keresés a lovardák között


Spanyol Overdose Párizsban

A hétvégén rendezték meg a kétnapos Arc de Triomphe fesztivál versenyeit Párizsban. A kilenc Group I-esből nyolcat vasárnap futottak. A futamok összdíjazása 8,7 millió euró (2,6 milliárd forint), aminek több mint a felét, 4,8 milliót egyetlen versenyben, a kontinens legnagyobb futamának tartott, 2400 méteres (azaz Derby-távú) Prix de l'Arc de Triomphe-ban osztottak szét.

Prix de l'Abbaye (Group I - 1000m)

Idén húsz ló indult, és egy ilyen népes mezőnyben, pláne egy pillanatok alatt lezajló rövidtávú versenyben különösen fontos a helyezkedés.

Most mégis olyat láthattak a nézők, amire csak elvétve akad példa. Az ír Maarek 150 méterrel a start után csak három lovat előzött, a mezőny szorosan összezárva haladt előtte. Ilyenkor a zsoké dönthet úgy, hogy kihúzódik a szélére és ott támad, de azzal lova több utat tesz meg a többieknél. Háromszázzal a vége előtt ehhez hat hosszas hátrányban az ötödik pozícióba kellett volna kisorolnia a korlát mellől, amit érthetően nem vállalt. Ahogy a mezőny kezdett szétszóródni, egyre könnyebben talált utat közöttük, de így is nagy volt a kockázata, hogy újra összezárnak előtte.


Maarek és lovasa nyakhosszal győz

Rendkívül ritkának számít, hogy egy ló az utolsó párszáz méteren, tíz teljes erővel vágtázó riválisán is át tudja hámozni magát, úgy, hogy nem kell megkerülnie őket, hanem valahogy mindig szabad lesz az út előtte.

Maarek lovasa tudta, hogy egy 1000 méteres sprintben nem engedheti meg magának a kerülgetést, bízott a szerencséjében, és egy rövid nyakhosszal behúzta a versenyt, amelynek lefutási ideje 57,5 másodperc volt. Ez több mint három másodperccel lassabb, mint Overdose-é a 2008-as visszastartolt futamon.

Prix Jean-Luc Lagardere - Grand Criterium (Group 1 - 1400m)

A verseny egyik legmegdöbbentőbb pillanata volt, amikor az 1894-ben alapított, naponta harminc kiadással jelentkező amerikai napilap, a Daily Racing Form élő internetes közvetítésének egyik kommentátora "the Spanish Overdose"-ként kezdte Noozoh Canarias bemutatását.

A kétéves spanyol ló eddigi összes versenyét megnyerte, és - a kommentátor szerint - lovasa, Christophe Soumillon nemzeti hőssé vált Spanyolországban (talán ezért hasonlíthatta Overdose-hoz). A spanyol állami televízió élőben közvetítette versenyét.

Soumillon korán élre állt vele, csak 200 méterrel a vége előtt érték be. Így sem maradt le, végig megvolt az esély rá, hogy visszazárkózik, végül másodikként futott be, háromnegyed hosszal elmaradva a nyerőtől.

Nagy szó, hogy egy ilyen jelentős lóversenyiparral rendelkező ország egyik legfontosabb szakfolyóiratának közvetítésében, nemcsak megemlítik Overdose-t, de egyenesen jelzőként használják.

Prix de l'Opera (Group I - 2000m)

A lóversenyben párszáz méter is jelentős különbség a lovak távbírását tekintve, így hiába lehet nagyságrendileg tízszer annyi pénzt nyerni a csak 400 méterrel hosszabb Arc-ban, ha egy lónak ennyi a távja, akkor itt kell indulnia.

A szombaton már két versenyt nyerő Soumillon bombaformában lovagolt. Ugyan Dalkala csak a negyedik esélyes volt, de remekül fordult vele a célegyenesbe, és méterről méterre zárkózott. A két kilométeres versenyben mégis csak egyetlen egy pillanatra vezetett. Maktoum sejk, Dubaj uralkodójának favoritját csak az utolsó vágtaugrással tudta egy pár centivel megelőzni, éppen a célvonalon.


A befutó volt az egyetlen pillanat, amikor Dalkala vezetett.

A versenynek különös ízt adott, hogy Soumillon ismét annak az Aga Kánnak a lovát vitte, akinek 2002 és 2009 között az első számú istállólovasa volt. Aga Kán végén szerződést bontott Soumillonnal, ám pár hete bejelentették, hogy a jövő évtől ismét ő lesz istállójának vezető lovasa.

Aga Kán és Soumillon két Arc de Triomphe-ot nyertek. 2003-ban Dalakhanival, majd 2008-ban ő vitte Aga Kán veretlen kancáját, Zarkavát, aki ekkor futott először mének ellen. A startgép legszélső bokszából kiugorva azonban a ló kitört a korlát felé, és csak Soumillon lélekjelenlétén múlt, hogy meg tudta fogni. Az incidens ellenére várásra lovagolva, a végén zárkózva meg tudta nyerni vele a versenyt. Ez volt Zarkava utolsó futása, Aga Kán nem kockáztatta meg, hogy - az ekkor már hét versenyt nyerő - veretlen lovával mégegyszer hasonló történhessen.

Prix de l'Arc de Triomphe (Group I - 2400m)

Egyedül a Dubai World Cup versenydíja nagyobb ennél a futamnál (az 6 millió dollár, ez 4,8 millió euró összdíjazású). Már a fogadóirodák oddsait látva is egyértelmű volt, hogy az idei Arc két lóról fog szólni, a 4-ből 4-et nyerő francia Treve és a tavalyi nyakhosszas második japán Orfevre csatájától.

