keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták


Schleswigi hidegvérű - Schleswiger Heavy Draft - Slesvig Holsteiner

Bevezetés

Németország északi részén fejlődött ki, középméretű és súlyú és hatással volt a Jutland Heavy Draft és más nehéztestű lovak kialakulásában. A Schleswiger munkalónak szolgált, manapság viszont veszélyeztetett őshonos fajta.

A fajta jellemzése

Középméretű és súlyú ló, körülbelül 154-162 cm magas, a mének nagyobbak, mint a kancák.

A lábak erősek és szárazak, könnyed bokaszőrök borítják. A paták jó minőségűek. A hát rövid és jól izmolt. A fej rövid és egyenes, széles homlokkal. A nyak arányos. Rendszerint gesztenye (sárga) színű, bár szürke, fekete és pej színben is előfordul. Kivállóan mozog sétában és ügetésben. Nyugodt és kiválóan tanítható. Sokoldalú, élénk és rendkívül kitartó és könnyű eltartani. Etetési problémák ennél a fajtánál gyakorlatilag nincsen.

Története

Az 1888-as év elején a Schleswig Holstein szövetsége úgy határoztak, hogy szétválasztják a melegvérű és hidegvérű lovakat. 1891-ben megalakult a Schleswiger Horse Breeders Society. A különböző fajták bevezetése által (Oldenburger, Holstein és Suffolk Punch) még nem kapták meg a várt eredményt. 1862-ben Jutland mént importáltak. 1930 óta gyakorlatilag minden Schleswiger, "Oppenheim" fiának, "Munkedal rokona (Shire vagy Suffolk Punch). Népeszerűsége 1949-ben nőtt meg. A méneskönyv 25 000 kancát és 450 mént regisztrált. A Schleswiger fajtát a mezőgazdaságban használták egészen a mechanika elterjedéséig. Számuk 1976-ban lecsökkent drasztikusan, csak 35 kanca és 5 mén maradt fenn. Néhány év alatt a régi szövetség feloszlott és a fajta eggyé vált a hamburgi Stud Book Schleswig Holstein-nel. 1991-ben a Schleswiger Heavy Draft Horse Breeders szövetsége megalakult a fajta gondozása és védelme céljával. Ma a szövetség körülbelül 200 fős, most 200 kanca és 30 mén van regisztrálva a ménkönyvben.

Fordította: Jenna2

VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ


Schleswigi hidegvérű - Schleswiger Heavy Draft

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés