keresés a lovardák között


Gyakorlati tanácsok lóeladáshoz

A Lovasok.hu-hoz sajnos sok esetről érkezett bejelentés, ahol csalók különböző módszerekkel károsítottak meg eladó lovat hirdetőket. Ezek hatására készítettük alábbi összeállításunkat. 

Csalók, akik lovakra és pénzre utaznak:

Az esetek nagyon kuszák. Például, jelentkezik egy vevő, hogy harmadik félnek eladná a lovat busás összegért. Egyre több és több pénzről van szó… Véletlenek, kifogások, váratlan tragédiák, újabb és újabb szereplők a történetben. Néha vinni kell a lovat, máskor csere ló kerül a képbe, majd általában az eladó kell, hogy a zsebébe nyúljon, és ilyen-olyan címen fizessen. Persze végül kisül, hogy csodák nincsenek, az egész csak “mesteri” átverés.

Az alábbiakat javasoljuk mindenkinek, aki lovat ad vagy vesz:

1. Ha nem rendelkezik sokéves tapasztalattal e téren, szakértő segítség nélkül ne vásároljon lovat
2. Kérjen referenciákat és próbálja minél jobban leinformálni azt, akitől vásárolni készül
3. Minden pénzmozgást, cserét, adás-vételt szigorúan “papírozzon” le
4. Ha eladni szeretne, semmilyen jogcímen ne fizessen ki pénzt a leendő vevőnek.
5. Ismeretlen érdeklődőnek ne küldjön másolatot a ló papírjairól és ne adja meg a sütéseit.

Fenti tanácsok a becsapott lovasok kárán születtek. Akinek további tanácsai vannak, kérjük ossza meg velünk! Leveleiket a kerdesek@lovasok.hu e-mail címre várjuk.

Nézzünk egy tipikus adathalász e-mailt:

Az alábbi e-mailt a Lovasok.hu szerkesztőségének valamennyi tagja megkapta, az e-mail tartalmát nem, csupán a küldő e-mail címét módosítottuk.

„From: Landris Akha [mailto:akha.landris@yahoo.xx]
Sent: Sunday, August 09, 2009 9:23 PM
To:
akha. landris@yahoo.xx
Subject: ACHAT DE VOTRE CHEVAL

Bonjour,
 
J’ai vu votre annonce de vente de cheval et je vous informe que je suis intéressé par votre cheval.
Pour cela je vous prie de bien vouloir me donner plus de détails sur le cheval et avoir quelque photo du cheval.
Pour le mode de paiement je voudrais savoir comment.
Dans la suite de vous relire.
Mr LANDRIS
 
Hello,

I saw your ad for the sale of horse and I inform you that I am interested in your horse.
For this I request you to give me more details on the horse and have some photo of the horse.
For the method of payment I would like to know how.
In the rest of you read it again.
Mr LANDRIS „

Röviden az üzenet tartalma:
Helló,
Láttam az eladó ló hirdetését és érdekelne a dolog. Kérem, hogy küldjön további információkat, illetve fotókat a lóról. Mi lenne a fizetés módja?
Várom válaszát.

Ez egy spam, a feladó célja, hogy válaszoljunk. Ekkor visszakérdeznek, és elkérik a címzett adatait. Tehát fontos, hogy ne válaszoljunk!

Miért lehet első pillantásra gyanús ez az üzenet?
- A címzett ugyanaz, mint a feladő, tehát nem ÉN vagyok címzett
- A feladó nem egy konkrét ló iránt érdeklődik
- A címzett érdeklődésének felkeltése érdekében rögtön a fizetési mód felől tudakozódik


Egy kapcsolódó bejegyzés a Lovasok.hu blogból:

Lóvá tett lovagok - Márkos Attila - 2009. július 22.
 
A történet kitalált, de ha valaki mégis magára ismer az nem a véletlen műve. A lovasok és lótartók legnagyobb problémája a jelenlegi gazdasági recesszióban az értékesítés. Sok az eladó, de kevés a vevő. Csodák pedig vannak!
Egyszer csak megcsörren a telefon és egy akcentussal bizalomgerjesztő, búgóhang jelentkezik. A hirdetés ügyében keresem, és udvariasan bemutatkozik jó hangzású német nevén. A hívott lázasan kutatni kezd gondolataiban, hogy kerti kapát vagy palota pincsit hirdetett-e? De rögvest segítenek neki, hogy lovat szeretnének tőle vásárolni.
Természetesen nem hirdettek lovat és nem is akartak eladni, de ha egyszer valaki jelentkezik, és talán jó pénzt ígér érte, miért is ne? Ebben a pillanatban máris eladókká válnak. A bizalom épülni kezd és az ismeretlen egyre közelebb került, hiszen a ló mindenkit összeköt.

Rövidesen megegyeznek a találkozás idejében, és már a vevőjelölt tud mindent, az értékesítésre szánt lovakról. Nem riadt meg a bemondott magas ártól, sem hiszen valószínűleg egy gazdag külföldi volt. Csak egy kis zavaró tényező volt a beszélgetésben, hogy telefonunk nem írta ki a hívószámát.
Elkezdődik a visszaszámlálás, hányat kell még aludni a vevő érkezéséig. Az egész család fényesíti a lovakat, hogy a legjobb képet mutassák. Elérkezik az előző este, a német úr hívja az eladót, hogy sajnos csak kettő, vagy három nap múlva érkezik, mert közbe jött valami.  Az indulása előtt majd odaszól. Ilyen egy rendes ember konstatálja a család, a bizalom még szorosabbá vált.

Begördül az udvarba, a szép új terepjáró, megérkezik a legmenőbb western színészeket megszégyenítő külsővel csúcs szerkóban a nagykalapos ember. Rögvest kezdetét veszi a lovasbemutató. A férfi szótlanul áll akár csak Henri Fonda a Volt egyszer egy vadnyugatban. Hunyorgó tekintete nagy szaktudásról árulkodik, miközben csak az eladó beszél.
Már- már úgy tűnik, mintha maga Fort Pleasure kerülne értékesítésre, közben vevőnk a helyszínről telefonon közvetít német nyelven külföldre. Szófoszlányokból érződik, hogy pont arról a lóról van szó.
Az égbe szöknek az árak, legnagyobb meglepetésre nem is egy, hanem rögtön két-három ló is elkel. Minden esetre a nyomaték kedvéért foglalóként százezer forintot fizet.
Búcsúzóul még elejt egy sokat sejtető mosolyt, és kellő komolysággal figyelmezteti az eladót, nehogy meggondolja magát, amikor majd meglátja a kamiont! Mindenki fogadkozik, hogy ilyen elő nem fordulhat. A lovak szállítása néhány nap múlva lesz, és ezennel megköttetett az üzlet. Írásra szükség nincs, mert a papír az csak papír, de az adott szó az már valami!

A vevő távozása után az eladó családja ünneplésbe kezd. Tervezgetik a külföldi utat, az új autó befizetését, persze azért sajnálják a lovakat is. Nyugtatják magukat, hogy tulajdonképpen megszabadultak egy csomó problémától és egyszerűbbé válik az életük.

Két nap múlva újra jelentkezik a vásárló. Most viszont a telefon kiírja a számot, még a laikusnak is feltűnik, hogy a hívás Németországból érkezett. Elnézést kér, de a múltkori nagy sietségben elfelejtette felírni a lovak besütéseit, pedig a külföldre történő szállításhoz ez nélkülözhetetlen. Az eladót rögtön a cinkosává is teszi egyúttal, mert közli, hogy vérmintára nincs szükség, hiszen rendkívül jó kapcsolatai vannak, és az állatorvosa ezt elintézi.
Majd bizalmas beszélgetésbe kezd. Elmondja, hogy sikerült vidéken vásárolnia két csodálatos lovat, de van egy kis problémája, mert egy elég nehéz természetű embertől vette. Soha nincs otthon és fél, hogy meggondolja magát, pedig nagyon jó lovak, és nem szeretné, ha az üzlet visszamenne. Most viszont le kell tennie a telefont, de holnap elugrana egy kis megbeszélésre.

Meg is érkezik a megbeszélt időben, mint ahogy ez úriembereknél szokás. Régi ismerősként köszönti a családot, elfogadja a kávét és kiváló emberismerettel rendelkezve, lassan átveszi a beszélgetés irányítását. Észrevétlenül rátér a lényegre. Szeretné az eladónál azt a két lovat elhelyezni, hogy a kamionnak ne kelljen ezért külön az alföldre lemennie. Természetesen a tartást kifizeti, és így a papírmunka is egyszerűbb. Kis gondolkodás után az eladó belemegy ebbe a kitűnő ötletbe is.

Másnap megérkezik a német rendszámú autó az utánfutóval, benne a két egészen jó kinézetű lóval. Hímes tojásként kezelik őket, mert nagy értékű jószágokról van szó. A nagykalapos megadja a megfelelő kezelési útmutatót, ezután újra elérkezik a búcsú pillanata.
Az idő ólom léptekkel telik, az eladó egyre türelmetlenebb lesz. Nem tudják mi az oka a szállítás késlekedésének, az utolsó pillanatban mikor pont elfogyna a türelem, betoppan minden előzetes bejelentés nélkül a western figura. Arca vonásaiból sajnálatra méltó reménytelen helyzet tükröződik. Gondterhelten rogyik a székbe, ezután az egész családot beavatja ebbe a megoldhatatlannak tűnő problémába.

A következő történt mondja, miközben kínosan ügyel arra, hogy szerepléséért legalább egy Jászai Mari Díj járjon. A szállítás objektív okok miatt késlekedik, és az alföldi eladó nem hajlandó tovább várni a pénzére. Sajnos ő bizalmatlan volt és ott kellet papírt írni, amibe fizetési határidő is volt szabva. Most pedig vissza kell vinnie a lovakat. Ezért szeretné kifizetni a tartást, majd teátrális mozdulattal nyúl a zsebébe.
Miközben felvázolja, hogy az itt vásárolt három lovat is esetleg csak hetek múlva tudja majd elvinni, hiszen félig rakott kamionnal gazdaságtalan a szállítás. Ebben a minutában viszont remek ötlete támad. Igaz így egy kicsit ugyan rosszabbul fog járni, de a barátság illetve az ismeretség valamint az üzlet kedvéért mindenre képes.

Az eladó segítségét kéri, hogy a két ló árát fizesse ki, ami egymillió forint. Így létrejöhet az üzlet, és a szállítás napján majd kamatostól elszámolják.

Rövid gondolkodás után a gazda belemegy, hiszen akkor az ő lovai is végre elmennek és megkapja a várva várt pénzét. A pénzt két napon belül megszerzi, ezzel kézbe csapnak. Elérkezik a nap, a nagykalapos már úgy jön, mintha hazaérkezne, beül a fotelba, átveszi a pénzt, gondosan megszámolja, mert így illik, nyugtázza, hogy most már minden a legnagyobb rendben van. Előveszi a telefonját, és németül felhívja a speditőrt, hogy öt nap múlva jöhet a lovakért. Közben a hitelesség kedvéért az eladótól kéri a pontos címet, útvonalat, hogy a sofőr majd idetaláljon. Írás nem készül, mert a lovak úgyis itt vannak. Nem sietősen még egy kicsit beszélget, úgymond betekintést enged a magán szférájába, majd búcsúzik.

Komótos léptekkel indul, hasonlót csak a hollywoodi nagyjelenetekben lehet látni. Ezután felül Kámfor nevű lovára belevágja tarajos sarkantyúját az oldalába, már csak a porfelhő látszik, ahogy örökre eltűnik a nagy végeláthatatlan pusztaságban. Happiand? Az nincs!

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
Mindent a nyergelésről │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalra


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés