tavaly decemberben már eljuttatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. 

2014. január elején szakmai egyeztetést kezdeményezett az NGM lovas rendeletének megváltoztatásáról az érintett két tárca, az NGM és a VM, valamint a szakmai szervezetek képviselőivel – nyilatkozta Budai Gyula az MTI-nek 2014. február 17-én, hétfőn.

Hozzáfűzte: ennek nyomán módosul várhatóan már márciusban a rendelet oly módon, hogy kikerülnek belőle azok a lovas szakma által kifogásolt részek, amelyek megakadályozták volna a kisebb, kevésbé tőkeerős lovas vállalkozások részvételét a lovas turizmusban, a lovas terápiában, valamint az iskolai lovas oktatásban.

Jelezte: így kikerült a mostani rendelet tervezetből – a lovas szakma többsége által rendkívül sérelmesnek ítélt rész -, hogy a turisztikai, terápiás és oktatási szolgáltatás gyakorlásához legalább öt ló kell egy lovardába.

Emellett nem szerepel az sem a módosított jogszabálytervezetben, hogy a nullás sütésű, azaz az ismeretlen származású lovak nem vehetnek részt a turisztikai, terápiás és oktatási szolgáltatás gyakorlásában. Ez volt a korábbi rendelet legkritikusabb pontja, amely miatt a változtatást kezdeményezte a szakmai érdekképviseletek többsége.

Felhívta a figyelmet: az azonban továbbra is követelmény, hogy a lovas turisztikai, terápiás és oktatási szolgáltatásban alkalmazott lovak lóazonosítóval és lóútlevéllel rendelkezzenek

A tervezet letölthető és 2014. február 19-ig véleményezhető az andrea.nemes@ngm.gov.hu; dorottya.gyenizse@ngm.gov.hu elektronikus elérhetőségeken.

2014. február 17., Forrás: MTI
Frissítve: 2014.12.19

 

Hozzászólások