keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Holland igásló (Németalföldi) - Dutch Draft - Dutch Draught - Niederlander
Holland igásló (Németalföldi) - Dutch Draft - Dutch Draught - Niederlander

Hollandiából származik, nehéz igáslónak használják és farmokon a munkákban. Általában 16 marok magas.

Hollandiában a nehéz fajták tenyésztésének a célja egy nagy, masszív, erős és megbízható ló. A fej egyenes profilú, a fülek kicsik és élénkek, erősen izmolt elülső rész, jó marral, a keresztcsont és a far nagyon izmolt, jól izmolt lábakkal és jó patákkal. Mozgása terjedelmes és könnyű. Rátermedt a nehéz munkákra. Színe általában a sárga, pej, szürke, és néha fekete.

Teljesen a Belga nehéz hámoslóra (Brabant) hasonlít. A Dutch Draft a Belga Ardennesi és a Belga fajta keresztezésével alakult ki. Ez a fajta nagyszámban Zeeland-ban és Észak-Brabantban megtalálható volt, ahol kitűnő munkaerő volt a nagy felszántható farmokon a "nehéz tengeri agyagban". Tekintélyes számban volt a fajta Groningenben is, ahol szintén ehhez a "nehéz tengeri agyaghoz" jelentett nagy segítséget, habár ott ott volt a Groningeni ló, ez mégsem volt olyan karakterikus és minőségű mint a Dutch Draft.

Ez egy nehezebb Holland fajta és különösen megfelelő hosszú és nehéz vontatásra vagy húzásra. Növekszik a gépesítés és a motorizálás, emiatt a nehéz igáslovak szerepe csökken, de a számuk jó, és nem hanyatlik.

Populáció sátusa: Ritka

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés