keresés a lovardák között

Elhunyt Ferdinandy Géza
December 12-én 82. életévében elhunyt Ferdinandy Géza országos díjugrató bajnok, lovasedző, lótenyésztő és világbajnok öttusázó. A Magyar Lovas Szövetség Széchenyi István-emlékéremmel tüntette ki a három szakágban is válogatott bajnokot, aki azért lett öttusázó, hogy lovagolhasson.

A lovakban sohasem csalódott (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Ferdinándy Gézára emlékszik vissza, Lázár Vilmos

Ferdinándy Géza 1947-ben kezdett öttusázni, majd rá egy évre Tóth Béla irányításával a Nemzeti Lovardában lovagolt. 1955-ben öttusa csapat-világbajnok,1958-ban vb bronzérmes. Többszörös magyar bajnok. Az öttusa válogatott lovasedzője.

Egyedülálló módon három sportágban – öttusában, vívásban és lovaglásban – is válogatott volt. Lovasedzőként és lótenyésztőként dolgozott Tökön és Pomázon. Számtalan híres film kaszkadőre; e szakma legjobbjai között tartják számon. Edzőként és kiképzőként a díjugratás sikeres szereplője volt. Emberként és sportolóként a fiatal generációk példaképe.

A Magyar Lovas Szövetség Széchenyi István emlékéremmel ismerte el munkásságát. E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.

Ferdinándy Géza és a lovaglás szeretete

A Magyar Hírlap Online 2014. március 7-én közzétett interjújából idézzük Ferdinándy Géza válaszait, ezzel is emlékezve a kiváló lovas szakemberre.

Hogyan került a lovak hátára?

Ferdinándy Géza: Szinte születésem óta bolondja vagyok a lónak. Pesten laktunk, de Tápiószelén is volt házunk, és a nyarakat ott töltöttem. Nyugalmazott huszártiszt nagybátyámnak volt egy csodálatos lova, s ha lehetett, örökkön azt nyúztam.

Aztán a háború után vízilabdáztam, de amikor a Fáy András Gimnáziumban a testnevelőtanárom, Hegedűs István a Honvédba hívott öttusázni, a lovaglás lehetősége miatt rögvest sportágat váltottam. Szerencsém volt, mert a világ legjobb lovasedzője, Tóth Béla lett a mesterem.

Mit tanult a legendás edzőtől?

Ferdinándy Géza: Mondjam azt, hogy szinte mindent? Na, például azt, hogy az edzőnek nemcsak a lóhoz, hanem a versenyzőhöz is kell értenie. És a személyes példamutatás fontosságát. Ha valaki egy feladatot nem tudott megcsinálni, akkor Béla bácsi leszállította a lóról. Felült a lóra, s megmutatta, hogyan kell azt az akadályt jól megugratni. Az öttusa-válogatott edzője volt, de tanítványai a lovasok között is rendre megállták a helyüket.

Három sportágban, lovaglásban, öttusában és vívásban is magyar bajnok lett. Melyiket szerette a legjobban?

Ferdinándy Géza: A lovaglást! Mindig is imádtam az állatokat, mert azok – az emberrel ellentétben – sohasem hazudnak. A kedvenc lovam az lett, amelyik tehetséges volt, amellyel sikereket értem el. De hát ez csak érthető!

2014.12.15. Forrás: Dijugratoszakag.hu, Archivum.magyarhirlap.hu


KapcsoLÓdó cikkek:


Elhunyt Grózner Lajos »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés