keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Standardbred - Amerikai ügető
Standardbred - Amerikai ügető

Ez a fajta, mely a XIX. századból származik, és az USA keleti partjain tenyésztették ki, mondjuk úgy, hogy talán az egyik legjobb időt "futó" ló. Ha megfigyeljük, sok országban fontosabbnak tartják az ügetőversenyzést a galoppversenyzésnél. Az Amerikai ügető 1,6 km-t 1 perc 55 másodperc alatt meg tudja tenni. Angol nevét 1879-ben kapta. A törzskönyvbe kerülés feltétele a "Standard idő" teljesítése volt. Tulajdonképpen kocsik vontatásához gyors, erős, kitartó kocsilovak kellettek.

És hogy hogy is alakult ki ez a ügetőló? Mindenképp alapul kellett venni egy Telivért, mely a gyorsaságban, alkata finomításában segített, aztán jött hozzá a Narraganset pacer, mely a mozgását segítette, és végül Morgan ló, mely keménységet, életerőt örökített. De ez még nem adott teljességet, így még elővették az Arab fajtát és a Berbert. Az alapító mén Messenger volt, mely egy Angol telivér volt. Mára már az egyik legelterjedtebb világfajta lett. De Amerikában és Ausztráliában a fajta két ágra szakad.

Mozgása kétfajta lehet: Poroszkálás, ügetés. Poroszkálásban gyorsabb, és ritkábban ugrik be vágtába. Kemény lábak, és jó paták jellemzik a fajtát. A hátulsó testfél hatalmas tolóerővel bír, a far magasabb mint a mar. Egyesek úgy tartják ezt a fajtát nem lehet kimondottan szépnek tartani. Szerintem igen megoszlik a vélemény erről. De ugyanakkor bármelyik fajtáról is beszülünk, mindegyikben megoszlanak a vélemények. Akár egy Arabról, akár egy Frízről (de még sorolhatnám) beszélünk. Feje lehet durva, de arányos. Nyaka

közepesen hosszú, középmagasan illesztett, jól izmolt, háta feszes, fara izmos, szikár, marja elmosódott. Lapockája meredek, végtagjai szikárak, nem túl hosszúak, gyakori a dús bokaszőrzet. A fajtára igencsak jellemző a "nyitott ügetés".

Méretük kb. 160 cm körül van. Övmérete 177-183 cm, szárkörmérete 18-20 cm, testsúlya 450-500 kg. Leggyakrabb színe a pej, de lehet sárga, sötétpej, fekete, szürke.

A második legelterjedtebb fajtának tartják.

Készítette: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Standardbred - Amerikai ügető

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés