keresés a lovardák között


Elhalasztják a Négyesfogathajtó EB-t!

A Négyesfogathajtó Európa Bajnokság Szervező Bizottsága úgy döntött, hogy kéri a 2011. évre tervezett EB elhalasztását.

Az OTP Bank Lovas Világkupa Szervező Bizottsága tavaly határozta el, hogy egy magas színvonalú, évente rendezendő nyári verseny szervezésébe kezd. E rendezvénysorozat első rangos eseménye lehetett volna a 2011. évi Négyesfogathajtó EB, melynek különösen időszerűséget ad, hogy a fogatsport alapjait éppen negyven éve, Budapesten rakták le, az első hivatalos FEI Fogathajtó Európa Bajnokság szervezésével.

A fogatsport népszerűségének és ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhatott volna a rendezvény, hiszen ugyanez a szervező csapat rendezi a Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén.
A rendezvény lehetővé tette volna a fogatsport számára, hogy mintegy kétszázezer helyszíni és 1,2 millió televíziónéző előtt mutatkozhasson be, a sport történetében először kereskedelmi TV csatornán élő adásban.

A lassú döntéshozatal miatt a Szervező Bizottság csak most kapta meg a hivatalos rendezési engedélyt.  Az idő rövidsége nem teszi lehetővé egy nagyszabású, színvonalas, szakmailag megalapozott nemzetközi sportesemény szervezését. A Szervező Bizottság az idei verseny elhalasztása mellett döntött.

Fotó: Haga Zsuzsi


A Szövetség - a rendezvény ötletgazdája és kezdeményezője - ugyanakkor kérte a Nemzetközi Lovas Szövetséget, hogy 2013. augusztus 14-18. között Budapest szívében, a Nemzeti Vágta rendezvény kiemelt eseményeként rendezhesse meg a Négyesfogathajtó Európa Bajnokságot.

Budapest , 2011. április 7.Korábbi hírek a Fogathajtó EB-ről

Budapest lehet újra az európai fogathajtás fővárosa

 


Budapesten 1971-ben a Vadászati Világkiállítás keretein belül rendezték meg az első négyes fogathajtó Európa Bajnokságot.


Hogy szalad az idő, ennek idén lesz 40 éve! Gyerekként én is ott voltam, igaz engem akkor még sokkal jobban érdekelt a fehér tigris, mint a fogathajtó verseny. A vadászati kiállítás legnagyobb szenzációja ugyanis egy fehér tigris volt, mindenki őt akarta látni.


Az első Európa Bajnokság óriási magyar sikerrel zárult. Egyéniben Abonyi Imre győzött, sőt a csapat aranyérmet is a magyarok szerezték meg: az Abonyi Imre, Fülöp Sándor, Papp József összeállítású csapattal.

Biztos vagyok abban, hogy akkor még nagyon sokan nem gondolták volna azt, hogy a magyar fogathajtás az elkövetkező évtizedekben sikert sikerre fog halmozni.

Az 1971-es EB-t még öt kontinens viadal követte, gyakorlatilag a magyar fogathajtók házi versenye volt - egy híján - mindegyik.

Abonyi Imre ugyanis 1971 után 75-ben is újra nyerni tudott, Bárdos György pedig 1977-be, 1979-ben és 1981-ben is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Csapatban a megszerezhető hat aranyéremből ötöt nyertek versenyzőink, így csak 1973-ben nem állt magyar versenyző a dobogó legtetején.

1971 és 1981 között a magyar fogathajtók a hat EB-n megszerezhető 24-éremből (egyéni és csapat) 10 aranyérmet, 3 ezüstérmet, és 2 bronzérmet gyűjtöttek!

Nem volt olyan kontinens verseny, ahol a magyarok érem nélkül tértek volna haza!

A nemzetközi szövetség 1981-ben aztán úgy döntött, hogy nem rendezi meg többet az Európa Bajnokságot.
Most, a 40 éves jubileum alkalmával felmerült a Magyar Lovassport Szövetség részéről az az ötlet, hogy újra rendezzen az FEI Négyes fogathajtó Európa Bajnokságot, méghozzá Magyarországon!

Ugyanott, ahol negyven évvel ezelőtt: Budapesten.

Ennek alkalmából nem is akármilyen helyszíneket választottak a szervezők. Előre láthatóan a Városligetben és környékén, valamint a Kincsem Parkban rendeznék meg a versenyeket.

Még nem fordult elő a fogathajtó világversenyek történetében, hogy egy főváros kellős közepén rendezzenek fogathajtó versenyt.


Budapest így már a fogathajtás történetében kétszeresen is az elsők közé tartozna.

1971-ben Budapesten volt ugyanis először EB, 2011-ben pedig először rendeznének egy főváros szívében fogathajtó Európa Bajnokságot.

Tóth István, LovasPláza

Fogathajtó VB Kecskemét

 

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés