keresés a lovardák között


Gyakorlati tanácsok Lóvásárláshoz

A legfontosabb tudnivalók:

1. Ha nem rendelkezik sokéves tapasztalattal e téren, szakértő segítség nélkül (állatorvos, lovasedző) ne vásároljon lovat
2. Kérjen referenciákat és próbálja minél jobban leinformálni azt, akitől vásárolni készül
3. Minden pénzmozgást, cserét, adás-vételt szigorúan “papírozzon” le

Lóvásárláskor adott lovashoz választunk lovat. Jó esetben ez egy évekig tartó kapcsolat, együttműködés kezdete, a feleknek tehát passzolniuk kell egymáshoz. Válasszuk az adott lovashoz a megfelelő lovat!

Kezdők, hobbilovasok, gyermekek számára kerülendő:
- mén (akkor is, ha a bemutatáskor kedvesnek, nyugodtnak tűnik)
- fiatal ló, csikó (0-5, de inkább 6 éves korig)
- belovagolatlan ló
- rossz szokásokkal rendelkező ló
- agresszív, kezelhetetlen ló

A lóvásárlás ne kizárólag érzelmi alapon hozott döntés legyen! A rossz tartási körülmények, felelőtlen, vagy agresszív gazda kezei közül „kimentett”, lovak egészségi állapota sok esetben már nem, vagy csak nagyon nehezen javítható fel, kezelésük, átnevelésük tapasztalt, hozzáértő lovas szakembert igényel.

Kapcsolódó írások:

Egy igaz történet
Áfonya
A lótartás költségei

A vételi vizsgálat fontosságáról:

Sajnos az állatorvosi költségek egy része nem tervezhető. És ha a lóval baj van, akkor nincs helye késlekedésnek.
Ha egy crossmotorosnak elromlik a motorja, hát legfeljebb betámasztja a sarokba, míg összegyűlik a pénz a javításhoz. De a lónál nem ez a helyzet. Ha a lónak állatorvosi ellátásra van szüksége, akkor bizony azonnal cselekedni kell.
És ez az a tényező, ami bizony nem bekalkulálható. Hiszen hetekkel, hónapokkal előre tudjuk, mikor kell féregteleníteni, kovácsot hívni, vagy takarmányt rendelni. De azt sosem tudhatjuk előre, hogy mikor kell hívni az állatorvost.

A vásárlásnál is célszerű ezt a szempontot figyelembe venni. Sokszor az emberek "olcsó" lovat szeretnének venni, holott a ló vételi árát csak egyszer kell kifizetnünk, az állatorvosi költségek viszont adott esetben rendszeresen jelentkezhetnek. Tehát akkor járunk gazdaságilag is a legjobban és a lovunk akkor okoz nekünk a legtöbb örömet és a legkevesebb gondot, ha olyan lovacskát veszünk, amelyik egészséges (ennek megállapításához szakember segítségét célszerű kérni, illetve az sem "baj", ha ismerjük a ló történetét születésétől fogva). Ellenkező esetben a ló árának sokszorosát fizethetjük ki az évek során állatorvosra.

Ha már megtörtént a baj és kiderült, hogy beteg lovat vettünk:

A vonatkozó törvény szerint az állat eladója szavatosságot vállal az eladott jószágért (kivéve, ha a felek az adásvételi szerződésben erről másképp rendelkeznek!).
Szavatossági hiba pl. a kehesség, a karórágás, illetve egyéb, bizonyíthatóan a vásárlás időpontja előtt kialakult betegségek (sántaság, gyomorfekély).
Az eladó köteles a lovat visszavásárolni, vagy esetleg a vételárból jelentős kedvezményt adni.

Viszont!
A szavatosság sajnos csak akkor érvényes, ha az adásvételi (leírt) szerződésben aláírták, hogy az eladó nem tud a ló semmiféle hiányosságáról, hibájáról, betegségéről, sérüléséről, stb. Illetve, ha elmondja, amiről tud, akkor nem tud EGYÉB ilyesmiről.

Ha felmerül a gyanú, hogy a megvásárolt lónak valami baja lehet, azonnal kérje a helyi lóspecialista állatorvos segítségét!

Amennyiben a ló a vásárlást követően viszonylag rövid időn belül elpusztul, érdemes az állatorvostól boncolást kérni.

Néhány kapcsolódó bejegyzés a Lovasok.hu blogból:

"Kedves Lóbarátok és Állatbarátok,

Nekem van egy kisebb lovardám, korlátozott számban, kizárólag csak gyerekekkel foglalkozunk és bőven van tapasztalatom a különböző lókupecek furmányos eladási szándékairól, ezért kizárólag csak leinformálható ménesből, magántenyészetből , magánszemélytől ajánlott vásárolni, és persze csak olyan lovat szabad megvenni amit előtte kipróbáltál…. nem egyszer nem kétszer.

Egy kedves tanítványom lóvásárlása azon bukott meg, hogy a lótulajdonos azt állította, ha az ő lova lábát elkezdi egy állatorvos vizsgálgatni – amihez minden esetben ragaszkodom, ill kötelező – attól biztos lesántul, először röhögő görcsöt kaptam, majd szomorú lettem, hogy ilyen ember lovat tart. Jó lenne már egy normális állattörvény, mert nagyon a balkánon tartunk.

Szóval LÓVÁSÁRLÁS CSAK ÁLLATORVOSI VIZSGÁLATTAL ÉS KIPRÓBÁLÁSSAL, hivatalos sütéssel és papírokkal igy meglehetne szabadulni a sok hozzá nem értő “lótenyésztőtől”.

Üdvözlettel: Judit"

Kérdések-Válaszok rovatunkból:

KÉRDÉS:
Jó napot!
Szeretnék egy lovat venni, de nem igazán értek ehhez a témához. Melyek azok a lovak, amik elég magasak 165 cm felett? Nem akarok versenylovat csak tereplovat vagyis hobbit...
Azt mondták, hogy akkor felesleges drága lovat vennem. Olyan 500 000 alatt tudok rá költeni ...
Kérem segítsetek! - Ildikó

1. VÁLASZ:
Kedves Ildikó!

Talán Ön is hallotta már az következő mondást: "Sokszor az olcsó a drága", vagy „Olcsó húsnak híg a leve”. A leggyakrabban az emberek "olcsó" lovat szeretnének venni, holott a ló vételi árát csak egyszer kell kifizetnünk, az állatorvosi költségek viszont adott esetben rendszeresen jelentkezhetnek. Tehát akkor járunk gazdaságilag is a legjobban és a lovunk akkor okoz nekünk a legtöbb örömet és a legkevesebb gondot, ha olyan lovacskát veszünk, amelyik egészséges (ennek megállapításához szakember segítségét célszerű kérni, illetve az sem "baj", ha ismerjük a ló történetét születésétől fogva). Ellenkező esetben a ló árának sokszorosát fizethetjük ki az évek során állatorvosra. Ajánlanám szíves figyelmébe a lótartás költségei című cikkünket, melyben bővebben is olvashat a lótartás anyagi oldaláról.

Emellett vegyük csak figyelembe, hogy mit várunk el egy hobbilótól? Ugye azt már leszögeztük, hogy egészségesnek kell lennie.
Megfelelően képzett, belovagolt kell, hogy legyen, hiszen egy hobbilovastól nem várható el, hogy maga képezze lovát, sok esetben az esetleges hibák, felvett rossz szokások korrekciója is gondot okoz.

Megfelelő természettel, vérmérséklettel kell rendelkeznie, ellenkező esetben súlyos balesetek okozója lehet. De mondhatjuk azt is: legyen rossz szokásoktól mentes, könnyen kezelhető, ne legyen félős.
Mindezeket figyelembe véve tehát a hobbilóval szemben semmivel sem támaszthatunk alacsonyabb követelményeket, mint egy kisebb versenyeken induló sportlóval szemben!
Ára pedig semmiképpen sem a mérettől függ. Egy 165 cm magas lovasnak 150-165 cm (bottal mért) marmagasságú lovat lehet ajánlani.

Üdvözlettel,
Magyar Dorottya
Lovaskulúra oktató
A Kérdések-Válaszok rovat szerkesztője

2. VÁLASZ:
Kedves Levélíró!

Először is, ha lovat szeretnél magadnak, semmiképp ne fajtát válassz, hanem egyedet.
Vásárlás előtt próbáld ki, ha lehetséges, többször is. A ló és gazdája kapcsolat szinte a párkapcsolathoz hasonlítható, passzolniuk kell egymáshoz, alkalmasnak lenni ahhoz, hogy hosszú éveket töltsenek el együtt egymás örömére és fejlődésére.

Valóban nem érdemes túlköltekezned magad, ha hobbi és terep célra szeretnél lovat vásárolni. Az 500.000 forint a jó lovak árának nagyon az alsó határa. Ha valaki felnevelt és betanított egy lovat, a költségei ekörül vagy bőven efelett ingadoznak. Természetesen ki lehet fogni extra (olcsó) eseteket, de ahhoz nagyon jó szem, szakértelem, vagy egy igazán jó szakember segítsége szükséges, hogy felfedezze az esetleges eltitkolt hibákat, fogyatékosságokat.

A legfontosabb, hogy egészséges, terhelhető, jó idegzetű, jóindulatú jószágot vegyél. Sokan esnek abba a hibába, hogy vesznek egy olcsó lovat, a későbbiekben pedig vagyonokat költenek állatorvosi, belovagló, kovács és egyéb költségekre.

A legjobb megoldás, ha a megvásárolandó ló előéletét csikókorától kezdve biztos forrásból ismered (esetleges sérülések, betegségek, problémák, stb.).
Ha erre nincs módod, illetve ebben az esetben is célszerű vásárlás előtt megbízható jó szakember segítségét kérni (állatorvos, lovasedző).
Üdvözlettel,

Szent-Miklóssy Andrea                            Nyírő László
TF Lovaskultúra Oktató Szak                   Lovasedző
                                                            Benta Lovastanya
                                                            www.bentalovastanya.hu


KÉRDÉS:
Jó napot!
Segítségüket szeretném kérni a lóvásárlással kapcsolatban. Egy 12 éves lánynak lesz a ló, és érdeklődnék, hogy fiatal lovasnak milyen lovat ajánlanak. 2 és fél éve lovagol, már terepen is volt rengetegszer. Általában egy haflingi lovon szokott menni. 
Milyen lovat ajánlanának neki? Ez lesz az első lovunk, szeretnénk egy könnyen kezelhető, nyugodt vérmérsékletű lovat. Illetve kancát vagy mén lenne jobb és mennyi idős?
Előre köszönöm válaszukat. Szabina

VÁLASZ:
Kedves Szabina!

Igaza van, valóban egy könnyen kezelhető, nyugodt vérmérsékletű lóra van szükségük. Én azt javasolnám, hogy ha lehet, 6 évnél ne legyen sokkal fiatalabb (akkorra alakul ki a személyiségük és vésődnek be a megtanult dolgok), főleg ha nem lesz tapasztalt lovas, aki néha felül a hátára korrigálni a dolgokat.

A legfontosabb, hogy jó szakember által, szabályosan be legyen lovagolva, ki legyen képezve és a megtanult dolgokat rutinszerűen „gondolkodás nélkül” végrehajtsa, amennyiben a lovas helyes segítségeket alkalmaz. Célszerű a kislánynak néhány alkalommal lovagolnia a lovon a megvásárlás előtt, hogy ők ketten összepasszolnak-e annyira, hogy mindkettőjük örömére és fejlődésére tudnak majd az elkövetkezendőkben dolgozni egymással.

Mindenképp kanca vagy a herélt vásárlását ajánlanám. Ha nem céljuk, hogy a kanca csikókat neveljen fel, sportszakemberek véleménye szerint a herélt általában alkalmasabb tanuló lónak, hiszen a viselkedése nem változik az ivarzási ciklussal, ahogy ez nem egy kanca esetében előfordul. De természetesen sok kanca is könnyen használható sportcélokra.

Nem tudjuk, mennyire magas növésű a kislány, de gondolni kell arra is, hogy az elkövetkezendő években ugrásszerűen meg fog nőni a testmagassága. Mindenképp olyan lovat célszerű választani, akiről 2-3-4 év múlva sem fog „a földig lógni” a lába, vagyis a testalkatuk később is arányos lesz egymással.
Üdvözlettel,

Szent-Miklóssy Andrea                            Nyírő László
TF Lovaskultúra Oktató                            Lovasedző, Benta Lovastanya
                                                            www.bentalovastanya.hu


KÉRDÉS:
Tisztelt Doktor úr! 
Áprilisban vásároltam magánménesből egy 4 éves mént. Feltűnt, hogy nem tiszta a mozgása, de mivel ő volt a legerősebb, legszebb, jófejű ló a kínálatból, mégis őt választottam, gondoltam nincs komoly baja.
Később futószárazásnál egyre látványosabb lett a probléma, rövidebbet lép a bal hátuljával. Állatorvos megállapította, hogy le van törve a bal oldali csípője, valószínűleg egy csikó-kori baleset eredményeként. Lejjebb is van a feneke, hátulról nézve szembetűnő.
Fájdalomcsillapító kúra után sem javult, ebből arra következtetett az orvos, hogy nem fáj neki, csak mechanikailag gátolja a normál mozgásban. A ló közérzete remek, láthatóan nincsenek fájdalmai. Nappal legelőn van, nem dolgozik.
A véleményére lennék kiváncsi. Lehet -e segíteni ilyen lovon bármivel is? Gyógypatkó? Mit tehetnék, ami a legjobb lenne a lónak? (Ménesi tartás?) Lehet -e lovagolni? (Belovaglását egyébként abbahagytam, mikor kiderült a probléma.) Rejtett hibának számít-e ez a betegség? A tulajdonosnak kötelessége lett volna szólni erről? Az egyértelmüen az én hibám, hogy nem vizsgáltattam meg alaposan a lovat vásárlás előtt.
Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Cséri Patrícia

1. VÁLASZ:
Tisztelt Patrícia!

A tulajdonosnak valóban kötelessége lett volna erről szólnia, sőt, ha igazolni lehet, hogy a sántaság a vétel előtt keletkezett, köteles a lovat visszavásárolni, vagy esetleg a vételárból jelentős kedvezményt adni (szavatossági hiba).
Üdvözlettel,

Dr. Ozvald István

2. VÁLASZ:
Kedves Patrícia!

Egy-két gondolat az Ön és lova történetéhez:

Akkor reklamálhat a ló eladójánál, ha

• az adásvételi szerződésben aláírták, hogy nem tud a ló semmiféle rejtett hibájáról, betegségéről fogyatékosságáról (ha a ló állatorvosi kezelés alatt állt, az állatorvos tud a sérülésről, akkor a tulajdonosnak is kellett róla tudnia, valóban eltitkolta a dolgot)
• a lovat a tenyésztőjétől vette "normális" áron.

Ezzel szemben nem reklamálhat, ha

• a lovat kupectől vette
• illetve, ha vágóár körüli áron vagy az alatt vásárolta.

A ló további sorsáról azt tudjuk mondani, hogy amennyiben tényleg nincsenek fájdalmai, a törés valamiképp összeforrt, már nem tud rontani a helyzeten, sajnos így utólag már javítani sem. Úgy érdemes tartani a lovat, ahogy ő jól érzi magát, annyit mozogjon, amennyit ő szeretne (ha szívesen mozog, tarthatja nyugodtan ménesben is). Lovagolhat is rajta, ha a járása Önnek nem okoz rossz érzést, persze csak hobbi szinten. Érdemes megfigyelnie, hogy a terhelésre változik-e az állapota és ehhez igazítani a lovaglás mennyiségét.

Üdvözlettel,

Szent-Miklóssy Andrea                            Nyírő László
TF Lovaskultúra Oktató                            Lovasedző, Benta Lovastanya
                                                            www.bentalovastanya.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
Mindent a nyergelésről │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalra

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés