keresés a lovardák között


Álomcsata Ascotban

Holnap délután, magyar idő szerint 17:35 magasságában lefutása kerül az angol versenynaptár egyik kultikus futama, a 2400 méteres King George VI & Queen Elizabeth Stakes.

A viadal története a XX. század közepéig nyúlik vissza. A VI. György királyról elnevezett versenyt októberben jegyezték hároméves lovak számára, két mérföldön (megközelítőleg 3200 méteres távon), míg a felsége, Erzsébet királynő tiszteletére megrendezett nagydíjat júliusban futották kb. 2000 méteren. Utóbbiban a derbyévjárat (azaz a háromévesek) jobbjai mérték össze erejüket az idősebb telivérekkel. A két futam keresztezésének ötlete, az egykori ascot-i pályaigazgató, John Bulteel Crocker őrnagy fejéből pattant ki. Az első, már kombinált versenyt 1951. július 21-én tartották Ascot-ban. Azóta minden évben ez a futam jelenti az angol versenynaptár egyik legjobban várt eseményét.

Az elmúlt évek tapasztalatával ellentétben, idén kimondottan jó, de ami ennél is fontosabb viszonylag nagy létszámú mezőny vág neki az 1 millió font (363 millió forint) összdíjazású „King George”-nak.

A tíz induló közt felsorakozik a címvédő Nathaniel (William Buick), az ír aspiráns St. Nicholas Abbey (Joseph O’Brien) és az egyre jobb formába lendülő Sea Moon (Ryan Moore), hogy első körben csak a favoritokat említsem. Starthoz áll továbbá az ausztráliai topfutam, a Melbourne Cup tavalyi kiírásának győztese, a gall Dunaden (Craig Williams), valamint honfitársa, Reliable Man (Olivier Peslier), aki egy évvel ezelőtt a Prix du Jockey Club-ban (azaz a Francia Derbyben) nem talált legyőzőre.

A gyengébbik nemet, Európa „kirakatfutamának”, a Prix de l’Arc de Triomphe-nak 2011-es nyertese, a német tréningből érkező Danedream (Andrasch Starke - a képen) képviseli. A szélső esélyként számon tartott részvevők közt pedig, olyan kiváló telivéreket találunk, mint a mezőny egyetlen háromévese, a Japán Derby győztes Deep Brilliante (Yasunari Iwata), és az Angol St. Leger-ben csúcsra érő Masked Marvel (Frankie Dettori).

A Group 1-es futamot élőben a BBC 2-es csatornája közvetíti.

2012.07.20., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Fotó: news.com.au
Címkék: King George VI & Queen Elizabeth Stakes,
Nathaniel, St. Nicholas Abbey, Sea Moon, Dunaden,
Reliable Man, Danedream, Deep Brilliante, Masked
Marvel, Frankie Dettori, Joseph O’Brien

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés