keresés a lovardák között


A herceg csillaga

Szombaton újra pályán láthatjuk napjaink legfénylőbb galopp csillagát, a Szaúd-arábiai herceg szeme fényét, Frankelt. A négyéves telivér ezúttal Newbury-ben szeretné elkápráztatni a versenynapra kilátogató nézőket. Erre pedig meg is van minden esélye, hiszen eddigi teljesítménye alapján, első számú várományosa az 1600 méteres Lockinge Stakes-nek. Persze, mint tudjuk ez lóverseny, ahol bármi megtörténhet. Nézzük hát meg, vajon ki fektetheti két vállra a csodalovat?

Tavaly év végén bombaként robbant a hír, miszerint Frankel legnagyobb ellenfele Excelebration trénerváltáson fog átesni. Marco Botti newmarket-i bázisából Írországba költözött, ahol a világ egyik legjobb idomárja, Aidan O’Brien vette kezébe a felkészítését. A sokak által géniusznak tartott fiatalembernek talán sikerülhet az, ami Botti mesternek nem jött össze, vagyis legyőzni a világ legjobb versenylovát. A negyedik életévét taposó Excelebration tíz futása során, hatszor haladt át elsőként a célvonalon, míg négy veresége közül, háromszor is Frankel győzte le. Természetesen most sem lesz könnyű dolga, de pozitívumként említhetjük, hogy idén már indult versenyben, ráadásul magabiztosan nyerte futamát. A Ballydoyle csapat reménysége mellett, Strong Suit lehet az, aki leginkább megnehezítheti a kilenc futása után veretlen Frankel dolgát.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Frankel kora tavasszal kisebb sérüléssel bajlódott, így az is kérdéses volt, hogy egyáltalán rajthoz állhat-e. Végül a menedzsment úgy döntött, hogy elindítják Newbury-ben. A ló tehát vélhetően egészséges, és aligha hátráltatta a felkészülésben a kis „gikszer”.

A Galileo apaságú Frankel (a képen) 2008. február 11-én született. Tenyésztője Prince Khalid Abdullah, Szaúd-Arábia hercege, a világszerte ismert Juddmonte Farm tulajdonosa. Nevét a kiváló amerikai tréner, a 2009 novemberében elhunyt Bobby Frankel után kapta. Eltelt négy év, és a kis Frankel komoly versenyló lett. De ne szaladjunk ennyire előre...

2010-ben láthattuk először a zöld gyepen. Karakán kinézetével már akkor feltűnést keltett a csődőr. Parázs csata után sikerült térdre kényszerítenie az azóta nagy versenyeket nyerő Nathaniel-t.
Egy hónappal később már egy tizenhárom hosszas siker következett. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ekkor mindössze két riválissal nézett „farkasszemet”. Rövid pihenő után, jöhettek a komolyabb megmérettetések. „Bezsebelt” még egy trófeát, majd találkozott a legjobb évjárattársaival. A várakozásoknak megfelelően, meggyőző stílusban nyerte a kétévesek egyik legnagyobb angliai versenyét, a Dewhurst Stakes-t, ezzel lezárva az évet.

A téli pihenő befejeztével, megkezdte nagy menetelését, és 2011-ben felült a galoppversenyzés trónjára. Felhozó versenye jól sikerült, majd jött a következő állomás, az angolok egyik legismertebb klasszikus futama, a 2000 Guineas Stakes. Az előzmények ismeretében, az eredményen már senki nem lepődött meg. Frankel hosszak özönével szórta el vetélytársait. Azóta pedig újabb négy győzelem a neve mellett, mellyel bebiztosította helyét a világ „tetején”.


Trénere Sir Henry Cecil
csak szuperlatívuszokban beszél a veretlen sztárról. Kilenc eddigi versenyében mindössze kétszer tudták megközelíteni, de legyőznie senkinek nem sikerült. Életnyereménye már most meghaladja az 1,3 millió fontot (hozzávetőleg 460 millió forint). Bombasztikus teljesítményére mindenki kíváncsi, rajongók tízezrei látogatnak ki a nagy hagyományokkal bíró lóversenypályákra, hogy láthassák az élő legendát. Lovasa Tom Queally minden közös versenyük után elmondja, hihetetlenül szerencsésnek érzi magát, hogy Ő lehet az állandó zsokéja.

Az idei tervek között szerepel egy esetleges 2000 méteres futás, az ezidáig csak mérföldön (kb. 1600 méteren) vitézkedő Frankel számára. Véleményem szerint nem okozhat számára problémát a 400 méterrel hosszabb táv, sőt talán még sprintversenyekben is letenné a névjegyét bárhol a világon.

A szakmában mérvadó Timeform bizottság tavaly 143-as képesség számmal illette legjobb teljesítményét, mellyel minden idők negyedik legjobb versenylova lett. Emellett a Cartier Racing Awards-on két esztendő leforgása alatt három díjat is besöpört. 2010-ben elhódította a legjobb kétévesnek járó elismerést, míg az elmúlt évben a legjobb hároméves cím mellett, Európa legjobb galopplova lett, s a létező összes világranglista Frankel nevével kezdődött.

Mindezek tükrében, jómagam izgatottan várom szombati versenyét, és bízom benne, hogy ezúttal sem okoz csalódást a herceg mindig tündöklő csillaga...


2012.05.17., Szekeres Krisztián


KapcsoLódó cikkeink:

Gyógyultnak nyilvánították a szupersztárt >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés