keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose


Az ascotival azonos erősségű mezőny
a Temple Stakes-en

A Temple Stakes az ascoti futam főpróbája lesz. Nemcsak azért mert erősségében nem várt módon vetekszik utóbbival, hanem mert 22 lovat mindkettőbe neveztek, így előfordulhat, hogy Overdosenak mindkét angliai versenyében ugyanazok ellen kell bizonyítania.

Mikóczy Zoltán és Overdose HoppegartenbenMikóczy Zoltán elmondta, hogy természetesen most is győzni szeretnének, ám ennél fontosabb, hogy a Royal Ascot előtt Overdose jó formát fusson és megszokja az angliai körülményeket.

Az idei célkitűzés pedig az, hogy ebben a kimagasló tudású lovakból álló társaságban többször is ott lehessen Overdose, és idén megnyerhesse valamelyiket Európa legnagyobb sprintversenyeiből. Remélhetőleg már tavasszal Angliában.

Az előzetes nevezések alapján nem várt erősségű mezőny jött össze Overdose első angliai futamára, a jövő szombati Temple Stakes-re. Kiváló sprinterek, többek között Markab, Sole Power, Borderlescott, Kingsgate Native és Lady of the Desert lesznek Overdose ellenfelei. Ráadásul a 33 ló közül 22-en a három héttel későbbi, ascoti King’s Stand Stakesre is be vannak nevezve, így könnyen előfordulhat, hogy Overdose-nak kétszer is ugyanabban a mezőnyben kell bizonyítania.

Mikóczy Zoltán: Vélhetően a többi tulajdonos is hozzánk hasonlóan tervezte meg lovai tavaszi versenyprogramját, azaz, a Group 2-es Temple Stakes-t ők is az ascoti futam főpróbájának szánják. A legesélyesebbek a két versenyben szinte teljesen azonosak.

Van még egy hasonlóság a két verseny között: sokat kell majd a lovaknak felfelé futniuk, lévén mindkét pályán nehéz emelkedők vannak. Jelent valamiféle előnyt Overdose számára, hogy legutóbb Berlinben is egy dimbes-dombos pályán futott?

Mikóczy Zoltán: Túlzás lenne arról beszélni, hogy ezért választottuk Hoppegartent, ráadásul az alagi tréningpályán is van emelkedő, de valamennyit ez is biztosan számít. Ezen a szinten már annyira kiegyensúlyozott a mezőny, a starthoz álló lovak képessége olyan közel van egymáshoz, hogy a pillanatnyi forma fogja meghatározni a verseny lefolyását. Nem véletlen, hogy a világelitbe tartozó sprinterek körbeverik egymást, aki az egyik versenyen győz, a következőn futhat helyezetlenül is, és fordítva.

Leegyszerűsítve úgy tartják, hogy a ló felkészültsége és tudása 80%-ot számít, ehhez 15%-ot tud hozzátenni a lovas, és 5% a szerencse. Az a célunk, hogy ebben a társaságban többször egymás után ott tudjunk lenni, és nagyon bízunk benne, hogy a legnagyobb idei sprintversenyekből valamelyiket meg is tudja nyerni Overdose.

A Temple Stakes és az ascoti futam meglehetősen közel vannak egymáshoz, mindössze három hét különbséggel futják őket...

Mikóczy Zoltán: Három hét és három nap...

A stáb egyformán tekint ezekre? Mindkétszer arra törekedtek, hogy Overdose csúcsformát fusson?

Mikóczy Zoltán: A berlini futására próbáltunk formát igazítani, hogy még előrébb jöjjön, Angliában már csúcsformában kell futnia. Bízunk benne, hogy ez a három hét és három nap elég pihenő lesz arra, hogy ezt a remélhetőleg magasabb formáját megtartsa, lévén neki nem csak az ellenfelekkel kell megküzdenie, hanem az új, angliai körülményekkel is.

A nevezések alapján az látszik, hogy más tulajdonosok is inkább egy a Royal Ascotra felkészítő versenynek szánják a Temple Stakest, mi is utóbbit tartjuk fontosabbnak.

Természetesen győzelemre törekszünk, de jövő szombaton az a fő célunk, hogy a ló megszokja a számára új környezetet, és jó formát fusson. Nem lehet ugyanis úgy menni a Royal Ascotra, hogy az az első angliai versenye.
Nem is jön haza a kettő között, hanem Pulborough-ban marad, ahol 2009-ben már járt gyógykezelésen.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Mikóczy Zoltán: Tudatosan nem szeretnék konkrét helyezést mondani. Ascotban ugyanis csak akkor szerepelhet jól, ha jövő szombaton magas formát mutat. A Temple Stakes jóval több mint egy ráhangoló verseny, de mégiscsak az ascoti felkészülését szolgálja. Természetes, hogy a tulajdonosok még az 5B-kategóriás futamokra is úgy állítják a lovaikat, hogy hisznek a győzelemben, de minden versenyben, amiben több ló fut, csak egyetlen nyerhet közülük.

Overdose jövője szempontjából ebben a versenyben a mutatott formája és stílusa lesz meghatározó. Ha küzdelemben, több ló egyszerre fogja átszakítani a képzeletbeli célszalagot, akkor nem az számít, hogy ki hányadik, hanem hogy milyen formát mutatott.

Hoppegarten óta hátráltatta bármilyen nem várt körülmény a munkát?

Mikóczy Zoltán: Szerencsére nem akadályozott bennünket semmi, ezért nagyon bizakodóak vagyunk, mert amit terveztünk, az el tudtuk végezni vele. Mi mindent megtettük, a többi csak Overdose-on múlik.

2011.05.11 Forrás: PannoniaOverdose

Vissza Overdose főoldalára

 Lovasok.hu

Vissza Overdose főoldalára

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés