keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Újabb óriás kiscsikó született a Szenttamási Istállóban

Február elején ismét kiscsikónak adott életet a Szenttamási Istálló shire kancája, Fifield Josephine. A „kis” jövevény a keresztségben a Julcsi nevet kapta.

Az újszülött kiscsikó, Julcsi édesapja Jack, az Abbey Manor Grand Master nevű shire tenyészmén, aki többször vezette fel Overdose-t versenyeken, gálákon. 

A fajta a világ legnagyobb hidegvérű lova, az Egyesült Királyságból ered. A shire a középkori nehéztestű angol lótól származik, melyet általában „az Angol”, „Régi Angol” vagy „Black”néven emlegetnek. 


Julcsi, az újszülött shire csikó

Ezeket a lovakat a 16-17. században flamand lovakkal keresztezték, melyeket az angol mocsarak lecsapolásán dolgozó holland vállalkozók hozták magukkal. A fajtára a fríz is jelentős hatást gyakorolt. 

shire a világ legnagyobb termetű lófajtája, a kifejlett egyedek súlya az 1000 kilogrammot is meghaladhatja. A fajta híres hatalmas erejéről, kiváló fogatlónak tartják. Ma már többnyire hobbi célból tenyésztik a súlyuk és termetük ellenére egyébként könnyen kezelhető, jó természetű óriásokat.

A fajta magyarországi tenyésztésével a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt-ben kísérleteznek – évek óta sikerrel. A ménes vezetése a korábbi célkitűzést fenntartva értékesítésre tenyészti az utódokat.

„Az ötvenes években azzal magyarázták a sikertelenséget, hogy a mi klímánkon képtelenek vemhesedni ezek a két méter marmagasságot is elérő állatok. Változott az időjárás, s mi is sokat tettünk azért, hogy ismét sikerrel járjunk” – büszkélkedett Szuna Szabolcs, a TM Zrt. lovászati divízió vezetője.

Két évvel ezelőtt született meg az ország első óriás kiscsikója, Szenttamási Júlia Liza a törökszentmiklósi Szenttamási Istállóban. Édesanyja neki is a 2010 őszén Angliából vemhesen érkező Fifield Josephine nevű kanca volt. 

Julcsi születése után nem sokkal 1.2 méter magas volt, 65 kilogrammot nyomott és 30-60 percenként táplálkozott, egy nap 10 litert is elfogyasztott. A közel egy hónaps csikó egyelőre még sokat pihen az istállóban, hogy a tavaszra kellően meg tudjon erősödni.


Az első pár percben


Julcsi


 Ő Fifield Josephine második csikója


Szépen erősödik


Édesanyja, Fifield Josphine


Testvére, Liza 2011-ben született

2012-03-12. Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Szenttamási Istálló


KapcsoLÓdó cikkek:

Telivér kanca lett a shire csikó pótmamája >>

Eladó shire lovak >>





Cikkajánló:


Hozzászólások:

























   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés