keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Dózinak nincs szüksége
ortopéd patkókra

Overdose ragasztott patkóiOverdose másfél hete tért vissza Angliából Alagra, a múlt hét második felében pedig újrapatkolták. Dr. Szmodits Zsolt elmondta, hogy angliai patkolását követően az ascoti verseny előtt ismét jelentkezett Dózinál egy kisebb probléma, ami némileg a felkészülését is hátráltatta, így most azt tervezték, hogy hazatérve ismét ortopéd patkókat kap. Ám a röntgenfelvételek kielemzésekor arra jutottak, hogy nincsen rájuk szükség, mert szépen növekszik a pata talpi szaruja, azaz terhelhető pataszerkezete van, és lesz is a következő versenyekre.

Sok rajongó érdeklődött, hogy az angol pályák kicsit keményebb talaja nem viselte-e meg Overdose érzékeny patáit. A futamok után ugyan nem mutatta ennek semmi jelét, de teljes bizonyosságot csak a legutóbbi, immáron Alagon elvégzett újrapatkolás során szerezhettetek...

Dr. Szmodits Zsolt: Erre a múlt hét második felében, egy a megszokottnál rövidebb, három hetes periódus után került sor. A Haydock Park-i versenyen elhagyta egyik hátsó patkóját, ennek korrigálása ott azonnal megtörtént, illetve akkor vált időszerűvé az első paták újrapatkolása is.
Ekkor fellépett egy kis probléma, ami a tervezetthez képest egy pár napos plusz pihenőt jelentett a számára. Az ascoti versenyre való felkészítése ennek következtében egy kis zavart szenvedett. Azt azonban nem gondolom, hogy ez komolyan visszavetette volna a formáját.

Ascotban ragyogóan futott, csupán alig több mint egy hosszra a győztestől ért célba. Eszerint nem kizárt, hogy kicsivel erre is rá tudott volna tenni. Apropó, mit gondolsz a kívánatosnál keményebb talajú pályákról?

Dr. Szmodits Zsolt: Amikor megkezdte idei versenyszezonját, olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy már hosszú hónapok óta sem a patkoláskor, sem azt követőennem lépett fel pataérzékenység, vagy más probléma. Angliába is így utazott el.
Úgy gondolom, hogy a versenyek – sem a Haydock Park-i kifejezett kemény pályán, sem az ascoti közepesen kemény pályán való futása – nem okoztak gondot a patájának. Ám a kettő közti patkolásnál történt egy olyan jellegű korrekció, amire szükség volt, de egyfajta érzékenységet okozott néhány napra.

Ez azóta teljesen elmúlt?

Dr. Szmodits Zsolt: Az akkor készült röntgenfelvételek alapján az angliai kollégával egyeztetve felmerült annak a lehetősége, hogy Overdose most, az ascoti versenyt követő aktív pihenője alatt ortopéd patkókat viseljen. Ez a pataszerkezetének további javulását eredményezhetné, ezért is rövidítettük három hétre ezt a patkolási periódust.
Miután levettük a patkókat, a frissen készült röntgenfelvételek azt mutatták, hogy nagyon szépen növekszik a talpi szaruja, így végeredményben nem vált indokolttá az ortopéd patkó felhelyezése. Ezért hagyományos módon lett megpatkolva, és ha a talpi felülete nem is éri el azt a szaruvastagságot, mint az egy teljesen egészséges ló esetében elvárható lenne, de folyamatos javulást mutat. Tehát terhelhető pataszerkezete van, és lesz is a következő versenyekre.

Vártunk néhány napot ezzel a beszélgetéssel, hogy teljesen megbizonyosodhass Overdose patáinak patkolást követő állapotáról, hogy jelentkezett-e ismét az érzékenység...

Dr. Szmodits Zsolt:
Semmilyen problémát nem mutatott. A pihenőjét tölti, de ez nem azt jelenti, hogy nem csinál semmit. Folyamatosan mozgatva van, a trénere által meghatározott rendben és időbeosztásban tölti az aktív pihenőidőszakát. 

2011.06.29 Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés