keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Norvég póni - Northlands
Norvég póni - Northlands

Másnéven: Northland Pony, Lyngen, Lyngshest (Norway), Nordland

A fajta eredetéről több változat létezik. Vizsgálat mutatja, hogy Norvégia keleti részéről származik nagyon korai időkből. A második világháború idején a fajta csaknem kihalt. Északi típusú fajta. Fő tenyészhelye Norvégiában van, de többféle nevet is kapott helyhez függően.

Sokan úgy gondolják, hogy a Nordland két különböző típusú versenyló kereszetezéséből alakult ki. Az egyik típus az Észak-Troms-

ból származó Lyngen, és egy Norland-ből. A Lyngen típus meglehetősen nagyobb és erősebb volt, főleg sárga színű. A Norland típus kisebb volt sűrűbb sörénnyel és farokkal. Több színben is megtalálható volt. A különbség ma már még szemmel láthatóbb a fajtakeresztezés végett. Ritka fajta.

A póni felépítése rendszerint jónak mondható. Minden szín megengedett, kivétel a tarka és a deres. Domináló a sárga szín Troms környékén.

A póni könnyen idomítható, szolgálatkész, energikus és jó temperamentumú. A fajta aránylag mentes az egészségügyi problémáktól, gyakran a 30 évet is eléri.

Ma a pónit leginkább hátaslónak hasznosítják, de használják kocsilónak is, vagy málháslóként. Jó ugró- és show ló.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Norvég póni - Northlands

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés