Felkészültél arra, hogy saját lovad legyen?

Minden vágyad egy saját ló? Ezzel a gondolattal fekszel és kelsz? Minden szabad percedben az eladó lovak hirdetéseit böngészed? Rendben. De valóban felkészültél arra, hogy saját lovad legyen?

Fotó: bigstockphoto.com

Akár bértartásban, akár otthon szeretnél lovat tartani, van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod, mielőtt belevágsz ebbe a szép, örömteli, ámde igen kemény kihívásba.

1. Attól kezdve, hogy lovad van, az életedet, a mindennapi rutinodat lovad ellátása fogja meghatározni. Nincs több átlustálkodott hétvége, nincsenek semmittevős ünnepnapok. Lovad télen a fogvacogtató hidegben és a nyári 40 fokos kánikulában is ugyanúgy vár.

2. Nincs több betegszabadság. Az, hogy beteg vagy és se erőd, se kedved kikelni az ágyból, nem jelenti azt, hogy lovadat ne kellene megetetni, kitrágyázni.

3. Lótartóként magadra leszel utalva. Képesnek kell lenned arra, hogy ellásd a lovadat minden téren, legyen szó az etetéséről, az ápolásáról, a sebei ellátásról, betegségei felismeréséről, a szénabálák pakolásáról, vagy arról, hogy felvezesd a lószállítóra, netán korrigáld kisebb-nagyobb viselkedésbeli problémáit.

4. Felkészültél a saját lóval járó plusz kiadásokra? Az állatorvos, a patkolókovács, az edzések, a takarmánybeszerzés, a táplálékkiegészítők és a lófelszerelés, netán a saját lószállító jelentette költségekre?

5. Lovadat valahol tartanod kell. Szüksége lesz egy istállóra, vagy beállóra, karámra, legelőre, és persze legalább egy társra. Valahol tárolnod kell a takarmányát és a trágyát is. Akár bértartásban, akár saját ingatlanban gondolkozol, készülj fel rá, hogy nem lesz olcsó.

6. Jobb, ha előre felkészülsz arra, hogy a lótartásnak vannak kockázatai és mellékhatásai. Kedvenc patásod rád fog lépni, meg fog csípni, le fogsz esni róla, vagy egész egyszerűen csak hihetetlen izomlázad lesz a bálák pakolásától és a trágyázástól.

Fotó: bigstockphoto.com

7. Szükséged lesz valakire, aki segít lovad ellátásában, amikor Te valamiért épp nem vagy ott.

Nos, mit mondasz? Készen állsz rá, hogy belevágj abba a nagy kalandba, amit lótartásnak hívunk? Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor már nincs más teendőd, mint megtalálni álmaid lovát.

1300+ eladó ló és fedezőmén a Lovasok.hu-n

2016.01.14. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások