keresés a lovardák között

Kúráld gyógynövényekkel lovad allergiás kehességét
A gyógynövényekkel elért legnagyobb sikereim a lovak légúti megbetegedéseihez köthetőek. A legreménytelenebb helyzetek és a leglátványosabb javulások a lovak egészségi állapotában itt történtek meg. Sok elkeseredett tulajdonos utolsó reményként fordul a gyógynövényekhez, és tapasztalja meg hihetetlen erejüket. Elismerem persze, vannak korlátok. Ezekről is szólni fogok, hogy egyértelmű legyen: mit várhatsz a gyógynövényektől, és mit nem.

Az istálló nem megfelelő szellőzése, a penész, gombaspóra, poratkák és pollenek belégzése okozhat idült légsejtes tüdőtágulatot. Az allergiás köhögésből és orrfolyásból pedig idővel allergiás kehesség alakul ki. Ezek a lovak a meleg, a por és a pollenek hatására mindig rosszabbul vannak, és szteroidokkal egy darabig "visszahozhatóak". Egy idő után már sajnos nem.

Tünetek:

 • mélyről jövő, csattanó köhögés
 • terhelésre erősödik a köhögés vagy nehezítetté válik a légzés
 • enyhén vöröses szemnyálkahártya, szemfehérje
 • a meleg, a szél és a tavasz rosszabbodást idézhet elő
 • a légutakban található nyálka vagy mozgatásra ürül (fehéres), vagy ragacsos, letapadt, besült (sárgás)
 • súlyos esetben álló helyben fullad a ló, nehezen kap levegőt

Terápia tippek

 • Ha a CORST recept etetésének megkezdését követő néhány napon belül  a ló elkezd egyre erősebben köhögni, és ez nem szűnik meg kb. 10 napon belül, illetve jellemzően nem vízszerű, hanem fehéres (néha habos) orrváladék ürül (többnyire mozgatást követően), akkor nincs ok ijedtségre, ki kell tartani.
   
 • Ilyenkor  a nyálka ürülésére rásegíthetsz az alábbi kiegészítőkkel 5 (-10) napig: reszelt torma (ha elfogadja a ló) és gyógyszertári kakukkfüves köptető (Elixirium thymi compositum), valamint eukaliptusz és /vagy borsmenta illóolajjal inhaláltatni. Néhány napon belül (kb. 3-10 nap) ki szokott ürülni a letapadt nyálka, és a ló légzése sokkal nyugodtabbá válik.
   
 • Fontos, hogy amíg köptetőket kap a ló, addig a napi rendszeres mozgatást megkapja a ló. Állapotától és terhelhetőségétől függően legyen benne minél több ügetés, és néhány perces, kímélő vágták is.
   
 • Figyeld meg, hogy mikor vannak köhögősebb vagy nehezebb légzéssel járó napjai a lónak, akár vezess naplót! Például a ködös, párás időt viseli rosszabbul vagy a száraz, poros meleget. Amikor rosszabb napjai vannak a lónak, akkor inhaláltass (pl. a földre tett széna alá cseppentett néhány csepp eukaliptusz, borsmenta vagy hörgőtágító hatású kakukkfű illóolajjal. Ezek fontos információk a későbbi receptmódosításhoz, -kiegészítéshez, ha szükséges.
   
 • A rosszullétek hirtelen is előtörhetnek: ilyenkor, ha tetten érhető, próbáld kinyomozni, hogy milyen érzelmi konfliktus váltotta ki ezt a lónál. Ilyen esemény lehet például, ha kivisznek mellőle egy lovat, akihez kötődik, vagy a rangsorban lejjebb kerül, egy új vagy egy korábban nála gyengébb ló miatt, vagy őt megelőzve vezetnek egy nála rangsorban lejjebb lévőt, aki előbb ér be az istállóba enni. A gazda távolléte vagy megjelenése, a munkában megjelenő új, erősebb követelmény is kiválthat idegi alapon befulladást. A bezártság, szellemi tétlenség is szinte mindig megbosszulja magát.

Takarmányozási tippek:

 • a takarmányt érdemes kiegészíteni magas omega zsírsav tartalmú lenmagolajjal
 • a szénát lehetőleg nedvesen és penészmentesen kapja, a legjobb földről etetni
 • az alaptakarmányban célszerű a lucerna és egyéb pillangósok, magas fehérjetartalmú szemes (pl. zab, árpa) és a nagy zsírtartalmú takarmányok (pl. kukorica) arányát csökkentenI

Tartási, lovaglási tippek

 • Ha a lónak a rangsorban problémái vannak (antiszociális, kötözködő, gyakran bántott ló), akkor megfontolandó, hogy saját élettere, saját kifutója legyen, ahonnan mégis rálát a többiekre.
   
 • Érdemes végiggondolni, hogy a lovaglás/hajtás alatt hogyan tudsz több mozgásteret biztosítani a lónak: szellemi és fizikai értelemben egyaránt. A természetes kiképzési módszerek segíthetik azokat a keheseket, akik könnyen felhúzzák magukat, ha nem értik a feladatot (mert maximalisták, és mindent egyből tökéletesen akarnak megcsinálni).
   
 • Amennyiben a lovas időnként veszélyesnek érzi a lovon ülést (az állat heccből ijedezik, makacs ellenszegülése ágaskodásig és akár borulásig fokozódik), olyankor érdemes a lóról leszállni, és egy csomózott kötőfék meg egy 3 méteres kötél segítségével a földön lerendezni a rangsorvitát. Ha a földről elismeri a ló az embert vezetőjeként, akkor nem fogja ezt megkérdőjelezni a hátán ülve sem.

Gyógynövényes kezelés

A recept gyógynövényei első sorban az allergia hajlamot csökkentik. Mivel az allergia oka számtalan tényező lehet, ezért több, különböző stratégia alapján működő gyógynövény is e célból került a keverékbe. Az idegrendszeri terhelésből fakadó allergiás reakciók megszüntetését idegnyugtató gyógynövényekkel valósítjuk meg.

A CORST receptre jól reagáló lovaknál a nehezített légzés allergiás reakcióként is felléphet, amely hirtelen rohamos állapotromlást idéz elő (erős nehezített légzés). Szteroidokra ez esetben általában jól reagál a ló egy ideig, aztán már arra sem. Tulajdonosaik gyakran számolnak be arról, hogy ha a ló felidegesíti ("felhúzza, bestresszeli") magát, akkor képes befulladni. A leglassabb gyógyulás ezeknél a lovaknál következik be, mert, nagyon meghatározó az idegi-lelki eredetű stressz. Ez lehet versenyek okozta stressz, tenyészméneknél a folyamatos spermalevétellel párosuló versenyzés, telivéres forró vérmérséklet, viselkedészavar (rangsorvita, antiszociális viselkedés), vagy ha a ló nem szereti a bezártságot, a mozgás korlátozását.

Érdemes elovasni a Fa típusó lovakról írt cikkemet, amely segít eldönteni, vajon  ló nehezített légzése és/vagy köhögése milyen lelki háttérből indul ki, és azzal mit lehet kezdeni.

A pollenek és a szél a nyálkahártyákat irritálják, ezért nyálkaanyag tartalmú drogokra is szükség van. A legnagyobb erőt a nyálkaoldó-köptető és légutakat fertőtlenítő növények képviselik, jóllehet, ha nincs letapadt nyálka a légutakban, ettől a keveréktől nem fog feleslegesen köhögni a ló, de helyette jobb választás a HOTAR vagy ALLERG PLUS recept, a tüneteketől függően.

Ha az allergia csak vízszerű orrfolyásként jelentkezik, néhány felületes "köhintéssel" kísérve, akkor az enyhébb ALLERG recept a megfelelő választás.

A máj regenerálása és a méregtelenítés szintén fontos cél a kezelés során. A hörgők görcseinek oldása, valamint a vér oxigéntartalmának közvetett növelése mind olyan hatások, melyet a keverék gyógynövényei képesek kiváltani, ezzel csökkentve vagy teljesen tünetmentessé téve a köhögéses és/vagy nehezített légzéssel járó állapotot.

A lassú gyógyulás ellenére az esetek 90%-ban a tünetmentesség viszonylag rövid idő (5-15 nap) alatt elérhető, még a sípoló nehezített légzés esetén is. Jó jel, ha a keverék etetését követően néhány napon belül a ló viselkedése is pozitív irányban változik "nyugodtabb", esetleg ragaszkodóbb lesz. 

A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a fajta kehesség sokszor idegi, ha úgy tetszik, lelki alapon jön elő. Ha ezt az okot egy másfajta tartás- és bánásmóddal részben fel lehet oldani, akkor igen látványos és maradandó javulás áll be. Jelen pillanatban nem ismerek olyan lovat, akinél abba lehetett hagyni a nyugtató- tüdőerősítő CORST etetését, de néhányan fél adaggal is megvannak, és tünetmentesek.

Smukk már búcsút intett a köhögésnek

Smukk, 14 éves herélt, akinél 2009-ben egy nyári allergia váltotta ki a kehességet. Sokféle kezelést és számtalan takarmány kiegészítőt kapott, változtattak a tartási körülményein, de a köhögés és a nehezített légzés nem múlt el, szinte alig enyhült. A 2013-as nyári melegnek köszönhetően az általános kondíciója is sokat romlott. Szeptembertől elkezdte enni a CORST gyógynövény-keveréket. Két hét elteltével elmúlt a köhögés. Sem nyereg alatt, sem legelőn nem köhögött már. Könnyű munka után az orrából távozó nyálka is sokkal hígabb és tisztább lett, mint azelőtt.

A cél az, hogy legfeljebb átlátszó nyálka ürüljön terhelésre is, illetve, hogy kíméletes (normál hobbi) munka mellett se jelenjen meg a nehezített légzés, még sok-sok éven át.

Smukk 14 éves herélt

A szénáját locsolják, lenmagolajat rendszeresen kap, és lovasa odafigyel, hogy partnerként kezelje a lovat, azaz mindig elegendő kihívás álljon a ló előtt, de ne követelje túl, és főleg ne erőszakolja meg a ló akaratát, egyéniségét. Smukk nagy szerencséjére gazdája nagyon szereti őt, és nem probléma számára lovát egy érző-gondolkodó egyéniségként kezelni.

Fitocavallo CORST gyógynövény-keverék: 

 • Összetétel: Édeskömény, oregánó, pemetefű, borsmenta, citromfű, kakukkfű, csalán, máriatövis. Ha szeretnéd kipróbálni a receptet, akkor a gyógynövényeket összekeverve megvásárolhatod a Fitocavallo Webshopban.
 • Töltő tömeg: 1200g - 30 napra elegendő mennyiség.
 • Adagolás:
  • 2 x 20g lovaknak
  • 2 x 15g póniknak és 2 év alatti csikóknak
  • Jelöléssel ellátott adagolópoharat tartalmaz a csomag. A címkén fel van tüntetve az adagolás.
 • Javasolt etetési időtartam:
  • Minimum: 1 hónap.
  • Maximum: igény szerint.
 • Hatósági besorolás:
  • Takarmány-alapanyag lovaknak. Az összetevők szerepelnek az Európai Bizottság Közösségi Takarmány-alapanyag Kódexében.
  • Az alaptakarmány kiegészítésére lenmagolaj kiegészítés javasolt.

Tanácsra van szükséged?

Tölts ki egy meridián kérdőívet a www.fitocavallo.hu oldalon, majd az alapján Marton Zsódia felveszi Veld a kapcsolatot e-mailben. Amennyiben fotót is mellékelsz a kérdőívhez (a megadott paraméterek alapján), úgy még biztosabb a gyógynövény-receptajánlás hatékonysága. Kérdésedet e-mailben is felteheted a loherba@dzsar.hu e-mail címen, vagy a Fitocavallo Facebook oldalán.

2015.01.20. Marton Zsófia, fitocavallo.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés