Elindult a díjugratók szabadtéri szezonja!

Elindult a díjugratók szabadtéri szezonja!

Március végén befejeződtek a téli fedeles versenyek, áprilistól már szabadtéren versengenek a díjugratók. A nyári szezon versenyei még több helyszínen, még több lovassal és lóval zajlanak. Ebben a szakágban szerencsére nincs visszaesés. Sőt, jelentős emelkedés tapasztalható a verseny helyszínek, és a lovasok számában egyaránt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy áprilisban hazánk tizenkilenc megyéjéből tizenkettőben rendeznek díjugrató versenyt, összesen tizennyolcat! Ez a szám, úgy gondolom önmagáért beszél.

Azt is jó látni, hogy a keleti országrész ebben a tekintetben nem marad el a nyugatitól, sőt meg is előzi azt, hiszen a keleti régióban csupán két megyében nem rendeznek áprilisban díjugrató versenyt. A többiben viszont igen, sőt van olyan megye, ahol több versenyt is rendeznek.

A Tattersallban április 9-10-én rendezték az első szabadtéri versenyt. Lassan már nem is hír, hogy nagyon nagy létszámú nevezést regisztráltak a szervezők. Ezen a versenyen ugyanis nem kevesebb, mint 162 lovas, 268 lóval, startolt el. A két napon 9-9 versenyszámot rendeztek, az Aranyos Kupa első fordulója is most került meg rendezésre.

A Tattersall vezetése szeretné a füves pályát, homokossá átépíteni, hogy – többek között – ne legyenek ennyire kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Lesz-e rá pénz vagy sem, még nem lehet tudni, de meg próbálnak mindent elkövetni, hogy megvalósuljon a pálya átépítése. Azt gondolom, ez nagyon fontos volna, mert aki ismeri a pálya „minőségét”, az tudja, hogy már egy kicsi esőtől is gyakorlatilag használhatatlanná válik. Arról már nem is beszélve, hogy intenzív használatra régóta teljesen alkalmatlan.

Ezen a hétvégén viszont nem a pálya minősége okozta a lovasoknak a legnagyobb gondot, hanem a viharos erejű szél. Mind a két napon a szél volt a negatív főszereplő, néha komoly veszélyt jelentett a lovasokra és a lovakra egyaránt. De szerencsére, minden versenyszámot meg tudtak tartani. Volt olyan viszont, hogy az akadályokat egy pillanat alatt felborította a szél. Ennek jó néhány versenyző látta kárát, mert többször is meg kellett állítani a versenyt.

 • Szombaton a B/3 ifjúsági versenyszámot (120 cm) Gaál Fanni nyerte Anonimusz nyergében,
  ifj. Lázár Zoltán előtt, a harmadik helyen Molnár Mercédesz végzett.
 • A B/3 nyitott versenyben (120 cm) Hegedűs Kristóf Camáróval győzött,
  második a szlovák Kosková Lucia, a harmadik Burucs Barna lett.
 • Vasárnap az Aranyos Kupa győztese (110 cm) Csala Kornélia Cargóval,
  a második Bíró Richard, a harmadik helyen Domján Rita végzett.
 • A hétvége utolsó versenyét B/5 számban Béni Lilla Sodoma nyergébe nyerte,
  második Marosvári Edina, a harmadik Pusztai Tamás lett.

Részletes eredmények a dijugratas.hu-n találhatóak.

A következő versenyt az Országos Minősítőt Kecskeméten, az Airvent LC rendezi április 15-17-én.

Szerző, fotó: Tóth István, LovasPlaza.hu (2011.04.13.)
Frissítve: 2023.04.05.
Fotó: Canva

Hozzászólások