keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Bemutatjuk Overdose
18 ascoti ellenfelét

59-en neveztek, előbb 35-re szűkült a mezőny, majd 21-re. Ami, ha így marad, a közelmúlt legnépesebbje lesz, lévén az elmúlt három évben „csupán” 13-15 ló indult a Royal Ascot nyitónapjának Group I-es sprintversenyében. Overdose eddig egyedül az érvénytelenített párizsi Prix de l’Abbaye-ben futott ennyi ló között (akkor 20-an voltak). Ám korántsem biztos, hogy kedden mind a 21-en starthoz állnak, hiszen hétfő reggel 10 óráig még törölhetnek lovakat, ami annál is valószínűbb, mert közülük többen állnak még a Royal Ascot másik rövidtávú versenye, az 1200 méteres szombati Golden Jubilee Stakes startlistáján is. Overdose-zal együtt nyolcan vannak itt a Temple Stakes mezőnyéből.

Élő közvetítés:
15:30 - 19:45 
A sportM műsorán!

Az óra és perc magyar idő szerint értendő.

Ismétlések:

június 14-én: 20:00

június 15-én: 02:00, 14:45, 19:45

június 16-án: 03:45, 14:00, 22:45
június 17-én: 14:45, 22:15
június 18-án: 03:45

Overdose ascoti ellenfelei:

1.

ARCTIC
Tréner: Tracey Collins (IRE) / Lovas: P. Shanahan
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 6

Idén még nem futott, tavaly is csak háromszor, két Group III-as futamban helyezetlenül végez, Párizsban a Group I-es Prix de l’Abbaye-ben viszont felér az utolsó pénzes helyre, a győztestől 3 1/4 hosszra ötödik. Kétéves szezonjában négyből hármat nyer, köztük egy Group III-ast az írországi Curragh-ben.


2.

BRIDGETOWN
Tréner: Todd A. Pletcher (USA) / Lovas: John R. Velazquez
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 11

Ez lesz az első európai versenye, korábban csak Amerikában futott, ahol 12 versenyéből hatszor nyer, háromszor második, és ötödiknél egyszer sem rosszabb. Hat Group-versenyéből pedig egyet nyer, és kétszer második. Máig tenyésztője tulajdonában áll. Idei szezonját két győzelemmel kezdi (Tampa Bay és Gulfstream), majd a Kentucky Derby helyszínén, a Churchill Downs-ban egy Group III-asban közeli második. Ezer méterre idén már repesztett egy szédületes, 54,03-as időt!


3.

GROUP THERAPY
Tréner: David Barron / Lovas: Shane Kelly
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 19

A Temple Stakesben egy hosszal végez Overdose előtt. Előtte, az április végi newmarketi Group III-asban későn indul, korán el is fárad, csak 11. Tavaly második az ezer méteres, goodwoodi Group II-es King George Stakes-ben, és egy sandowni szintén ezres Group III-asban. Nagyon változó formákat mutat, 22 startjából kilencszer dobogós, de nyolcszor tizedik, vagy rosszabb. Ascotban már háromszor futott, mindig hendikepekben és mindig 1000 méterre, egy első és egy második helyet szerezve.


4.

IVER BRIDGE LAD
Tréner: John Ryan / Lovas: Michael O'Connell
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 13

Négyéves kora ellenére már 35 versenyben futtatták, 4-szer győz, és további 11 alkalommal ér dobogóra. Idén már hatszor futott Dubaiban és négyszer Angliában. Kétévesen még felért két Group III-as dobogójára, azóta viszont ez csak Listed versenyeken jött neki össze. Korábban 1200-1400 méteren versenyzett, idén vették vissza 1000-re, talán ettől várják a javulást.

5.

KINGSGATE NATIVE
Tréner: Sir Michael Stoute / Lovas: Ryan Moore
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 8

A Temple Stakes másodikja eddig csak Group-versenyekben futott, 19-ből 10-szer dobogón végezve. Két Group I-es győzelme van, Nunthorpe Stakes (York) és Golden Jubilee Stakes (Royal Ascot). Anglián kívül kétszer futott, kétévesen második a párizsi Prix de l’Abbaye-ben, tavaly decemberben pedig kéthosszas hatodik a Hong-Kong Sprintben (mindkettő Group I). A tavalyi King’s Stand Stakesben négy hosszas hatodik a győztes Equiano mögött, igaz, bezártak előtte, és mire kihúzott oldalra, már nem érhette utol az élbolyt. Háromévesen (2008-ban) elindult a Royal Ascot mindkét sprintjében, az ezres King’s Stand Stakesben ugyan csak 4 3/4 hosszas tizedik, de négy napra rá az 1200-as Golden Jubileet 1 1/4 hosszal nyeri War Artist előtt. Egyelőre idén is mindkét futamban áll, kérdés, melyikben indítják.

6.

MAR ADENTRO
Tréner: Richard Chotard (FRA) / Lovas: Johan Victorie
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 4
A francia idomítású telivér eddigi 26 versenyéből ötször nyer, de csak hendikepeket. Hét Group-versenyében két harmadik helyig jut tavaly ősszel Longchampban (Párizs). Előbb egy Group III-asban, majd a Prix de l’Abbaye-ben. Idén egy-egy francia Group II-es és III-as viadalon szerez ötödik helyeket.

7.

MONSIEUR CHEVALIER
Tréner: Richard Hannon / Lovas: Richard Hughes
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 16
Kétévesen tíz versenyéből hatot nyer, de a következő szezonját egy csonttörés miatt kihagyni kényszerül, idén májusban tér vissza egy windsori Listed verseny negyedikjeként.

8.

OVERDOSE
Tréner: Jozef Roszival (HUN) / Lovas: Andreas Suborics
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 15

2009-ben nagyon várták a Royal Ascotra, még az angol királynő is sajnálkozott a távolléte miatt. Sérüléséből felgyógyulva csak két évvel később jutott el szülőhazájába versenyezni, ahol nagyon várták, a bukmékereknél óriási favorit, valamennyi szaklap címlapon hozta, mindenhol magyarként említve. A Haydock Parkban ugyan csak hetedik lett, de a kiváló időt repesztő győztestől csupán négy hosszra maradt le. Akkor ugyan több körülmény is hátráltatta versenyét (rossz start, ütközés, elvesztett patkó, a számára ideálisnál keményebb pálya), ám tulajdonosa és trénere szerint is inkább az jelentett problémát, hogy a versenyláz ezúttal hiányzott belőle.

Jó szereplése nagymértékben függ a pálya talajától, sérülésből felépült patáinak ugyanis puha talajra van szüksége, így, ha a verseny előtti utolsó napokban nem esik nagyobb eső, ugyanolyan, vagy még keményebb pálya várhatja, mint a Haydock Parkban, ahol a végén már lábait kímélve felfelé galoppozott. Mivel az elmúlt időszak mérései szerint az ascoti egyenes szélei puhábbak, mint a pálya középvonala, így jó lenne, ha a hétfői sorsoláson szélső startboxot kapna, annál is inkább, hogy ne kelljen 10-20 méterrel többet futnia a többieknél azért, hogy kihúzhasson kedvenc helyére, a külső vagy belső barrier (korlát) mellé. Félő továbbá, hogy a népes mezőny bezár előtte, ha nem sikerül olyan jól a startja, mint szokott.


9.

PROHIBIT
Tréner: Robert Cowell / Lovas: Jim Crowley
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 14
Kisebb meglepetésre a Temple Stakesben felér harmadiknak a „surranópályán” a győztes Sole Power mögött, a múlt héten Chantillyban a Group II-es Prix du Gros-Chene-ban az utolsó ötvenig vezet, és csak fejhosszal kap ki. Egymás után hozza a jobbnál jobb eredményeket, pedig tavalyig csak hendikepekben indították. Talán az kellett hozzá, hogy 1200-ról visszavegyék 1000 méterre. Ezt követően két Listed futamban első és második, majd Newburyben harmadik egy Group III-asban, ami után benevezik a párizsi Prix de l’Abbaye-re, ahol öthosszas hatodik. Mi már a Temple Stakes előtt is azt írtuk róla, hogy töretlenül javuló formája miatt meglepetést okozhat, elmúlt két versenye pedig csak erősíti ezt. Nála talán az sem számít, hogy a múlt hét végén versenyzett, hiszen a Temple Stakesben sem hátráltatta, hogy a megelőző héten is futott.

10.

SOLE POWER
Tréner: Edward Lynam (IRE) / Lovas: W. M. Lordan
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 2
Tavaly robbant a sprinterek elitjébe, amikor váratlan sikert aratott a yorki Group I-es Nunthorpe Stakes-ben, ahol a King’s Stand Stakes friss győztesét, Starspangledbannert, Borderlescottot, Kingsgate Native-et, és Equianót is legyőzte. A bukmékereknek 66-szoros pénzt kellett kifizetniük rá. Márciusban elvitték Dubaiba, de csak 14. lett, április végén azonban egy newmarketi Group III-as versenyben felért harmadiknak, ami már jelezte, hogy ismét jó formában van. A Temple Stakes első méterein leütközte Overdose-t, majd a szélre kihúzódva, várásra lovagolva lehajrázta a mezőnyt. A bukmékereknél ezzel előre jött második esélynek, és bár trénere azt nyilatkozta, hogy sokat kivett belőle ez a verseny, úgy véljük, hogy a tavalyi meglepetés hároméves idén beérve az európai sprintversenyek egyik meghatározó lova lehet.

11.

STAR WITNESS
Tréner: Danny O'Brien (AUS) / Lovas: Steven Arnold
Vitt súly: 59,0 kg / 4 éves / startbox: 18

Először hagyja el Ausztráliát. Trénere nem is titkolja, hogy a Royal Ascot után visszavonultatják, ezért szeretnék, ha legalább az egyik Group I-es sprintet megnyerné, mert akkor több pénzt kereshetne fedezőménként. A King’s Stand Stakes mellett a szombati Golden Jubilee Stakesre is nevezték, sőt, hónapok óta erre a két futamra készítik. Tavaly februárban (ami Ausztráliában nyár) nyeri élete első Group I-esét 1200-ra, a Melbourne központjában, egy parkban fekvő caulfieldi pályán, amit októberben a Melbourne Cup helyszínén, a Flemington Parkban megismétel. Egy hétre rá élete talán legnagyobb kihívása várt rá, amikor a világ jelenleg legjobbnak tartott sprintere, a 13 versenyében veretlen Black Caviar ellen indult, és négy hosszas másodikként ért célba.

Lovasa, Steven Arnold 2009-ben már megnyerte a King’s Stand Stakest, egy másik ausztrál idomítás, Scenic Blast nyergében. Futtatói lehetőségeit talán jól mutatja, hogy amíg Overdose 60 órát zötykölődött Alagról Pulboroughba egy utánfutón, addig az ausztrál sztársprinter utazása a föld másik feléről, istállótól-istállóig csupán 38 órát vett igénybe. Nem kérdés, hogy a verseny elsőszámú esélyese, ám mint annyi más nagyreményű tengerentúli ló, az ő esetében is kulcskérdés, hogy miként viselte az utazást, és mit fog szólni az emelkedős pályához. Trénere Danny O’Brien 2006-ban már eljött egy ausztrál lóval Ascotba, de csak hetedik lett a King’s Stand Stakesben, ahol a 26 célba érkező közül egy honfitársa, Takeover Target nyert.


12.

TANGERINE TREES
Tréner: Bryan Smart / Lovas: Tom Eaves
Vitt súly: 59,0 kg / 6 éves / startbox: 3
Tavaly szeptemberig csak hendikepekben indul, főleg kisebb pályákon, de utolsó kilenc versenyéből hatot nyer, legutóbb azt az április végi newmarketi Group III-ast, melyben Sole Powert és Borderlescottot is legyőzi. A Temple Stakesben komoly esélynek számított, ám csak tizedik lett.

13.

WAR ARTIST
Tréner: Markus Klug (GER) / Lovas: Olivier Peslier
Vitt súly: 59,0 kg / 8 éves / startbox: 7
Tavaly Baden-Badenben a Goldene Peitsche címvédőjeként a futam egyik esélyese, ám trénere túl puhának találja a pálya esőáztatta talaját és a verseny napján lejelentik. Idén még csak Dubaiban versenyzett, egy márciusi 1000 méteres Group II-esen fejhosszas második a hatszoros Group I-nyerő, dél-afrikai szupersprinter, J J The Jet Plane mögött. Tavaly két Group III-ast nyer Maisons-Laffite-ban és Dubaiban, tavalyelőtt pedig harmadik a Prix de l’Abbaye-ban, mindössze 3/4 hosszra a nyerőtől. 2008-ban a Royal Ascot másik sprintversenyén, a Golden Jubilee Stakesben 1 1/4 hosszas második Kingsgate Native mögött.

14.

ASTOPHYSICAL JET
Tréner: Ed McMahon / Lovas: Graham Gibbons
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / startbox: 12
Sokáig kétséges volt az indulása, miután nemrég esett át egy vírusfertőzésen, amiből vélhetően teljesen felépült, hiszen a szerdai törlést követően állva hagyták. Emiatt legutóbb csak 13. az áprilisi newmarketi Group III-ason, ám tavaly két Group III-as győzelemmel és egy Group II-es második hellyel zárja a szezont. Eddigi 11 versenyéből négyet nyer, és szintén négyszer helyezett. A bukmékerek valamivel jobb esélynek tartják Overdose-nál, Ascotban még soha nem versenyzett.

15.

ROSE BLOSSOM
Tréner: Richard Fahey / Lovas: Paul Hanagan
Vitt súly: 57,5 kg / 4 éves / startbox: 5
Már kétévesen Group II-es versenyekben futtatták, melyekben egy negyedik helyig jut. Tavaly nyer egy Group III-ast Yorkban, legyőzve az októberi Prix de l’Abbaye-n győztes Gilt Edge Girlt is. A májusi yorki Group II-esben utolsó, a Temple Stakesen viszont hatodik, egy hosszal előzve az akkor már kiengedett Overdose-t. 2009-ben futott a Royal Ascoton, egy kétéves lovaknak kiírt, Group II-es, 1000 méteres kancaversenyben hetedik a tizenhárom indulóból.

16.

SWEET SANETTE
Tréner: A. T. Millard (HKG) / Lovas: Jamie Spencer
Vitt súly: 57,5 kg / 6 éves / startbox: 10
Karrierjét Dél-Afrikában kezdi, ahol hét versenyből négyet nyer és kétszer harmadik. Hong-Kongba kerülve többször is a pálya legjobb sprinterével, a hétszeres Group I-nyerő, Sacred Kingdommal versenyez, tavaly októberben és idén januárban is 1 1/4 hosszal végez mögötte, de április elején már nyakhosszal veri. Húsz futásából 15-ször dobogós, ám ő is most versenyez elsőször Európában.

17.

SWISS DIVA
Tréner: David Elsworth / Lovas: Iortiz Mendizabal
Vitt súly: 57,5 kg / 5 éves / startbox: 1
18 versenyéből hatot nyer és még nyolcszor dobogós. Idén még nem futott, tavaly utoljára a párizsi Prix de l’Abbaye-ban indul, ahol 13. a 21 indulóból, ám előtte nyer egy-egy Group III-ast Longchampban és Deauville-ben. Az ascoti pálya neki is új terep.

18.

STONE OF FOLCA
Tréner: John Best / Lovas: Luke Morris
Vitt súly: 56,5 kg / 3 éves / startbox: 9
A tavalyi Royal Ascoton két nap különbséggel két negyedik helyet szerez egy Listed és egy Group II-es versenyben, majd második egy goodwoodi Group III-ason. Idén áprilisban fél hosszal nyer egy alacsonyabb osztályú kancaversenyt, majd a Temple Stakesben fél hosszal Overdose mögött kilencedik. Mivel a versenyben szinte végig mögötte futott, lehetséges, hogy pont ő lépte le Overdose patkóját, bár a felvételeken ez nem látszik.

19.

HOLIDAY FOR KITTEN
Tréner: Wesley A. Ward (USA) / Lovas: J. Rosario
Vitt súly: 55,0 kg / 3 éves / startbox: 17
Szintén amerikai vendég, eddigi hét futásából hármat nyer és még háromszor dobogós. Tavaly csak 1400-1800 méteren indult, idén viszont visszavették, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen ezren és 1200-on is megnyerte futamait.

Egyértelműen az ausztrál Star Witness a futam legnagyobb esélyese, nála az egyetlen kérés, hogy mennyire zavarta meg a klímaváltozás, kellően akklimatizálódott-e, hiszen csak nemrég érkezett a földgolyó túlsó feléről. Az amerikai Bridgetown esetében ugyanez a helyzet. Ha rendben vannak, csak kevesen vehetik fel a versenyt velük. Az európai lovak közül a Temple Stakesben első és második Sole Power és Kingsgate Native lehet leginkább képes erre, bár az elmúlt időszakban folyamatosan javuló Prohibit megint meglepetést okozhat.

A fogadóirodák ugyan nem teszik a közvetlen élmezőnybe, de szerintünk a Hong-Kong-i Sweet Sanette eddig olyan mezőnyökben bizonyított, hogy a dobogóra legalább esélyes. War Artist március óta nem futott, pihenten az élmezőnybe érhet, Astrophysical Jet viszont csak, ha teljesen fel tudott épülni közeli vírusfertőzéséből és kondicionálisan is rendben van.

Ha Overdose puha talajon futhat, versenyben lehet az élmezőnnyel, ha viszont a pálya kemény lesz, akkor tekintettel a tengerentúlról érkezett kiválóságokra, már az is nagy teljesítmény volna tőle, ha meg tudná ismételni a Temple Stakesen elért eredményét. (Nem a helyezését, hanem a győztestől számított távolságát nézve.)

Tangerine Trees számára vízválasztó ez a futam, hiszen most dőlhet el, hogy áprilisi Group III-as győzelme volt egy kiugróan jó eredmény, vagy a Temple Stakesben szerzett 10. helye volt kisiklás. Swiss Diva tavaly inkább ősszel szerepelt jól, idei első futására a középmezőny a realitás. Group Therapy és Rose Blossom tavaly nyáron meglepően jól futottak Group-versenyekben, így talán még ők kerülhetnek versenybe.

Holiday for Kitten Amerikából érkezett, és ugyan kiugró eredményre ott nem volt képes, de biztosan nem vállalták volna az utazás költségét, ha nem lenne jó formában, és ne lenne esélye pénzes helyezésre. Mar Adentro az utóbbi hetekben két francia Group-versenyen is ötödik helyre ért, most is ez lehet a legtöbb, amiben reménykedhet. Monsieur Chevalier bíztatóan kezdte a pályafutását, de hosszú sérülését követően csak pár hete tért vissza a versenypályára, így tőle még komoly meglepetés volna, ha az elejébe érne. Arctic eddig csupán egy kiugró eredményt szállított, erre nem alapoznánk.

Iver Bridge Lad idei 11. versenyére készül, de ilyen erősségű mezőnyökben még nem volt képes bizonyítani. Stone of Folca tavaly két negyedik helyet is szerzett a Royal Ascoton, ám azokban csak kétévesek ellen futott, így ez a mezőny vélhetően számára is túlságosan erős lesz. (Vasárnap Rain Delayed és Sing Softly nevezéseit visszavonták.)

(Az adatok forrása a Racing Post adatbázisa)

2011.06.14 Forrás: http://www.pannoniaoverdose.hu/index.php?content=223

Vissza Overdose főoldalára

Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés