Lovaglás és életérzés-a Lovasok stílusa

Az ember sokféle lovassal találkozik, legyen szó öltözködésről, lovaglóstílusról, lovas szakágról, vagy akár a különféle lófajták preferenciájáról. Egy dologban egyetértünk-, a jó lovas szereti és tiszteli a lovát.

Ma két fő irányvonalat lehet megemlíteni lovaglási stílus szerint

  1. Angol stílus
  2. Western stílus

A tévhitekkel ellentétben mind a két irányzat kombinálható természetes, erőszakmentes lókiképzéssel, így ezeket nem említjük külön stílusként. Hiszen maga Monty Roberts és Pat Parelli is western lovasok, de az akadémista, angol stílus képviselői között is bőven találunk olyan lovast, aki nem az erőszakos „betörés” híve.

Mindenki maga elé tudja képzelni a két stílus tipikus lovasait és ruházatát, de ezeken belül is embere válogatja, különösen a hobbilovasok rendkívül sokszínűek és ez így van rendjén. Van, aki amióta csak megtanult lovagolni a tereplovaglás, a lovastúrák szerelmese és van, aki jóval több időt tölt a pályán.

A különféle szakágak szerint is különféle stílusú nyergek és egyéb lovasfelszerelések, ruházati összeállítások, stb. különíthetők el.

  1. Lósport– ahol a ló játssza a főszerepet, a lovas teljesítménye tehát nem befolyásolja számottevően az eredményt. Ide sorolhatók a galopp és az ügető versenyek zsokéi, hajtói. Ezek az emberek jellemzően a lobbanékony telivérek és ügetők szerelmesei, számukra a nagy sebesség elengedhetetlen tényező.
  2. Lovas sportok– ahol ló és lovas együttműködése, a lovas lovaglókészsége a szempont. Ide sorolható a díjlovaglás, a díjugratás, a lovastusa, a távlovaglás, a fogathajtás, a lovastorna, a lovaspóló és tulajdonképpen ide tartozik a western reining, vagy a lovasíjászat is. Nos, ebben az esetben aztán igen színes a társaság.

Vannak egészen elegáns lovasok, mint a díjlovasok és a díjugratók, és vannak egészen sportosak is.

Igen változatos az egyes lófajták preferálása- tény, hogy ez is hozzátesz a lovas összképéhez

A lófajták tekintetében a két fő csapásirány a gyors, melegvérű fajták és a nyugodtabb, tömegesebb melegvérű fajták preferálása. A hidegvérű, termetesebb lovakat többnyire mezőgazdasági munkára használják, mert kevésbé atlétikusak és mutatósak.

Sok hobbista van, aki akár tisztavérű, akár sodrott hidegvérű lovakkal szeret dolgozni, kikapcsolódni, sőt lovasterápia gyakorlására is kifejezetten alkalmasak nyugodt természetükből adódóan, ezért őket sem szívesen hagynánk ki a felsorolásból.

A melegvérű fajtákon belül rendkívüli változatosság van, a teljesség igénye nélkül íme néhány példa. Vannak lovasok, akik tipikusan az arab és angol telivérek kedvelői, de a shagia arab és az akhal teke is egyre kedveltebb fajták akár a versenyzés színterén is.

A különféle sportlovak, a híres oldenburgi, hannoveri lovak mellett újra egyre kedveltebb a gidrán, csak hogy ismét egy magyar példával éljünk.

Híresen kedvelt díjló a kiválóan idomítható andalúz, de ne feledkezzünk meg lipicai lovainkról sem, akik többek között szegről-végről a spanyol lovak rokonai. A western stílusról természetesen mindenkinek a szívós vadnyugati ló, a quarter horse jut eszébe, de nem kizárólagos fajta.

Nos hát, elegancia, vagy sportos lazaság; angol, vagy western; arab, vagy hidegvérű, minden stílusban megtalálhatod a helyed, minden stílushoz találsz felszereléseket, ruházatot, minden stílusban kipróbálhatod magad.

Kóstolj bele a lókiképzésbe, a különféle szakágakba bátran-, még ha nem is a versenyzés a fő cél! Járj rendezvényekre, ismerj meg minél több jó lovast, szerezz tudást és tapasztalatot. Ne feledd, a Lovasok.hu Kártyarendszer azért jött létre, hogy mindezt közelebb hozza a Lovasokhoz és magukat a Lovasokat egymáshoz!

 

Ajánld kedvenc szolgáltatódat Lovasok.hu Kártya elfogadóhelynek!

2019.08.07. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége

A képek forrása: Pixabay.com

Hozzászólások