Treve kétévesen egyetlen versenyt futott, és idén is spóroltak vele. Overdose korábbi lovasát, Frankie Dettorit kérték fel rá az Arc-ra. Ám a féléves eltiltásából csak májusban visszatérő olasz zsoké három nappal a verseny előtt leesett egy lóról. A nottinghami pálya orvosa ficamra gyanakodva meg sem röntgenezte sérült bokáját, és úgy nyilatkozott, hogy vasárnap már talán lovagolhat. Másnapra kiderült, hogy az a ficam egy csúnya törés, amit öt csavarral kellett rögzíteni. Mivel Frankie kidőlt a szezon hátralevő részére, és visszatették a lóra annak korábbi zsokéját, Thierry Jarnet-et.

A japánok az utóbbi 30 évben dollármilliárdokat költöttek angol és amerikai tenyésztésű telivérek megvásárlására, mára az egyik legelismertebb lóverseny-nemzetté váltak, saját tenyésztésük is a legmagasabb színvonalat képviseli. Nyertek Melbourne Cup-ot, volt kettős győzelmük a Breeders' Cup-on, de a legnagyobb európai versenyről eddig egy hajszállal mindig lecsúsztak: háromszor lettek orr- vagy nyakhosszas másodikak, és a 17 millió dollárral a világon legtöbb pénzdíjat nyerő Deep Impact is csak harmadik lett, bár ő is csak fél hosszra volt a nyerőtől (a japán turisták aznap másfél millió eurót hagytak a párizsi kasszáknál). Idén ismét az a Japán Hármas Korona-nyerő Orfevre volt a legjobb esélyesük, aki tavaly Soumillonnal nyakhosszas második lett.

Szeptember 15-én a riválisok virtuálisan már összecsaptak, Párizsban két közvetlenül egymást követő 2400 méteres Group-versenyt nyertek (ezek távja megegyezett az Arc-éval). Mindkettőjüket várásra lovagolták, a futam jó részében egymás mellett galoppoztak a mezőny hátsó harmadában. Soumillon igyekezett spórolni Orfefre erejével, így ő a többiek között haladt, míg Treve lovasa inkább a külső ívet választotta - így ugyan a kanyarokban kicsit szélesebb íven tudott csak fordulni, de tiszta volt előtte a pálya.


A célegyenesben

Amikor Treve az utolsó kanyar előtt felzárkózott az élbolyhoz, Soumillon még a többi ló között kereste a helyet Orfevre-rel. A célegyenesre fordulva Treve előtt már teljesen tiszta volt az út, Orfevre pedig még mindig be volt szorítva, pont egy másik japán ló által. Mire 350 méterrel a vége előtt Soumillon megtalálta a rést és ki tudott bújni Treve mögé, a francia ló már indult, és az addig folyamatosan a körülötte haladókhoz alkalmazkodni kényszerülő japán ló nem tudta követni. A célra öt hossz lett a különbség közöttük.

Lehet persze Soumillont hibáztatni, hogy egy ilyen népes mezőnyben miért nem zárkózott előbb az élbolyhoz, miért hagyta, hogy a körülöttük lévők diktálják az ő tempójukat is, ám Treve utolsó 400 méterét látva, vélhetően a legjobb esetben is csak megközelíteni tudta volna az amúgy hölgy tréner által idomított francia kancát. Így lett japán negyedszer is második az Arc de Triomphe-ban, és így esett el Dettori egy magabiztos nagy győzelemtől.

Prix de la Foret (Group I - 1400m)

Moonlight Cloud toronymagas favorit volt, várásra lovagolták, 200 méterrel a vége előtt az utolsó helyről megindulva huszonöt vágtaugrással dolgozta le hat hosszas hátrányát, amit a célig még hárommal meg tudott toldani. Úgy nyert ahogy akart.

Tizenkét győzelméből tízet 1400 méteren szerzett, távján egyeduralkodó, hét Group I-es győzelemnél tart. Ám a három éves és idősebb lovak számára már jóval kevesebb 1400-as versenyt írnak ki, mint mérföldest (1600 méter) vagy 1200-ast. Az egyik kicsit hosszabb, a másik kicsit rövidebb a számára ideálisnál.

Tavaly mégis majdnem világszenzációt ért, amikor levitték 1200-ra, és megfuttatták Ascotban a 25 versenyéből mind a 25-öt megnyerő ausztrál sztársprinter, Black Caviar ellen. Az utolsó métereken egy pillanatra már az élen volt, ám az ausztrál lovas még éppen időben kapcsolt, és egy fejhossznyi előnyt valahogy vissza tudott szerezni. Így is Moonlight Cloud az egyetlen, aki egy hosszon belül tudott végezni Black Caviar mögött.

Néhány érdekesség:

  • Negyven éve először fordult elő, hogy az angolok egyetlen versenyt sem nyertek az Arc hétvégéjén.
  • A franciák mellett egy-egy ír és német Group I-es győzelem született.
  • A két napon Christophe Soumillon nyerte a legtöbb versenyt, szám szerint négyet, mögötte három lovas végzett holtversenyben két-két győzelemmel

2013.10.07. Forrás: pannoniaoverdose.hu


KapcsoLÓdó cikkek:

Ostinato negyedik Berlinben >>

Álomcsata Ascotban >>

Frankie Dettori búcsút int >>

A csodakanca utolsó nagy futása >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés