Calabriai ló – Equus ferus caballus

Eredet és attitűd

A Calabriából eredő ősi faj az Észak-Afrikából behozott arab lovak családjából származik. Története és becsben tartása természetesen számos uralkodói család regnálásával összefügg; már az ókori Polübiosz (Kr. e. 200 – Kr.e. 118, Megalopolisz) is megírta erről a fajtáról: elegáns és gyors, mozgékony és sebes alkat. Ezen tulajdonságai miatt főként csatákban használták a légiósok Hannibáltól Julius Cézárig.

A Bourbon-időszak alatt az andalúz fajtával keresztezték, ami elegáns mozgást kölcsönzött neki. Az azt követő időkben a salernitano volt rá hatással, illetve az angol purosangue befolyásolta a mérete növekedését. A Nyugat-Római Birodalom – s vele együtt a longobárdok – bukását követően germán fajtákkal való keresztezése ismét méretbeli növekedést, majd ezután a szaracén uralom határozta meg a calabriai tenyésztést egy nagyon szigorú szelekciót bevezetve; az arab szaporítók, valamint számos dokumentum tanúsítja a 16. századtól kezdve ezeket a bekövetkezett cseréket a szalernói és nápolyi fajtákra.

Eduardo Chiari, az 1902-ben írt Hippológiai Tanulmányában így beszél a calabrese-ről: “… az arab és andalúz vérvonal keresztezését magán hordó calabriai ló sebessége, mozgékonysága, ereje és szívóssága miatt a legelismertebb fajták közé tartozik.”

Trattato d’Ippologia

Annak érdekében azonban, hogy ne veszítsük el a fajta eredeti karaktereit, alkalmanként szükség lehet a keleti lovakkal történő vérfrissítésre.

Kis igényű és szívós, élénk és engedelmes temperamentummal, könnyen kiképezhető jellem.

Calabrese

Lovas turizmusra, lovaglásra alkalmas. Nagyon testhezálló számára az ugrás; erős, edzett és gyors, remek egyensúllyal.

Calabrese

Külső jegyek

  • Típus: hosszúkás, karcsú
  • Szőrzet: pej, sötét pej, fekete, szürke, sárga
  • Marmagasság: 1,60-1,65 m.
  • Átlagos súly: 450-500 kg.
  • Gyönyörű fej, egyenes vagy kissé hegyes profilú.
  • Arányos nyak.
  • Magas mar; egyenes ágyékvonal, ferde far, alacsonyan elhelyezkedő farok.
  • Széles mellkas, hosszú és lejtős váll.
  • Acélos inak, szabályos paták, szilárd körmökkel.

 

Szerző: Vass Éva, LOLA program
Forrás: http://www.agraria.org/equini/calabrese.htmhttp://blog.mondoclop.com
Fotók: https://blog.mondoclop.com/

Hozzászólások