keresés a lovardák között

Viselkedészavarok és rossz szokások enyhítése gyógynövényekkel, illóolajokkal
Ha valaki olvasott már lóbetegségekről szóló szakkönyveket, észrevehette, hogy az azok csupán néhány bekezdés erejéig érintik ezt a témát. Hiába ismerjük jól az idegrendszer anatómiai felépítését, működése nem csak vegyi anyagok és biokémiai folyamatok összességén alapul. Van ott valami „lelki” dolog is...

Kicsit hasonlít a helyzet a tudomány és a vallás kapcsolatára: a tudományé a test, a vallásé a lélek. A gyógynövények szerencsére nem csupán sejtekbe zárt hatóanyagok. Energiájuk révén valamilyen módon hatnak a lelki tényezőkre is.

Természetesen nem választható külön a ló teste és lelke, de a lelki bajokkal nem az állatorvos szokott foglalkozni, hanem a ló gazdája, edzője, lovasa. Az állatorvos általában akkor javasol gyógyszert vagy nyugtató eljárást a nehezen kezelhető lónak, ha fájdalom okozza a kezelhetetlenséget, vagy a ló viselkedése bizonyos helyzetekben már ön- és/vagy közveszélyes (pl. lószállítás, állatorvosi kezelés, patkolás).

A lovak viselkedése tehát függ ugyan a fizikai állapotuktól (pl. fájdalom esetén ingerlékenyebb az állat), de én úgy gondolom, zömében mégis a lelki tényezőktől, a ló pszichés állapotától függ a ló hangulata, kedve. Ezt pedig a múltbeli élmények erőteljesen alakítják. Aki felhördül annak olvasásakor, hogy a lovaknak lelkük van, javaslom, itt hagyja abba az olvasást…

Akik lovak lelki gyógyításával foglalkoznak, azt szokták mondani, a ló olyan érzékeny, mint egy kisgyermek. Ha gazdájával szoros a kapcsolata, akár még a gazda egészségi állapota is hatással van rá. Bizonyára sokan átéltek már olyasmit, hogy amikor ők maguk idegesek voltak, lovuk is idegessé vált. Ilyenkor a ló akár még hasmenést is produkál és erőteljesen verejtékezik az átragadt idegességtől. Aztán, amint a gazdának sikerül megnyugodni, és ezt lova felé közölni, az állat is (némileg) megnyugszik.

Témánk ezúttal tehát a már felbukkant viselkedési problémák kezelése (enyhítése) gyógynövényekkel, illetve lehetőség szerint ezek megelőzése. Tény, hogy a ló igényeinek megfelelő tartással, a jó bánásmóddal és a természetes lókiképzési módszerekkel többet el lehet érni egy bizalmatlan lónál, mint pusztán gyógynövényekkel. De mi a helyzet a valóban ijedős és félénk, netán pánikra hajlamos lovakkal? Véleményem szerint a megfelelő bánásmód gyógynövényekkel kombinálva igen hatékony tud lenni. Sokat segít, ha még más alternatív terápiákat is bevonnak a folyamatba (pl. mágnesterápia, Shu-Pont terápia, stb.).

Tény, hogy a viselkedési problémák „csak” megnehezítik a lóval való munkát, de zömében nem teszik lehetetlenné, legalábbis nem annyira, mint a testi-fizikai elváltozások. Ijedős lovat – ha nehezen is,- de lehet valamennyire lovagolni, ellentétben egy kólikás vagy sánta lóval. Mégis egyre többen keresik a megoldást lovuk nyugtatására, és az egyik megoldást a gyógynövények nyújtják.

Néhány szóban összefoglalnám, hogy mi válthatja ki a ló rossz szokásait, nehéz kezelhetőségét (a lista nem teljes):

  • korábbi vagy jelenlegi durva bánásmód
  • mozgáshiány
  • túl sok inger (pl. iskolalovaknál hiányzik a boksznyugalom)
  • túl kevés inger (hiányzó lótársak, magány, unalom, foglalkozás hiánya)
  • túl sok, nem megfelelő takarmány és kevés mozgás
  • fájdalom (a krónikus fájdalmak sokszor rejtve maradnak)
  • ösztrogenikus ciklus a kancáknál (pl. rendszertelen, túl intenzív, gyakori sárlás)
  • zaj (versenyeken, rendezvényeken)

Láthatjuk, ha egy ló ijedős, nem figyel lovasára, annak számtalan oka lehet. Ettől függően számtalan gyógynövény-kombináció lehet az, amelyik beválik, amellyel sikeresen enyhítjük a feszültséget. Én évek óta egy olyan receptet (Fitocavallo STRESSZ) javaslok a hozzám fordulóknak, amibe sokféle gyógynövényt belekevertem, éppen azért, hogy biztosan benne legyen az a néhány, amire jól reagál a ló. Így is előfordul, hogy igazítunk a recepten, hogy még jobb hatást érjünk el. Többéves tapasztalatom az, hogy a gyógynövények végül mindig segítenek, de a nyugtalan lovaknál bizony kísérletezni kell egy kicsit.

Először is nem mindegy, melyik gyógynövényeket válogatjuk a receptbe. Az egyik ló jól reagál a macskagyökérre, a másik nem. Egyszerűen azért, mert más a viselkedési probléma oka. Előfordul olyan is, hogy az egyik lónak napi 2x15 gramm macskagyökér por a megfelelő adag, a másiknak viszont a várható stresszhelyzet előtt csak 4-5 nappal kell megkezdeni egy háromszoros dózis etetését.

A versenylovaknál a doppingszernek minősülő macskagyökér helyett komlót, citromfüvet, golgotavirágot, stb. lehet használni, de ott is a gazdának kell kísérleteznie, hogy mikor és mennyit adjon a lónak.

Lehet, hogy folyamatosan adott gyógynövényekre reagál jól a ló, de vannak olyan egyedek is, akiknek a verseny előtti adagolás segít, akár illóolajok szagoltatásával kombinálva. Igen, ez kicsit macerás, de végül megéri.

vasfű és a levendula inkább olyan lovaknak segít, amelyek csikókorba visszanyúló problémákkal küzdenek, míg a komló a kényesebb idegrendszerű egyedeknek vált be. A citromfű akkor nagyon jó, ha például idegi alapon felbukkanó légzőszervi probléma is van, pl. a fejrázás vagy az allergikus orrfolyás a versenyszezon és a lovaglási szezon megkezdésével.

Az orbáncfűvel óvatos vagyok, a depresszióra hajlamos lovaknál azonban biztosan megér egy próbát. A migrénes fejfájásokra (ki gondolná, hogy lovak is szenvednek ettől a frontok idején!) a kamilla biztosan receptalkotó, mert görcsoldó hatása is van (l. frontkólika).

Jómagam sokat kísérleteztem a gyógynövényekkel, és végül arra a megállapításra jutottam, hogy nem létezik olyan, bevált „nyugtató” recept, mely minden lónak egyformán jó lenne (nem így mondjuk a kehességre használt recept). Továbbá fontosnak tartom, hogy illóolajokkal is támogassuk meg a gyógynövényeket: a lovas és a ló is csak nyerhet a finom, érzelmeket áthangoló illatok szagolgatásából. Egy csepp levendula a zakóra cseppentve, és van mibe beleszippantani az izgulós versenyzőknek. Bővebben az Aromaterápia lovaknak c. könyvemben.

Többen kérdezték, hogy mi a különbség a kalcium és a gyógynövények között. Tulajdonképpen nem összehasonlítani kell a kettőt, mert mindnek más a szerepe.

Versenylovaknál a kalcium-magnézium kiegészítőket más okból kifolyólag alkalmazzák, mint a herbákat. Intenzív izommunkának kitett lovaknál ugyanis gyakori az idegrendszer működéséhez szükséges sók hiánya, mely ingerlékenységet, nyugtatlanságot és izommerevséget okozhat. Ilyen esetekben gyakorlatilag a normális ionszint helyreállítása által történik meg a „nyugtatás”.

Probléma az ásványi kiegészítőkkel akkor van, ha nem az alacsony ionszint okozza a viselkedésbeli problémát, hanem a korábbi vagy jelenlegi rossz bánásmód, tartási körülmények. Ha a szoros határidők és a célorientált lovaglás miatt nincs idő a félelmek és ijedős viselkedés gyökerét megkeresni, feldolgozni, helyette inkább kalciumot-magnéziumot kap a ló, akkor az eredmény  elmarad. Az a legcélszerűbb, ha egy egyszerű vérvizsgálattal az állatorvos megállapítja, hogy szükség van-e kalcium-magnezium étrendkiegészitőkre.

A növények között is akadnak magasabb kalciumtartalmúak, melyek nyugtató hatásúak. Ugyanakkor a nyugtatóként használt gyógynövények inkább kiegyensúlyozzák és erősítik az idegrendszert. Nehezen bizonyítható, de az illóolajoknak és a nyugtató gyógynövényeknek megfigyelhető olyan hatása, ami miatt azt feltételezzük, hogy a korábbi rossz emlékek feloldását segítik a lónál. Az tény, hogy gyógynövények etetése mellett igenis kell dolgozni egy adott viselkedésbeli problémán - ha azt tényleg nem a kalcium-magnézium háztartás egyensúlytalansága okozza.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy természetes lókiképzési módszerekkel együtt alkalmazva, gyorsabban és könnyebben érhetőek el eredmények egy–egy problémás ló esetében, ha közben gyógynövényekkel és illóolajokkal is kezelik a lovat. A lovasok általában örömmel értesültek róla, hogy talán minden magyar iskolában lehet majd lovaglást tanulni. Nos, remélem, az erőszakmentes bánásmóddal kezdik majd az oktatást, és csak azok a gyerekek ülnek majd lóra, akik ismerik a „lónyelvet”. Akkor bizonyára nem kell majd annyi gyógynövény és egyéb nyugtató anyag a lovainknak!

 

 

Aromaterápia lovaknak - ingyenesen letölthető könyv

A 2005-ben megjelent Lóherba – Gyógynövények lovaknak című, nyomtatásban megjelent könyv folytatásaként is tekinthet az Olvasó erre a kis könyvecskére.

Bár formai megjelenésükben különbözőek, hiszen az Aromaterápia könyvecske elektronikus formában jelent meg, szakmaiságában ugyanolyan megalapozott, mint elődje. További különbség, hogy a szerzői jogok védelme mellett ez kiadvány szabadon terjeszthető, továbbítható és tartalma másolható, a forrás megjelölésével.

A könyv érdekessége, hogy az illusztrációként felhasznált lovas képeket lovasok küldték nekem. Számomra ez sokat jelent, hálás köszönetem a képekért! 

Szeretném, ha az itt leírt tudás minél több lovashoz eljutna, és minél több ló életét jótékonyan befolyásolná! Kívánom, hogy mindenki tanuljon, okosodjon ebből a kis könyvből, használja lova, és saját mindennapi életében ezeket a csodálatos gyógyító anyagokat!

Marton Zsófia

Kattints a képre a könyv letöltéséhez

A kiadvány szabadon terjeszthető, továbbítható és tartalma másolható, a forrás megjelölésével.

 

2012.05.07. Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Frissítve: 2015.01.09.Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés